zenesz_logo.pngA MOX vonal egy szinttel feljebb lépett az új MOXF6 és MOXF8 modellek megjelenésével.

 

MOXF8_700_cr.jpgYamaha MOXF 8

 

 

A kedvező áru, belépő szintű Yamaha MOX sorozat elérhetővé tette a MOTIF XS hanggenerátor tudását és rugalmasságát a viszonylag kisebb költségvetéssel dolgozó kreatív zenészek és producerek számára. Most a MOX vonal egy szinttel feljebb lépett az új MOXF6 és MOXF8 modellek megjelenésével, melyekbe a Yamaha MOTIF XF hanggenerátort épített.

 

Az új MOXF sorozat egyesíti a MOTIF XF hanggenerátor tudását, a Flash memória bővítés rugalmasságát, a MIDI billentyűzet DAW és VST vezérlését, a több csatornás USB audió/MIDI interfész lehetőségeit, a beépített szekvenszer előnyeit és a bőséges DAW/VST szoftvercsomag képességeit.

 

A Yamaha a népszerű MOX sorozatot a legújabb MOTIF XF technológiával frissítette, újabb hangszíneket, több effektet adott hozzá, és lehetőség van az opcionális Flash memória bővítésére is. Mivel MOTIF XF kompatibilis a MOX hangszerek adataival, az MOXF óriási méretű hangszín és hangminta könyvtárakkal rendelkezik, továbbá opcionális szoftverek is rendelkezésre állnak hozzá.

 

Bővíthető, hordozható, elérhető árú és ráadásul sokféle egyéb termékkel is kompatibilis, ezek a hangszerek zenészek és producerek újabb generációinak mutatják meg a MOTIF XF-ben rejlő lehetőségeket.

 

moxf8_rear_700.jpg

 

A MOXF sorozat gazdag hangszín parkkal rendelkezik, melyben találhatóak zongorák, elektromos zongorák, vonósok, fafúvosok, zenekari hangszerek, gitárok, basszusgitárok, dobok, illetve rengeteg régi és modern szintetizátor hangszín. Külön figyelmet érdemel a két Yamaha nagyzongora (a 9-ft CFIIIS és a 7-ft S6) hangszín digitális reinkarnációja, melyeket csak egy akusztikus zongorákat gyártó cég tud létrehozni. Az aprólékos, minden részletre kiterjedő digitalizálás eredménye a különlegesen szép, valósághű zongora hangszín, mely még a legigényesebb játékosok tetszését is el fogja nyerni.

 

Összesen 741 MB hullámforma, új tartalommal, a MOXF sorozat 136 teljesen új hangszínt tartalmaz, beleértve a fantasztikus S6 nagyzongora hangszínét, keyboard hangszíneket, például klavinetteket és orgonákat, valamint számos, akár nagyzenekari hangszer hangmintáját.

 

 

VCM effektek

 

A Yamaha saját fejlesztésű VCM (Virtuális Áramkör Modellezés) technológiája szimulálja a régi hangszínszabályozók, kompresszorok és phaserek hangzását, egészen áramköri szintig lebontva. Ez a technológia lehetővé tette, hogy a MOXF hangszínei még jobb minőségben szólaljanak meg, a VCM effekteken keresztül, melyek modellezik a hangszínszabályozók, kompresszorok, phaserek és effekt pedálok legapróbb alkatrészeit is, egészen a tranzisztorok és ellenállások szintjéig. Az MOXF szintén tartalmazza a Yamaha digitális keverők már ipari szabványként használt kiváló effektjeit is. A MOTIF XF vocoder effektet is tartalmaz.

 

 

Flash memória bővítés

 

A MOXF sorozat kompatibilis a MOTIF XF és az MOX hangszerekhez fejlesztett hangszínekkel. Az opcionális Flash memóriával 1GB méretig új hangszínekkel bővíthetők a MOXF hangszerek és így személyre szabhatók a hangszínkészletek, többek között olyan tartalommal tölthetőek fel, mint a Yamaha “Inspiration In A Flash” és a “CP1 Piano".

 

 

Performance mód

 

A performance mód lehetővé teszi, hogy több hangszín egyszerre szólalhasson meg (maximum 4) egy MIDI csatornán. Az interaktív Arpeggio lehetővé teszi, hogy akár egyszerű akkordokra vagy külön hangokra építkezve arpeggio játékkal egészítsük ki játékunkat. Az MOXF sorozat 256 gyári performance beállítással rendelkezik, melyek széleskörű felhasználási lehetőségeket nyújtanak rendkívül sok műfajban, pl. rock, world, hip-hop, jazz, stb.

 

 

Beépített dalszerkesztő

 

A MOTIF XF hangszerekben beépített zeneszerkesztő (szekvenszer) található, amely segítségével számítógép, vagy külső eszköz nélkül is komponálhatunk zenét. A zeneszerkesztővel kétféle módszerrel lehet felvenni: valós időben (Realtime), ami játékot azonnal felveszi, vagy lépésben (Step), ami akkor fontos, ha pontos, ismétlődő, vagy általában nehéz részeket akarunk rögzíteni. A performance játékunkat a [REC] gomb megnyomásával közvetlenül a dal, vagy a Pattern részbe rögzíthetjük.

