zenesz_logo.png
Bár a Palmer különös nevű csöves torzítóját már tavaly bemutatták, most nyílott lehetőségünk a tesztelésére.

 

maxresdefault_700.jpg

 

 

 

Úgy tűnik, napjainkban a gitár effekt pedálok versenyében nem csak az adott effekt tudása, képességei esnek latba, hanem a minél ütősebb elnevezés is. Feltehetően ebből a marketing meggondolásból viseli a német Palmer cég csöves torzítója az első hangzásra igen csak meglepő Mutterstolz nevet, ami Goethe nyelvén kb. annyit tesz, mint Anya büszkeség(e). Az angolosok kedvéért a pedálon kis betűkkel ott áll a Mother’s pride felirat – magyar fordítás nincs.

 

 

 

Megjelenés

 

Az effekt házát egy barna acéllapra építették, ami a pedál alsó és oldalsó részénél egy kicsit túlnyúlik a házon. (Az alábbi képen jól látható.) Ez alapvetően nem rossz elképzelés, mert azáltal, hogy a kábelek nem a pedál oldalán, hanem a tetején (vagy hátlapján, nézőpont kérdése) csatlakoznak az effekthez, jobban védettek a véletlen rátaposás és egyéb fizikai behatások ellen. Ráadásul a túlnyúló barna fém alapon, a jack csatlakozók alatt, a két furat is található – úgy látszik gondoltak azokra is, akik pedálboardra szeretnék szerelni az effektet. További figyelmesség a pedál aljára ragasztott kellően vastag csúszásgátló lemez, ami tényleg nagyon hatásos, valóban megakadályozza a torzító használat közben történő elmozdulását.

 

 

PEMUTT_2_700.jpg

 

 

 

 

 

 

Az acéllapra épített kialakításnak egyetlen hátránya, hogy az átlagos hosszúságú patch kábelek – amelyek az effektek összekötésére használatosak – nem biztos, hogy a Mutterstolz esetében elegendő hosszúságúak. Azt azonban el kell ismerni, hogy a torzító robosztus, masszívan megépített, és rendkívül strapabírónak tűnik. (Ez a 0,85 kg-os súlyán is érződik.) A pedál közepén egy kör alakú átlátszó plexi takarja az ECC 83 csövet, mely így jól szemmel tartható. A lábkapcsoló a pedál jobb szélén került elhelyezésre, de szerintem ezt hamar meg lehet szokni. A lábkapcsoló fölötti LED zöld fénye jelzi a pedál bekapcsolt állapotát (true bypass), a LED pirosra vált, ha a lábkapcsolóra lépve aktiváljuk az effektet.

 

A pedál négy kezelőgombja – a funkciókról majd később – fekete műanyagból készült kár, hogy nem fémből, mint az összes többi Palmer effekt pedálon. A gitárhang változatlan, ha a torzító kikapcsolt állapotban van, vagyis a Mutterstolz true bypass kivitelű. A gitárbemenet csatalakozója mellett található a 12 voltos tápfeszültség aljzat, vagyis nem lehet elemmel üzemeltetni a pedált, viszont a 12 voltos adapter tartozék, ami manapság nem minden gyártóra jellemző. A dobozban egy eléggé részletes angol és német nyelvű leírást és két, Palmer logós pengetőt is találunk. Szép gesztus!

 

 

 

PEMUTT_1_700.jpg

 

 

 

Működés

 

A Mutterstolz négy szabályzó gombja is különös elnevezéseket kapott, balról jobbra: DESTRUCTION, DIRT, COLOR, és MOTHER. Ez persze szubjektív, de a magam részéről egy kicsit feleslegesnek találom, amikor egy gyártó efféle metaforikus, már-már költői elnevezésekkel illeti a kezelőgombokat, ez általában csak fejtörést és zavart okoz. Mondhatjuk persze, hogy a gitárosok éles elméjű, találékony fickók, akkor meg minek az egész procedúra?

 

Akkor a megfejtések: a DESTRUCTION a torzítás szintjét, a COLOR a hangszínt, a MOTHER a hangerőt szabályozza. Eddig semmi újdonság. Ami egyedi, az a DIRT szabályzógomb, ami a hangot dögösebbé, piszkosabbá teszi, talán a lecsengést is egy kicsit megnyújtja, anélkül, hogy növelné a torzítást.

