zenesz_logo.pngA PreSonus cég új aktív hangsugárzói a világon elsőként Dante hálózatba kapcsolhatók, emellett a beépített DSP segítségével iPadről, vagy laptopról is távvezérelhetők.

 

 

A PreSonus cég új aktív hangosítási hangsugárzói a világon elsőként Dante hálózatba kapcsolhatók, emellett a beépített DSP (digitális jelfeldolgozás) segítségével iPadről, vagy akár egy laptopról is távvezérelhetők. Ráadásul a hangzás stúdióminőségű, a hangfalakba épített DSP-nek és az alkalmazott technológiai újdonságoknak köszönhetően.

 

A PreSonus új generációs hangosítási hangsugárzók és keverők típusjelében az AI (Active Integration) rövidítés jelzi, hogy a beépített DSP révén a StudioLive AI hangfalak és AI keverők (amelyek szintén Dante-kompatibilisek) közös rendszerként vezérelhetők. Emellett a hangsugárzókba épített processzor lehetőséget ad kábel nélküli (wifis) távvezérlésre iPadről, vagy laptopról (Windows és Mac platformon) a PreSonus ingyenes SL Room Control vezérlőszoftverével. Azonban a legnagyobb újdonság, hogy a hangosítási hangsugárzók közül a PreSonus PA modelljei a világon az első, Dante hálózatba kapcsolható hangfalak.

 

 

 

presonus_studiolive_ai_pa-group_shot_500.jpg

 

 

 

PreSonus StudioLive AI PA család

 

 

A StudioLive PA hangsugárzók lelke az egyetlen chipbe integrált "számítógép", egy 2GHz-es OMAP 5 Multicore processzor és LPPR2 SD RAM, amely az audió jeleket 96 kHz/24 bites lebegőpontos felbontásban processzálja. A PreSonus AI hangfalak DSP-je kiváltja a hangosítási rendszereknél eddig nélkülözhetetlen külső processzorokat, aktív keresztváltókat, késleltetőket, hangszínszabályzókat, limitereket. Emellett a DSP a hangzás javítása érdekében folyamatosan összehangolja a hangsugárzók hangszóróinak, digitális keresztváltójának, késleltetőjének és szűrőinek működését.

 

A nagy teljesítményű stúdió monitorokban (UREI, Altec Lensing, Tannoy) a hatvanas évektől előszeretettel használták a koncentrikus hangsugárzókat kiváló hangzásuk, valamint a tölcséres/nyomókamrás magassugárzókat kiváló hatásfokuk miatt. A koncentrikus hangszóró előnye, hogy egy pontból sugározza a közép- és a magas frekvenciatartományt, ezzel jelentősen csökkentve a hagyományos felépítésű hangfalak keresztezési frekvenciáinál fellépő anomáliákat. A PreSonus továbbfejlesztett megoldásánál, a szabadalmaztatott CoActual hangszórórendszernél, még közelebb sikerült hozni a két hangszórót azáltal, hogy közös a középhangszóró és a tölcséres magassugárzó mágnese. Emellett a DSP processzor szabadalmaztatott Fulrum TQ (Temporar Equalization) algoritmusa tökéletes átmenetet biztosít a keresztezési frekvenciáinál, míg a Coaxial Speaker Coherence Alligment processzor-funkció a minimálisra csökkenti a tölcsér hangszóróról visszaverődő, fázisban eltolt jeleinek moduláló/torzító hatását, tovább javítva a CoActual hangszóró hangminőségét.

 

 

 

 

CoActual.jpg CoActual hangszóró

 

 

 

 

A DSP emellett "hétköznapi" feladatokat is ellát: aktív keresztváltóként gondoskodik a jelutak frekvencia tartományának szűréséről, vezérli a túlvezérlés és túlmelegedés elleni védőáramköröket, valamint programozható késleltető áramkörrel gondoskodik az SL18sAI szubbasszus alkalmazása esetén a négy út tökéletes fázis-együttfutásáról. A StudioLive AI hangfalak processzora LAN hálózaton keresztül kábel nélküli hozzáférést biztosít a túlvezérlést/túlmelegedést megakadályozó áramkörök paramétereinek monitorozásához, valamint a szűrő- és késleltető áramkörök (utóbbi a hangszórók fázisegyüttfutásának biztosítása mellett elengedhetetlen a több zónás konferencia- vagy templomi hangosításánál) paramétereinek állításához, a hangfalrendszer adott akusztikai térhez történő finomhangolása céljából.

