zenesz_logo.pngA ZOOM piacra dobta legújabb, 6 sávos kézi felvevőjét a H6-ot, melyet úgy reklámoz, hogy a világ legkisebb hatsávos felvevő eszköze.

 

 

item_gallery_660.jpg

 

Éppen a fő eladási szezon beindulása előtt a ZOOM egy valóban utolérhetetlen terméket kínál a H6 piacra dobásával. A gyártó meggyőződése szerint a ZOOM az év végére abszolút bestsellerré növi ki magát. Úgy vélik, hogy a H6 a H2 és H4 korábbi eladási sikereit is felülmúlhatja rendkívüli sokoldalúsága miatt. A ZOOM-nál már vagy 30 éve készülnek az új technológiákat alkalmazó, kiváló hangú termékek, de a H6-tal  – amely a valaha készült legsokoldalúbb kézi rekorder – a lécet még magasabbra tették.

 

 

 

 

 

Négy felcserélhető (input) kapszula – X/Y, MS (Mid-Side), Shotgun (puskamikrofon), és dupla XLR/TRS kombó – a H6-ot az audióvilág igazi kaméleonjává, kiváló előerősítője pedig a legjobb hangú felvevőeszközévé teszi. Bármilyen felhasználási körülmények között könnyen használható a H6, legyen szó élő koncertfelvételről, professzionális film/videó rögzítésről, vagy elektronikus hír továbbításról. (ENG, electronic news gathering.)

 

 

Rövid áttekintés a tíz legfontosabb jellemzőről

 

 • Cserélhető kapszulák

 • Választási lehetőség az X/Y vagy M/S sztereó között

 • Irányított puskamikrofon, és két további XLR/TRS bemenet (opcionális)

 • Egyidejű hatsávos felvétel

 • Analóg GAIN állítás, amely 20 dB-lel még csökkenthető bemenetenként a potméterek melletti kapcsolókkal

 • Fantomtáp mindegyik elsődleges (1-4) bemenetre +12/+24/+48V

 • Nincs többet használhatatlan felvétel a Backup Record funkciónak köszönhetően.
  A H6 automatikusan tárol egy biztonsági felvételt 12dB-lel alacsonyabb szinten, mint a beállított felvételi szint, ily módon védelmet nyújtva a torz felvételek ellen.

 • Közvetlen felvétel SD, SDHC és SDXC kártyára, 128 GB-ig

 • Többcsatornás sztereó USB audió interfész PC-hez, Mac-hez és iPad-hez

 • Közvetlen csatlakoztatási lehetőség DSLR kamerára, vagy camcorderre HS-01 Hot Shoe Mount adapterrel

 

Bemenetek

 

A H6 négy elsődleges bemenetet (input 1-4) kínál, ehhez jön még két bemenet, ha bármelyik kapszulát (X/Y, MS, Shotgun, vagy dupla XLR/TRS Combo) csatlakoztatjuk a felvevőhöz. A készülékhez tartozó XYH-6 X/Y kapszula egy további, másodlagos mikrofon/vonal bemenettel rendelkezik, külső jel, vagy mikrofon számára. Ha ehhez az 1/8”-os mini jack aljzathoz csatlakoztatunk valamit, akkor az X/Y mikrofonok némítva lesznek.

 

item_gallery_660_side_r.jpg

 

A H6 mind a négy elsődleges bemenete kombó aljzattal rendelkezik, amelyek szimmetrikus és aszimmetrikus XLR-t, vagy 6,3 mm-es jacket tudnak fogadni. Mind mikrofon, mind vonal szintű jelet kezelni tudnak, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy külső mikrofon, keverő, keyboard, aktív elektronikájú gitár, vagy basszus is csatlakoztatható a bemenetekre. (Passzív elektronikájú gitár, basszusgitár keverőn, vagy effekten keresztül használható.) Mind a hat bemenetnek (input 1-4 és L, R) saját bemeneti érzékenység (GAIN) szabályzó potija van.

 

item_gallery_660 side l.jpg

 

Ha jó minőségű kondenzátor mikrofont akarunk a H6-tal használni, akkor sincs probléma, a menüből egyszerűen beállíthatjuk, hogy az eszköz bármelyik elsődleges (input 1-4) bemenetre fantomtápot biztosítson (+12, +24, vagy +48 voltot).

 

 

Kimenetek

 

A H6 vonalkimenete egy aszimmetrikus 1/8”-os jack aljzat, ami a H6 alján, az LCD kijelző alatt került elhelyezésre, és a H6 belső keverőjének analóg sztereó jelét továbbítja.

 

item_gallery_10025_4101_660.jpg

 

A H6 USB portja, amely az oldal panelen, az LCD kijelzőtől jobbra van, vagy kevert sztereó jelet, vagy a hat bemenet hat független jelét továbbítja, az USB menü „Audio Interface” menüpontjának beállításától függően.

 

Mindezek mellett a H6 1/8”-os fejhallgató kimenettel is rendelkezik, melyhez külön hangerő szabályzó tartozik. A visszahallgatást segíti a beépített hangszóró, amely a felvett anyag gyors, monó visszajátszására alkalmas.

