zenesz_logo.pngAz angol Music Radar szakújságírói is megszavazták az év gitárját, billentyűjét, dobfelszerelését. Mi most ebből az év gitárját ismertetjük, abból is a tömörtestű gitárok kategóriáját.

 

 

sq_cab_700.png

 

 

Az év vége közeledtével a nagyobb zenei szakportálokon egyre-másra készülnek a 2013-as év értékelései, összefoglalói. Az angol Music Radar szakújságírói is megszavazták az év gitárját, billentyűjét, dobfelszerelését. Mi most ebből az év gitárját ismertetjük, abból is a tömörtestű gitárok kategóriáját.

 

A 2013-as év, gitárépítés terén sok szempontból a gyökerekhez való visszatérés éve volt. Vegyük a Cabronita modelleket! A Fender „kincsre lelt” amikor visszanyúlt egy dizájnhoz, ami olyan, mintha egy cigarettás doboz hátuljára skiccelték volna fel, valamikor 1959-ben. Elkészítettek egy régi-új stílusú hangszert, amit szerintünk, mindenki szívesen birtokolna, és messze áll a manapság divatos trendektől.

 

Mi ebből a tanulság? Az, hogy a gitárosok még mindig szeretik szépen összerakott hangszereket, melyeken érződik az emberi kéz érintése.

 

Fenti sorokból talán már kiderült, hogy a Music Radar újságírói a Cabronitát tartják a 2013-as év legjobb gitárjának. Pontosabban a Squier Vintage Modified Cabronita Telecastert! Hogy miért a Sqiuert? Nos, szerintük ez az a gitár, ami mindent tartalmaz, ami a Cabronita modellekben jó. A külső megjelenés, az elnyűhetetlen tremoló, számos extra, és olyan ár, amit szinte mindenki meg tud fizetni.

 

 

 

squier-cabronita-bigsby-pickups-630-80.jpg

 

 

 

A Squier Cabronita valóban nagyon hasonlít a Fender címkés Cabronitára. A Custom Shop modellektől eltérően itt nincs gyári koptatás, nincsenek TV Jones hangszedők, és S-1 húzó-nyomókapcsoló, ehelyett azonban kapunk egy eredeti Fender Fideli'Tron hangszedőt, és plusz egy bundot. (A Custom Shop modelleken csak 21 érintő van.)  A Bigsby-vel szerelt Squier nyaka rendkívül vékony, C profilú nyak, a második érintőnél 19,3 mm, a 12. érintőnél 21,1 mm mélységű.

 

Lehet, hogy más szakportálok másik gitárt hoznak ki az első helyre és lehet, hogy a Squier Cabronita Telecaster nem a legtökéletesebb gitár, amiről álmodhatunk. Azonban az kétségtelen, hogy ezért az árért – itthon kb.
100 000.- forint – ilyen jó hangszert nem egykönnyen kaphatunk.

 

 

 

bigsby_550.gif

 

 

Augusztusban már írtunk a Squier Cabronita modellekről, akkor a Bigsby-vel szerelt modell specifikációját külön nem közöltük, ezért most álljon itt.

 

 

 

Specifikáció

 

Test anyaga: amerikai hárs
Nyak anyaga: juharfa
Érintők száma: 22
Menzúra: 25,5” – 648 mm
Szerelvények: Bigsby B50 tremoló, Jazzmaster-style húrláb, vintage-style króm hangolókulcsok
Nyakmerevítő takarólap: 4 csavaros Squier®
Koptatólap: egyrétegű, fehér
Balkezes modell: nincs
Elektronika: 3 állású pickup váltó, főhangerő
Felső nyereg: műanyag 41,5 mm
Fogólap: juharfa
Fogólap rádiusz: 241 mm
Hangszedők: Fideli'Tron humbucker (nyaki), standard Tele single coil (húrlábnál)
Súly: 3,9 kg
Származási ország: Indonézia
Lakkozás: fekete poliuretán (csak ebben a színben kapható)

 

 

 

 

 

 

 Bővebb információ: Squier