zenesz_logo.pngHa úgy érzed, hogy a gitár soundod már tökéletes, itt az ideje, hogy kicsit a vokállal is foglalkozzál. A Harmony Singer ebben tökéletes partnered lesz.

 

TC-Helicon  Harmony Singer 620.jpg

 

A kanadai TC-Helicon eddig is gyártott különböző vokál processzorokat, de a díjnyertes Harmony Singer jelentősen különbözik ezektől. Ez az effekt gitáros-énekeseknek készült, abból a megfontolásból kiindulva, hogy a gitárosok 50%-a énekel. És ha már úgyis a gitáros előtt van egy-két effekt pedál, vagy egy pedál-board, egy nagyon jó ár-érték arányos, kisméretű pedállal, könnyedén háromszólamúvá teheti a szólóéneket és még csak nem is kell nagyon mélyen a zsebébe nyúlnia.

 

tch-harmony-singer-persp_600.jpg

 

 

A Harmony Singer a gitár által vezérelt „vokálgép”, amiben nagyon kellemes reverb, és olyan előre programozott ének beállítások kaptak helyet, amitől pl. eltűnnek a sziszegő „sz” hangok, a brummogó mélyek, fényesen és dinamikusan szól az ének. Azonban a Harmony Singer lényege a 8 féle módon variálható háromszólamú vokál, amelyet a gitáros által játszott harmóniák vezérelnek.

 

 

tch-harmony-singer-rear_600.jpg

 

 

Nézzük meg közelebbről hogyan működik ez a pedál! Az összekábelezése nagyon egyszerű, aki már használt életében gitáreffektet és csatlakoztatott mikrofont keverőhöz, első ránézésre átlátja a módját. A gitárt a pedál oldalán lévő INST IN jack aljzatba kell csatlakoztatni és a pedál másik oldalán lévő INSTR THRU jack kimenetről megy tovább a jel a többi effekt pedál, vagy gitárerősítő felé. Természetesen a gitárhangon a pedál semmit nem módosít. A mikrofont a pedálon elhelyezett XLR aljzatba kötjük és a mellette lévő másik XLR csatlakozó szolgál kimenetként a keverő felé. A Harmony Singerben fantomtáp is van, ezt külön nem lehet ki/bekapcsolni, de olyan mikrofonokkal is működik az effekt, amelyek nem igényelnek fantomtápot. A pedál 12 voltos adapterrel üzemel.

 

tch-harmony-singer-side-left_600.jpg

 

 

A Harmony Singeren három nagy szabályzó gomb van, ezekkel a következő paraméterek állíthatóak. Az első a HARMONY, amivel azt állítjuk be, hogy a szólóénekhez képest milyen hangközök szólaljanak meg. A potméter különböző állásaihoz rajzolt kis ábrák eléggé szemléletesek, de azért némi magyarázatra szorulnak, amely magyarázat a pedál kezelési útmutatójában megtalálható. Most csak annyit, hogy lehetséges, az alaphangra egy tercet, egy kvintet, vagy mindkettőt, továbbá, lefelé egy kvartot, egy szextet, vagy mindkettőt, lefelé egy szextet, felfelé egy kvintet, lefelé egy kvartot, felfelé egy tercet beállítani.

A LEVEL potméterrel a vokál hang szintjét szabályozhatjuk a szólóénekhez képest. A REVERB potméternek három állása van: Room, Club, Hall. A három állás között is finoman állítható a zengetés mértéke.

 

A pedál lábkapcsolója csak a Harmony beállításait aktiválja, a zengető és a TONE beállítások folyamatosan működnek. Amikor azonban két szám között az előadó beszél a közönséghez, a lábkapcsoló folyamatos lenyomásával a zengető kikapcsolható. (A TONE ekkor is aktív marad.)

 

További jellemzők:

Ground lift kapcsoló
Fantomtápos mikrofon előerősítő
A Reverb és a Tone folyamatosan működik
A Harmony szekció lábkapcsoló nélkül is aktiválható Sennheiser e 835 fx, vagy TC-Helicon MP-75 mikrofonokkal
Strapabíró fémház
USB csatlakozó
Gain szabályzás a mikrofon bemenetnél

 

 

Bővebb magyarázat helyett, talán érdemes megnézni az alábbi videókat, melyek jól szemléltetik, hogy mire is képes a Harmony Singer.

 

 

 

 

 

 

 

A pedál kiskereskedelmi ára: 199 USD.

A gyártó honlapja: https://www.tc-helicon.com/products/harmony-singer/