 

 

moxf8_ 700_s.jpg

 

 

Teljes körű szoftvercsomag

 

 

A MOXF hangszerek mellé számos zenei szoftvert ad a Yamaha, melyekkel a hangszer könnyedén integrálható számítógépes rendszerbe. Ezek között található a MOXF Editor, amivel hangszíneket szerkeszthetünk, keverési arányokat állíthatunk be, a MOXF Remote Editor, amely lehetővé teszi, hogy kényelmesen létrehozzunk és szerkesszünk control template beállításokat kedvenc VST hangszereink számára, a Remote Tools program pedig a Cubase szoftver használatát könnyíti meg.

 

 

Egyetlen USB kábel Audió és MIDI kapcsolathoz

 

 

Mindössze egyetlen USB kábel szükséges, hogy audió és MIDI adatokat cseréljünk a MOXF hangszer és a számítógép között. A MOXF beépített 4 bemenetes és 2 kimenetes USB audió interfésszel rendelkezik a hangszer hangjának rögzítéséhez. Emellett két audió bemenetre akár egy gitár és mikrofon is csatlakoztatható, és ezeket is rögzíthetjük számítógépen. A MOXF hangszerek kompatibilisek az összes jelentősebb DAW szoftverrel, beleértve a Cubase programot is. A hangszer hangját és a sztereó analóg bemenetekre csatlakoztatott hangforrásokat is digitális formában közvetlenül rögzíthetjük számítógépen. A MOXF hangszer sokkal több, mint egy egyszerű szintetizátor, az USB csatlakozás segítségével a hangszer teljes értékű mesterbillentyűként is használható, vezérelhet VST szoftver szintetizátorokat, melyek a MOXF audió kimenetén szólalnak meg, így VST hangszerek minden egyéb külső eszköz nélkül, mindössze egy számítógép segítségével színpadra vihetők.

 

 

Zenélés a Cubase AI 7 programmal

 

 

A Cubase AI 7 a Steinberg DAW egyik szoftveres dalszerkesztője, mely külön a Yamaha szintetizátorok számára készült. Mivel a MOXF hangszeren megtalálható a MIDI és az audió interfész is, ezért maximum 32 audió és 48 MIDI sáv is felvehető vele. Analóg keverő, mikrofon vagy gitár is csatlakoztatható az analóg bemenetekre, így a MOXF hangszeren keresztül bármilyen hangszer hangja rögzíthető számítógépen, a beépített effektekkel és azzal a lehetőséggel, hogy akár 16 VST hangszert is vezérelhet. A Cubase AI lehetővé teszi, hogy az összes zenei munkálatot – a kottázástól az automatizált keverésig minden folyamatot – számítógépen elvégezzünk.

 

 

DAW szoftver vezérlése

 

 

A MOXF speciális távirányítás módjával DAW szoftvereket vezérelhetünk, a hangszer kezelőfelületéről a program ablakait nyithatjuk, zárhatjuk, hozzáadhatunk hangszer sávokat és VST hangszereket. Az AI potméterrel bármely paramétert megadhatunk, csak az egeret kell a mező fölé irányítani és a rész automatikusan vezérelhetővé válik. A MOXF segítségével más népszerű DAW rendszer is vezérelhető.

 

 

 

Steinberg Prologue VSTi

 

A Prologue egy csodálatos, gazdag hangzású virtuális analóg szintetizátor. Hangszínválasztékában a vastag szinti szőnyegektől a nyers brutális lead-ekig minden megtalálható. A Prologue ötletes kezelőfelülete mindent biztosít a hangszín szerkesztéshez, mindhárom oszcillátor elérhető, minőségi multi-mód szűrő, négy burkológörbe, két LFO, modulációs matrix és effektek tartoznak hozzá.

 

 

 

YC-3B Tone Wheel Organ VST

 

 

Az YC-3B egy VST hangszer, mely képes az elektromos orgona jól ismert hangját reprodukálni. Összesen 64 különböző gyári hangszínbeállítást tartalmaz, de saját hangszíneket is készíthetünk és menthetünk el VST preset-nek.

 

 

 

Könnyen kezelhető mindenre kiterjedő vezérlés

 

 

A Kategória keresés módban a hangszerek 16 kategóriára, továbbá alkategóriákba vannak osztva így sokkal könnyebb megtalálni a keresett hangszínt. A performance creator segítségével könnyedén, egyetlen gombnyomással tudunk layer-eket vagy split performance beállításokat létrehozni. Ha kiindulunk egy olyan hangszínből, ami tetszik, majd megnyomjuk a LAYER gombot, a hangszer szerint a legmegfelelőbb második hangszín kiválasztásra kerül. Megnyomjuk a SPLIT gombot és a bal kéz basszus hangszíne automatikusan kiválasztódik, majd a DRUM ASSIGN gombot lenyomjuk és máris rengeteg beépített dob pattern kíséret áll rendelkezésre.

 

 

A MOX8 88-billentyűs kalapácsmechanikás billentyűzettel rendelkezik, valósághű, akusztikus zongorához hasonló játékérzetet biztosít, mélyebb hangoknál nehezebb, magasabb hangoknál könnyebb a billentyűk járása és a két pont között a billentyűk súlyozása fokozatosan változik. A MOXF6 billentyűzete 61 félig súlyozott billentyűvel készül és úgy tervezték, hogy a játékos könnyen és kifejezően játszhasson a hangszer sokféle hangszínének bármelyikén.

 

 

A könnyű hangszer (MOXF6: 7.1 kg, MOXF8: 14.9 kg) könnyen szállítható próbákra, koncertekre, ez a Yamaha eddigi legkönnyebb munkaállomása. Mindkét modell 50%-kal könnyebb, mint a korábbi MOTIF hangszerek.

 

 

 

 

Bővebb információ: Yamaha