 

 

Az SL hangszóró-család négy modellje

 

 

A PreSonus DSP-s hangosítási hangsugárzók sorozatából három típus állványra helyezhető háromutas, 2000 wattos aktív hangfal, egy pedig aktív szubbasszus láda. A háromutas hangdobozok mindegyikében 4 darab 500 wattos D-osztályú digitális erősítő hajtja a hangszórókat – az adott konfigurációtól függő kiosztásban. Mindhárom modellben a közép- és magastartomány lesugárzását egy közös ferritmágneses 8 inches középsugárzóból és 1,75 inches titánium driveres tölcséres magassugárzóból álló CoActual rendszerű koaxiális hangszóró látja el.

 

 

 

 

12_15.jpg

SL312AI és SL315AI

 

 

 

A SL312AI modell 12 inches és az SL315AI doboz 15 inches ferritmágneses mélyhangszóróját 1000 watt (2 x 500 watt) szólaltatja meg, míg az SL328AI modellben mélytartományról két darab D'Apolito elrendezésű, hangszórónként 500-500 wattos erősítővel hajtott 8 inches ferritmágneses hangszóró gondoskodik.

 

 

 

 

presonus_studiolive_328ai-right_500.jpg

SL328AI

 

 

 

Az SL18sAI szubbasszus 18 inches hangszóróját 1000 wattos digitális erősítő hajtja. Utóbbi használatával négyutas, oldalanként 3000 wattos rendszer építhető ki úgy, hogy a beépített DSP gondoskodik a teljes rendszer fázis- és időegyüttfutásáról.

 

A szubbasszus felső lapján egy M20-as anyamenetes idomba csavarozható bármely szabvány méretű (35 mm) szatellit rúd, míg a három 3-utas modell alján kétállású állványtalp található, a talp második állásában a hagfal 10 fokkal előredöntve áll. A három szélessávú modellnél a beépített M10-es anyacsavarok az opcionális szemescsavarokkal lehetővé teszik a felfüggesztést, emellett a dobozkialakítás révén mindegyik modell használható színpadi lábmonitorként is.

 

 

 

presonus_studiolive_18sai-front_500.jpg

 SL18sAI szubbasszus

 

 

 

 

 

 

A hangsugárzók kezelőpanelje

 

A PreSonus SL hangfalcsalád beállítása – a már említett SL Room Control távvezérlő szoftver mellett – a hangfalak hátlapi kezelőpaneljéről is történhet. Mindhárom háromutas modellnél a hangerőszabályzó főpoti mellett akár a professzionális mixerek maximális kimeneti szintjét (+26 dBu) is túlvezérlés nélkül fogadni képes, szabályozható szintű szimmetrikus vonalbemenet (XLR) és egy A-osztályú, fantomtápos mikrofonbemenet található. Ezek kevert jele egy szimmetrikus (XLR) kimenetről továbbfűzhető, például további SL hangsugárzók meghajtásához. A három teljessávú modell hátlapján emellett kapcsolható 100 Hz-es felüláteresztő szűrő, és a négyféle hangzásmód közül választó négy nyomógombos kapcsolósor található a DSP-preszetekhez: a zenekari hangosítás (Normal) mellett tömörített (MP3) digitális zenéhez, lábmonitorként történő alkalmazáshoz, és az LS Room Control szoftverrel állítható felhasználói beállításokhoz.

 

A hátlapi Ethernet (EtherCon) aljzat az opcionális Dante kártya csatlakozója, vagy erről csatlakozhatunk kábellel az Ethernet routerhez. A hátlapi USB aljzathoz csatlakoztatható a tartozék wifi modul a kábel nélküli vezérléshez, valamint ezen keresztül történik a firmware frissítés.

