zenesz_logo.pngAkikről és amikről eddig még nem esett szó: Audio-Technica, Sony, Yamaha pultok, Sennheiser, Neumann, LD Systems, Lawo.

 

 

 

at5040.jpgAUDIO-TECHNICA 

 

 

A ProLight+Sound a társkiállítás, a 8-as csarnokban várta azokat a látogatókat, akik a színpadi és stúdiótechnika iránt érdeklődtek. Itt találtuk az Audio-Technica standját is. A stúdió mikrofonjairól és fejhallgatóiról ismert márka, nálunk is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert.

 

Itt Frankfurtban ez alkalommal nagy meglepetés érte a céget. A kiállítás második napján kerültek átadásra a nemzetközi zenei sajtó által odaítélt díjak. Az Audio-Technica AT 5040-es mikrofonja, ami először most mutatkozott be Frankfurtban a zenei iparágnak, az idei MIPA díjazottak között szerepelt.

 

Audio-Technica AT 5040

 

 

 

 

Zöld Zsolt az Audio-Technica termékigazgatója, odaérkezésünkkor, éppen egy Belorusz csapatnak mutatta be az idei kiállítás újdonságait.

A kiállított termékek között kiemelt hangsúlyt kapott a System 10 wireless digitális mikrofonrendszer, ami a 2.4 GHz-es ISM sávban működik, üzemi hőmérséklete max. 40 Celsius, átviteli frekvenciája 20–20 KHz-ig terjed, és egy alkáli elemmel nem kevesebb, mint 7 óra időtartamot képes produkálni.

 

audiotechnicasystem10_500.jpg

System 10 wireless digitális mikrofonrendszer

 

 

 

Ugyancsak újnak számít az AT 2020 USB csatolós mikrofon, ami egy merőleges tengelyű kardioid kondenzátor mikrofon, USB digitális kimenettel (Windows és Mac kompatibilis) Karakterisztika: kardioid, frekvencia átvitele 20 - 16,000 Hz.

 

a2020_400.jpg

AT 2020 USB

 

 

 

athm50_red_400.jpg

 

 

 

 

 

 

Az ATH-M50 az egyik legnépszerűbb és legelismertebb fejhallgató a világon, nálunk is sokat adnak el belőle. Frankfurtban, sokak érdeklődését felkeltve, most piros színben jelent meg.  Tesztelések alapján a "Most Recommended Headphone Around The World" elismerést kapta. A piros szín újdonság, de a tesztelések alapján ez nem zavarta az érdeklődőket, mert ezt a fejhallgatót vették a legtöbben kézbe a kiállításon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SONY Alternatíva a wireless AUDIO piacon

 

Sony stand_600.JPG

 

Nemrégen Budapesten került bemutatásra a televíziós műsorgyártásban használható DWX wireless Sony mikrofon rendszer, és most Frankfurtban már a stage változatokat mutatták be, ami elsősorban a zeneipar számára készült. A DWZ-M50 vocal, a B501 instrumentális és a B30 G gitár adóvevős változatok számtalan lehetőséget és 100%-os biztonságot nyújtanak a színpadi használatban.

 

sonydwz-m50_digital_vocal_500_260.jpg B30g_260.jpg
 DWZ-M50  B30 G

 

 

A Sony a professzionális broadcast felhasználókról sem feledkezett meg. A Pro Light + Soundon bemutatta az ECM sorozat legjobbjait, a profi stúdiótechnikában használatos ECM 673/674, valamint az ECM 680S és ECM-MS2 sztereó kondenzátor mikrofonokat, ez utóbbi kamerára szerelhető változatban is látható volt.

 

ecm-680s_260.jpg
ecm-ms2_260.jpg
 ECM 680S  ECM-MS2

 

 

 Sony PMC 10 jobb600.JPG

 

Főleg a televíziós újságírók számára jelent meg a kiállításon a PCM-M10 felvevő beépített kondenzátor mikrofonnal, 4 Gbyte tárolóval, SD mikrokártya hellyel, és mindössze 187 gramm súllyal. Az összeállításban a Sony MDR7506 típusú fejhallgatójával próbáltuk, igazi élmény volt – nem csak a hang, hanem a füles által keltett komfortérzés is.

 

 

 

 

 

YAMAHA

 

Egészen különleges, elegáns környezetben került bemutatásra a Yamaha & Steinberg közös produkciója, a Nuage nevet viselő digitális keverőpult, ami korlátlan lehetőségeket biztosít a digitális utómunkálatok esetén, amihez a Steinberg Nuendo 6 DAW szoftvere nyújt segítséget. A szolgáltatások között számos kényelmi funkció áll rendelkezésre, olyanok, mint az érintőszenzoros csatornaváltó, és a beépített timecode szinkronizálás. A Yamaha itt is bemutatta az új stúdió-monitor sorozatát, a HS szériát, ami subwooferrel is kiegészíthető.