 

A DESTRUCTION és a DIRT gombokkal finoman és hatásosan szabályozhatjuk a gitárhangot az enyhén crunchos overdrive hangzástól, a zúzósabb, koszosabb hangzásig, (Ehhez mindkét gombot teljesen fel kell tekernünk.) A Palmer cég overdrive, distortion, és booster pedálként reklámozza a Mutterstolzot, azonban úgy tűnik, hogy ez a pedál elsősorban egy kitűnő overdrive pedál, ami nagyban betudható a DESTRUCTION és DIRT szabályzók kombinációi által kínált számtalan variációnak. Az effekt hangja kicsit talán nyersnek és old schoolnak tűnhet, viszont rendkívül érzékenyen reagál a gitárjáték dinamikájára, nem zavaros, konkrét és transzparens. Hozzá kell tenni, hogy boosterként is remekül használható, ha a DESTRUCTION és DIRT potikat lejjebb vesszük és a MOTHER gombot 12 óra állás fölé állítjuk, (valahol kevéssel 12 óra alatt nyújtja azt az erősítést, mintha ki lenne kapcsolva a pedál). Vagyis ha plusz erősítésre, az erősítő túlhajtására van szükség, ezt a feladatot is tökéletesen teljesíti a Mutterstolz.

 

A csöves Palmer pedált először egy standard 3 single-coil pickupos Fender Stratocasterrel és egy Fender Hot Rod DeVille csöves erősítővel teszteltem. Minthogy a single-coil pickupoktól nem várható olyan jel, mint a humbucking hangszedőktől, a fent leírtak elsősorban erre a konfigurációra vonatkoznak.

 

Másodjára egy két humbuckerrel szerelt Taylor SolidBody Custom gitárral próbáltam az effekt pedált és ekkor azért jelentősen megmutatkozott a két pickup konfiguráció közötti különbség. A két humbucker – érthető módon – sokkal jobban meghajtotta a Mutterstolzot és, hosszabb lecsengésű, telített, meleg overdrive-os hangzást sikerült kihozni a Palmerből.

 

 

 

PEMUTT_3_700.jpg

 

 

 

Összegzés

 

A Palmer Mutterstolz jól használható, megfizethető csöves overdrive és booster pedál, ami mindenképpen ajánlható a rockot, bluest, funk-rockot, jazz-rockot, jazzt játszó gitárosoknak. Alacsony jelet leadó gitárokhoz jó, mert bár igazi kövér distortion hangot nem produkál, de tudja azt a csöves overdive-os torzítást, amit sokan szeretnek és használnak, sokszor csak az erősítő túlhajtásával. A Mutterstolz-cal ez nagyon szépen, és főként jól szabályozhatóan megvalósítható. Adott esetben boosterként – akár majdnem tiszta hangzásoknál is – jó szolgálatot tehet.

 

Ajánlható a nagyobb jelet leadó humbuckeres gitárokhoz is, mert ezekkel teltebben, kövérebben, hosszabb lecsengéssel szól, és szintén jól kontrolálható módon létrehozható vele a csöves crunch-os torzítás. Külön meg kell említeni, hogy az effekt aktív állapotban is meglepően kevéssé zajos.

 

A Palmernek nem kell szégyenkeznie, sőt büszke lehet magára, hogy megfizethető áron létrehozott egy karakteres, csöves overdrive pedált.

 

 

 

 

 

 

Specifikáció

 

Típus: csöves gitáreffekt pedál

Cső: ECC83

Bemenet: 1 db

Bemeneti csatlakozó: 6,3 mm-es jack

Bemeneti impedancia: 1 M Ohm

Kimenet: 1 db

Kimeneti csatlakozó: 6,3 mm-es jack

Kimeneti impedancia: 1 kOhm

Szabályzók: Destruction, Dirt, Color, Mother, lábkapcsoló

Visszajelzők: bekapcsolás, true bypass (LED)

Tápfeszültség: 12 V AC külső tápegység (tartozék)

Áramfelvétel: 370 mA

Ház anyaga: acéllemez

Ház felülete: porfestett

Szélesség: 120 mm

Mélység: 150 mm

Magasság: 60 mm

Tömeg: 0,85 kg

Ára: 35 359 Ft

 

Hazai forgalmazó: Elimex