 

 

SLPAhatlap-page-001_400.jpg

 

 

 SL328AI kezelőpanel

 

 

 

 

 

 

Az SL18sAI szubbaszus hangsugárzó két szimmetrikus, továbbfűzhető bemenetének (XLR) jelét egy kapcsolóval monósíthatjuk a szubláda erősítőjének bemenetéhez, ennek szintjét a bemeneti hangerő potméterrel állíthatjuk be +/- 12 dB-es tartományban a referencia 0 dB-s szinthez képest. A digitális aluláteresztő szűrő 100 Hz-es, fix beállítású. Szatellit rúdra helyezett bármelyik 3-utas hangsugárzóval garantált a helyes fázisegyüttfutás és a hangerőszínt. Más elhelyezésű, például állványra helyezett szatellit esetén 4 állásban kapcsolható a korrekciós késleltető áramkör, továbbá lehetőség van a bemeneti jel 180 fokos fáziseltolására. A szubbasszus hangsugárzónál a hangzásbeli korrekció háromféle lehet, a lineáris (Normal) állás mellett Extended LF állásban a DSP processzor szubharmonikusokat generál, míg User állásban az SL Room Control szoftver beállításai szerint működik a korrekció.

 

 

 

presonus_studiolive_18sai-back_700.jpgSL18sAI kezelőpanel

 

 

 

 

Kábel nélküli vezérlés

 

A kábel nélküli wifis vezérléshez a PreSonus SL Room Control szoftverét használva az egyes hangsugárzónknál külön-külön beállíthatók a már említett funkciók (hangsugárzónkénti kivezérlés, csúcskijelzés, limiter), továbbá követhetjük az erősítő hőfokát, ki/be kapcsolhatjuk a 100 Hz-es felüláteresztő szűrőt, beállíthatjuk a 8 sávos grafikus szűrőt, vagy gerjedésgátláshoz a 8 sávos csúcsszűrőt. De lehetőség van a hangfalcsoportok és a teljes hangrendszer együttes beállítására is.

 

A hangsugárzó csoportok (például zónás kialakítású konferencia-, vagy templomi hangosító rendszereknél) hangereje, 8 sávos grafikus szűrője, limitere és késleltetési ideje csoportonként is beállítható, emellett a főkimeneten egy 31 sávos grafikus hangszínszabályzó áll rendelkezésre a teremakusztikai korrekcióhoz.

 

 

Dante hálózat – a jövő?

 

A hangosítási rendszerek használhatóságának jövője a távvezérlés és audió-jeltovábbítás céljából történő hálózatba kapcsolhatóság. Napjaink legígéretesebb, ilyen célra kifejlesztett protokollja a Dante hálózat, amelyhez a hangfalgyártók közül elsőnek a PreSonus csatlakozott. Dante hálózatba kapcsolt PreSonus StudioLive AI hangosítási hangsugárzókból és a StudioLive AI keverő(k)ből (valamint természetesen minden más gyártó Dante kompatibilis eszközéből) akár nagyobb összetett rendszer is kiépíthető, amelynek egyes elemeihez a digitális audió és a vezérlési jelek gigabites Ethernet routeren keresztül, Cat5 kábelekkel kiépített hálózaton jutnak el. De a Dante hálózat kis összeállításokban is előnyös, mivel így Cat5 kábellel kiváltható a csoportkábel, és például Cat5 kábellel csatlakozatott laptopunkat használhatjuk zenelejátszóként akár egyetlen pár PreSonus StudioLive PA hangsugárzót használva!

 

www.digitalpro.hu


 

A PreSonus DSP-s hangosítási hangsugárzók sorozatából három típus állványra helyezhető háromutas, 2000 wattos aktív hangfal, egy pedig aktív szubbasszus láda. A háromutas hangdobozok mindegyikében 4 darab 500 wattos D-osztályú digitális erősítő hajtja a hangszórókat – az adott konfigurációtól függő kiosztásban. Mindhárom modellben a közép- és magastartomány lesugárzását egy közös ferritmágneses 8 inches középsugárzóból és 1,75 inches titánium driveres tölcséres magassugárzóból álló CoActual rendszerű koaxiális hangszóró látja el.