zenesz_logo.png
Folytatva az otthoni gyakorlást segítő eszközök bemutatását, essen szó TC Electronic nagytudású és könnyen kezelhető Ditto X2 looperéről.

 

 story_post.jpg

 

 

 

 

A zenészek körében a technikai tudást gyakran többre becsülik, mint a jó tempójú játékot, pedig hosszú évek munkája és gyakorlása lehet a pontos, jó tempó mögött. A tempóérzék – ami persze fejleszthető – elengedhetetlen ahhoz, hogy együtt tudjunk játszani más zenészekkel. Ennek a készségnek a fejlesztésében lehet segítségünkre a TC Electronic Ditto X2 looper.  A loop készítés majd a loopokkal történő együttmuzsikálás, hasznos, és kreatív módja tempónk fejlesztésének.

 

A TC Electronic kisebb Ditto loopere is könnyen használható kompakt eszköz, de az extra tulajdonságokkal felruházott Ditto X2 pedál lényegesen többet tud.

 

 

 

ditto-looper-x2-front_650.jpg

 

 

 

Eltekintve a nagyobb méretétől, a legszembetűnőbb különbség a kis Dittohoz képest az FX lábkapcsoló, amelyet dedikált STOP kapcsolóként, félsebességgel, vagy visszafelé történő visszajátszást indító kapcsolóként is használhatunk. A funkciókat egy kis háromállású kapcsolóval válthatjuk.

 

A loopokat a pedálon található USB port segítségével könnyedén PC-re vagy MAC-re másolhatjuk, illetve a számítógéppel felvett kísérő sávot a pedálra küldhetjük, ami tovább bővíti a pedál használhatóságát. Egy kétállású kapcsoló segítségével tárolhatjuk, vagy törölhetjük a loopokat, a LOOP LEVEL szabályzóval pedig a visszajátszás hangerejét állíthatjuk be.

 

 

ditto-looper-x2-rear_650.jpg

 

 

 

Ami még fontos: sztereó bemenet és kimenet áll rendelkezésünkre, a pedál true bypass működésű, a tápellátásról egy 9 voltos adapter, vagy 9 voltos elemek gondoskodnak.

 

 

Használat

 

A X2 looper használata egyszerű: ha egyszer megnyomjuk a baloldali lábkapcsolót, elindul a felvétel, ha újra megnyomjuk, indul a lejátszás, ha ismét megnyomjuk, mehet a rájátszás. Ha megnyomjuk, majd lenyomva tartjuk, az undo/redo funkciót aktiváljuk, ha pedig kétszer nyomjuk meg, vagy a jobb oldali kapcsolóra lépünk, akkor az éppen aktuális folyamatot állítjuk meg. Ha egyszerűen lenyomva tartjuk, akkor töröl.

 

A maximális felvételi idő 5 perc, a rájátszások száma korlátlan, a looper 24 bites tömörítetlen hangot rögzít.

 

 

 

 

 

 

 

Az FX kapcsoló funkcióit használva a félsebességes visszajátszáskor a felvett loop egy oktávval mélyebben szólal meg, a REVERSE (visszafelé történő) lejátszáshoz hozzájátszva azonnali pszichedelikus hatásokat érhetünk el.

 

A TC az X2 looper megalkotásával bővítette az eredeti Ditto pedál funkcióit, ugyanakkor megőrizte egyszerűségét és hangminőségét, ami az eredeti pedált igazán népszerűvé tette. Számunkra az a fontos, hogy ezzel az eszközzel, mind az otthoni gyakorláshoz, mind a tempónk fejlesztéséhez egy igazi segítőtársat kapunk.

 

Ára: Mezzoforte Hangszeráruház