 

 

 

Egy kis X, egy kis Y, kész a sztereó

 

text_img_4017_crop.jpg 

 

A tartozék XYH-6 X/Y kapszula két kiváló minőségű kardioid, egyirányú mikrofont tartalmaz. Ezek a mikrofonok az előttük lévő jelekre a legérzékenyebbek és kevésbé érzékenyek az oldalról és hátulról érkező jelekre. A két mikrofon beállítási szöge könnyedén állítható 90 fokról 120 fokra a szélesebb sztereóhangkép érdekében.

 

Az X/Y mikrofon technika akkor használható a legjobban, amikor viszonylag nagy területet akarunk „lefedni” ugyanakkor középről is tiszta, határozott hangot akarunk felvenni, vagyis bármilyen élő sztereó felvételhez alkalmas.

 

Mid-Side mikrofon varázslat

 

text_img_4019_crop.jpg 

 

Az MS (Mid-Side) felvételi technika lehetővé teszi, hogy a már felvett anyagon utólag lehessen állítani a sztereó hangkép szélességét. Ez rendkívül hasznos film, videó, vagy TV projekteknél.

 

text_img_4074_crop.jpg

 

Az MSH-6 MS kapszulában két mikrofon van egymás felett, egymáshoz képest derékszögben elforgatva. Az egyik (Mid mic) unidirectional, (egyirányú, kardioid) amely főleg az előtte lévő jelekre érzékeny, oldalra és hátrafelé nem, a másik (Side mic) az elforgatott, bi-directional, (kétirányú, nyolcas) amely elsősorban az előtte és mögötte lévő jeleket érzékeli és oldalra kevésbé érzékeny. Ezzel a technikával elsősorban olyan felvételeket érdemes készíteni, amelynél a teremhang mértékének utólag állíthatónak kell lennie.

 

 

 

Puskamikrofon (Gunshot)

 

 

text_img_4091_rotation.jpg 

 

Az opcionálisan rendelhető SGH-6 puskamikrofonnal professzionális, extrém irányítottságú mikrofont tudunk a H6-hoz csatlakoztatni, így felvevőnket olyan eszközzé alakítjuk, mely alkalmas film, videó munkálatokhoz, élő színházi előadás rögzítésére, vagy ENG feladatokra.

 

A három beépített mikrofon digitális jelfeldolgozó képességének köszönhetően az SGH-6 minden frekvencián szuperkardioid karakterisztikával rendelkezik.

 

A puskamikrofonokat általában akkor használják, amikor a mikrofont nem lehetséges közvetlenül a hangforrás elé pozícionálni. Például, ha valaki videokamera előtt beszél, és nem akarunk, vagy tudunk a kezébe mikrofont adni, a megoldás a videón nem látható puskamikrofon lehet.

 

Megjegyzés: a puskamikrofon monó felvételt készít.

 

 

 

További bemenetek szükségesek?

 

text_img_4022_660.jpg 

 

Ha további bemenetekre van szükség, csatlakoztassuk az opcionális EXH-6 Dual XLR/TRS Combo kapszulát a H6-hoz. Ennek segítségével hat külön jelet rögzíthetünk külső mikrofonokból, hangszerekből, keverőből, vagy hordozható lejátszóból. Így válik a H6 a világ legkisebb 6 sávos felvevő eszközévé…

 

Megjegyzés: az EXH-6 nem támogatja a fantomtápot.

 

 

Támogatott fájltípusok

 

A H6 két különböző fájlformátumban tud rögzíteni: WAV és MP3. Az alapvető különbség a két fájlformátum között az, hogy a WAV fájl tömörítetlen, vagyis minden felvett adatot tartalmaz, anélkül, hogy akár csak egy bit is hiányozna. Így tökéletes hanghűségű, kompromisszum nélküli hangképet rögzít. A H6 hat monó – vagy 3 sztereó – hangsávot tud rögzíteni WAV fájlban az alábbi formátumban:

 

44.1kHz / 16-bit
44.1kHz / 24-bit
48kHz / 16-bit
48kHz / 24-bit
96kHz / 16-bit
96kHz / 24-bit

 

Megjegyzés: ha MP3-ban készítünk felvételt a H6 csak sztereóban fog felvenni. Ha multitrack üzemmódban akarjuk használni a H6-ot, válasszuk a WAV fájlformátumot. A H6 belső mixdown funkciójával könnyen készíthetünk sztereó MP3, vagy WAV fájlt, sávonkénti hangerő, és panoráma szabályzási lehetőséggel.

 

Ahogy a fenti – korántsem teljes – ismertetésből kiderül, a H6 valóban rendkívül sokoldalú, különféle célra használható hordozható felvevő eszköz. A már említett felhasználási területeken kívül, egy keverő közbeiktatásával kiválóan alkalmas például zenekari próbák, koncertek rögzítésére is.

 

text_img_4027_crop.jpg

 

Bővebb információ: https://zoom.co.jp/products/h6/features/ 

Európai forgalmazó: https://www.sound-service.eu/ 

Ára: kb. 400 USD