zenesz_logo.pngAz angol Music Radar szakújságírói megszavazták az év gitárját, billentyűjét, dobfelszerelését. Mi most ebből az év dobszerelését ismertetjük, két árkategóriában.

mainImage-design_700.jpg

 

 

Pár napja az angol Music Radar zenei szakportál újságírói által legjobbnak ítélt tömör testű elektromos gitárt mutattuk be, most essen szó a 2013-as év dobfelszereléseiről is. A Music Radar munkatársainak véleménye alapján két dobcucc került az első helyre, az egyik az év dobja címet kapta, a másik az év legjobb dobja az 1 000.- £ alatti árfekvésben, vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy az év leggazdaságosabb dobja.

 

Az év dobfelszerelése a Music Radar szerint a DW Design Series, melynek ára 1 699.- £. A Music Radar éveken keresztül a Mapex Black Panther sorozatát ítélte az év legjobbjának, most ezt a hegemóniát törte meg a DW.

 

 

DW-Design-Series-5pc-Drum-Set-in-White-Satin-2.jpg

 

 

 

A Design sorozat az amerikai cég legfrissebb termékvonalához tartozik, amely a DW azon célkitűzését követi, hogy csúcskategóriás hangszereket készítsenek, de ezek a csodálatos dobok barátságosabb áron legyenek elérhetőek, mint a DW Collector sorozata. A Design széria összeszerelésének minősége tényleg felsőkategóriás, és a hangja ámulatba ejtő.

 

A dobok méretei: lábdob 22"x18", pergő 14"x5 1⁄2", felső tam 10"x8" és 12"x9", álló tam 16"x14".

 

A DW első helye annál is inkább becses, mert jó néhány nagyszerű felszerelés került piacra 2013-ban, melyek közül leginkább említésre méltó a Sonor gyönyörű Prolite szetje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az 500-1 000 £ közötti árfekvésben nagyon jó hangszereket lehet találni. 500 £ alatt azonban már nem ilyen egyszerű a helyzet, de amint a példa mutatja, még ebben az árkategóriában is léteznek jó hangú, márkás dobok.

 

 

DV016_Jpg_Large_600_C.jpg

 

 

A Ludwig kínált egy ilyen dobot 2013-ban, amikor a Breakbeats felszerelést kibocsátotta 459 £-os áron. Ezt a kisméretű felszerelést a Roots dobosával, Ahmir "Questlove" Thompsonnal közösen tervezték, mindvégig szem előtt tartva a könnyű szállíthatóság és a kiváló hang szempontjait. Questlove olyan felszerelést akart tervezni, amelyet a koncertre indulva simán be lehet dobni egy New York-i taxi csomagtartójába.

 

Ez a szándék a dobok méretén is érződik, a lábdob mérete 16”x14”, az álló tamé 13”x13” a felső tamé 10”x7”, a pergőé a sztenderdnek mondható 14”x5”. Természetesen, aki 22”-os lábdobhoz van szokva, annak módosítania kell a lábdob hangról alkotott elképzeléseit. A 16”-os lábdob soha nem helyettesítheti egy rock cucc nagyobb méretű lábdobját, de kisebb klubokba teljesen megfelelő lehet.

 

A kiváló ár-érték arányú dobok között még meg kell említeni az újra kibocsátott Pearl Exportot, amely esetében a dobosok egy legendás márkához juthatnak 700 £ alatti áron.

 

Fenti eredményhez hozzá kell tenni, hogy – akárcsak a gitárok esetében –  az értékelés szubjektív, bármennyire is szakemberek véleményezik a hangszereket.

 

Bővebb információ: DW, Ludwig