zenesz_logo.pngA Randall 2013-ban mutatta be RD-DIAVLO sorozatát. Akkor röviden írtunk róla, most, hogy eltelt egy év, a tapasztalatok birtokában vizsgáljuk meg az egyik legkarakteresebb modelljét, az RD45H erősítő fejet.

 

RD45H  Randall700.jpg

 

 

 

Don Randall valamikor, a Fender legfényesebb éveiben Leo Fender jobb keze volt, többek között az ő nevéhez fűződik a Stratocaster elnevezés is. Cége, a Randall Amplification, melyet 1970-ben alapított, mára már szintén gazdag múltra tekinthet vissza.

 

Napjainkban a Randall elsősorban a metál zenészek népes táborát tekinti célcsoportnak, ahová olyan zenészek is tartoznak, mint George Lynch, Scott Ian és Kirk Hammett, hogy csak három nevet említsünk.

 

Az elmúlt pár év fontos eseménye a Randall történetében, hogy Mike Fortin, a high-gain erősítők specialistája, a Fortin Amplification alapítója csatlakozott a céghez, mint exkluzív dizájn mérnök. Színrelépését jó néhány új modell, majd az új Randall Diavlo sorozat jelezte, melynek egyik képviselője ez a nem mindennapi ínyencség, az RD45 erősítő fej.

 

A Diavlo erősítőket az USA-ban tervezik és a lehető legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő szabványok betartásával Kínában gyártják. Az RD45 karakteres stílusú, nagy gondossággal, minden részletre kiterjedő figyelemmel gyártott, minőséget sugárzó, csúcskategóriás nyomtatott áramkörökből felépülő erősítő, ami nem okozhat csalódást tulajdonosának.

 

Az RD45 fej kétcsatornás, közös, négysávos EQ-val felszerelt konstrukció, melyen a mindkét csatornánál rendelkezésre álló boost opciót lábkapcsolóval aktiválhatjuk. Minőségi effekt loop és szimmetrikus, hangszóró emulált direkt felvevő kimenet teszik teljessé a képet.

 

 

 

 

RD45H  Randall back 700.jpg

 

 

 

 

A Diavlo rendkívül csendes működésű, minimális alapzajú erősítő, és valóban leadja az elvárt teljesítményt. A CLEAN csatorna meleg Fender-szerű hangot produkál a 6L6-os végcsöveknek köszönhetően. A magas frekvenciák tisztán, szépen szólnak, olyan bántó, nyers, éles magas hangok nélkül, amelyeket néha a modern metál stílusú erősítőknél tapasztalhatunk.

 

Az OVERDRIVE csatorna vastag, agresszív, zúzós hangon szól, ami tökéletes a heavy stílusokhoz. A mélyek szintén szépen és határozottan artikuláltak, ami ideális a leeresztett E-húros, vagy héthúros riffekhez.

 

A overdrive-os magas hangok – hasonlóan a tiszta csatorna magas frekvenciás hangjaihoz – kellemesen csengenek, semmiképp nem bántóak, és van bennük egy olyan tartomány, ami nagyon megkönnyíti a felhangos pengetést.

 

Ha még erőteljesebb overdrive-os hangzást szeretnénk, lábbal küldjük rá a Boost effektet, ami még több dögöt visz a hangba. A Boost effekt a tiszta csatornánál is hatásos, feltéve, hogy nem tekerjük fel teljesen a GAIN-t, ami ennél a csatornánál nem javasolt.

 

Kiváló a hangszóró emulált direkt kimenet, amit egy keverőpulthoz, vagy felvevő eszközhöz csatlakoztathatunk és az így rögzített hangzás talán még erőteljesebb és hatásosabb, mint a valóságban. Jól működik single-coil pickupos gitárokkal, de a legjobb eredményt humbuckeres, vagy aktív hangszedős gitárokkal érhetjük el.

 

A Ranndal Diavlo RD45 nagyot üt, tudja az igazi, hamisítatlan modern amerikai metál hangzást és nincs szüksége egy kis segítségre barátainktól, az effekt pedáloktól. Nem csak, hogy bármely színpadra elég a teljesítménye, de kis hangerőn is nagyon jól szól, és a direkt kimenettel könnyedén tudunk felvételt készíteni. (Bár így is szükséges valamilyen hangfal csatlakoztatása, mert az erősítő nem rendelkezik beépített műterheléssel.)

 

Elég csábító?

 

 

 

 

 

 

Specifikáció

 

Teljesítmény: 45 W

Csatorna: kettő + boost effekt csatornánként

Impedancia: 16, 8, 4Ω minimum

Effekt: A osztályú egyedi effekt loop

Lábkapcsoló: RF2T2C csatornaváltáshoz és a boost effekt bekapcsolásához

Méretek: 500 x 220 x 255 mm (hosszúság x szélesség x magasság)

Súly: 14 kg

 

Európai és hazai forgalmazó: Sound Service