zenesz_logo.pngA Marshall most ünnepli az AS akusztikus erősítő sorozata megjelenésének 20. évfordulóját.

MARSHA0860_AS50D_700.jpg

 

 

Habár a legendás brit erősítő márkáról többnyire a kemény rockban használt Marshall hegyek jutnak az emberek eszébe, a tradicionális akusztikus műfajokban is használják a Marshall erősítőket, mégpedig az AS Acoustic sorozat modelljeit. Az elmúlt két évtized alatt az akusztikus sorozat erősítőiből több mint 148 000 darabot adtak el.

 

Az erősítőket a lehető legélethűbb hangátvitelre tervezték, de szempont volt a sokoldalúság is. Ezek a modellek az elmúlt húsz év alatt már kiállták az idő és a turnék próbáját, és számos, olyan különféle műfajban dolgozó neves művész használja őket, mint a dalszerző-énekes Corey Taylor (Slipknot és Stone Sour) vagy a szóló akusztikus gitáros Pierre Bensusan.

 

 

p44370_700.jpg

Marshall AS50D

 

 

A Marshall akusztikus erősítő sorozata 1994-ben az AS80R-rel kezdődött, amelyet 2000-ben az AS100D követett, majd a legutóbbi, AS50D 2007-ben.

 

Craig Glover, a Marshall márka managere így jellemezte ezeket az erősítőket: „Az AS széria megjelenése első napjától az akusztikus hangszerek élethű és részletgazdag hangvisszaadását kombinálta egy igásló munkabírásával és megbízhatóságával. Az elmúlt húsz évben az AS sorozat darabjai ipari szabvánnyá nőtték ki magukat az akusztikus erősítők piacán.”

 

Az 50 W-os AS50D-ben két speciális, egyedileg tervezett 8”-os Celestion hangszórót és egy polimer dóm magassugárzót szereltek, a gazdag, tiszta hangzás és az optimális magas átvitel érdekében. Minthogy az AS50D a legkülönbözőbb akusztikus hangszerek erősítésére készült, a bemenetére akár hagyományos mágneses hangszedő, piezo hangszedő, vagy mikrofon jele is – dinamikus, vagy kondenzátor – csatlakoztatható. Az erősítő kétcsatornás, az első csatornánál egy szokványos 6,3 mm jack bemenetet találunk, a második csatornánál azonban a jack mellett már van egy XLR mikrofon bemenet, fantomtáppal és RCA AUX (left/right) bemenet is. Az erősítőben stúdióminőségű digitális zengető és kórus effekt áll rendelkezésre.

 

Az akusztikus hangszerek erősítésénél az egyik leggyakoribb probléma a gerjedés. A Marshall akusztikus erősítőjébe ezért egy anti-feedback szabályzót, valamint egy fázis kapcsolót és frekvencia szabályzós Notch Filtert is szereltek.

 

 

 

maas100d_2_1_700.jpg

 

 

Marshall AS100D

 

 

A nagyobb, 100 W-os AS100D kombóban is két 8”-os, egyenként 50 W-os Celestion hangszóró dolgozik, de ebben már két magassugárzó nyomja a magas frekvenciákat. A digitális effektekből 16 féle effekt közül választhatunk, és gondolva a két hangszedős, két kimenettel rendelkező hangszerekre a rendelkezésre álló négy csatornából az első kettőre a két hangszedő külön csatlakoztatható és így paraméterei külön állíthatóak. Ezen a modellen is megtalálható az anti-feedback szabályzó, a fázis kapcsoló és a Notch Filter a gerjedés megakadályozására..

 

Az AS50D ára £279.- tól kezdődik, az AS100D legalacsonyabb ára £500.

 

 

 

 

 Bővebben: Marshall