 

nuage_600.jpgYamaha Nuage

 

 

 

A kiállításon kiemelt szerepet kapott a Yamaha digitális keverőpultja, a standon egyszerre 5 különböző tudású és méretű digitális keverő pult volt látható, köztük a 32 csatornás LS9-32, mellette a magasabb kategóriát képviselő M7CL. Ez a pult a Yamaha új Stage Mix Version 4 szoftverrel wireless módban bárhonnan a színpadról, az előadó pozíciójából is irányítható. Ez lehetővé teszi, hogy a hangmérnöknek ne kelljen szóban utasításokat adni a másik hangmérnök felé, hanem akár egy iPad-ről vezérelheti a keverőpultot.

 

M7CL-48_mb_front_600.jpg

M7CL 

 

 

A pultok között a CL sorozat volt a legnépszerűbb, a keverők ebben az árban elérhetőbb kategóriába is tartoznak. A CL18 csatornás keverő mellett a 16 csatornás CL3, amit iPad vezérlési funkcióval , USB bemenettel, érintőképernyős vezérléssel, és automatikus memória potivezérléssel láttak el, az érdeklődés középpontjában állt. A felsorolás elejére kívánkozik a CL5 konzol a maga 24 csatornájával, magasabb igények kielégítéséhez.

 

 

A különböző élő műsorok, színházak, és koncertek lebonyolításához a Yamaha az MG sorozatot kínálta a vásáron. A 8/16/24 és MG32 csatornás változatok nagyon népszerűek nálunk is.

 

MG24_14_600.jpg

 MG 24/14

 

 

 

 

SENNHEISER

 

Evolution plakat_600.JPG 

Impozáns környezetben jelent meg a Sennheiser, amely idén a  wireless 2000 sorozat új darabjaival dobbantott, amelyeket a 3000/5000-es kapszulákkal szerelik.

 

 

 

 

Sennheiser 9000 seria_600.JPG

A Sennheiser új Digital SK 9000-es világszínvonalú wireless mikrofonját  
Red Dot Design díjjal tüntették ki.

 

 

 A tévéstúdiók számára kínál megoldást az SK 9000/MKE 1 bodypack transmitter, ami mellett ott volt a Sennheiser új digitális 8 csatornás Digital 9000 receivere, amit USB slottal egészitettek ki. Újdonságként került bemutatásra az új wireless Manager System 4.0-ás verziója is.

 

square_louped_MKE_1_black_sq01-sennheiser_450.jpg SK_9000_01sennheiser_280.jpg
 MKE 1 mikrofon  SK 9000 body pack transmitter       

 

 

Frankfurtban még mindig újdonságnak számított az LSP 500 PRO névre hallgató wireless PA System. Egy wifi router közbeiktatásával nem kevesebb, mint 20 ládát lehet vezérelni, például egy iPad segítségével. Ezek a masszív, aktív ládák önálló tápellátással rendelkeznek, alkalmasak 3 wireless mikrofon fogadására, de 6,3-as jack, vagy XLR-3 aljzat is található rajtuk, kábeles mikrofonok csatlakoztatására. Számtalan további szolgáltatás teszi alkalmassá őket akár nagyobb termek kábelnélküli kényelmes hangosítására.

 

lsp500pro_600.jpg

 LSP 500 PRO

 

 

 

NEUMANN

  

A Sennheiser testvérvállalata, a Berlinben található Neumann, többek között arról is híres, hogy magas színvonalon gyártott kapszuláival a Sennheiser Evolution sorozatának hangminőségét biztosítja.

 

 

Két csoportban mutattak be termékeket.

 

A digitális színpadi mikrofonokat a KMS 100 sorozat tagjai képviselték, közülük a KMS 104/104 plus és a 105 (kardioid, szuperkardioid) míg a KMS 105D digitális kardioid típus. A sorozat wireless verzióban is létezik, Sennheiser transmitterrel kiegészítve.

 

Neumann stage mikrofofok_600.JPG Neumann stage mikrofonok

 

A második csoportot a csöves stúdió mikrofonok képezték, a TLM típusú szériával. Kardioid karakterisztikájuk közismert. Digitális változatban a TLM 103 D típus volt látható a standon, ahol egy ötletes behallgatással lehetett tesztelni egyenként a mikrofonokat.

 

Neumann studiomikek_resize.JPGNeumann stúdió mikrofonok 

 

 

 

 

LD SYSTEMS

 

LD Systems stand_stand.JPG 

 

Impozáns megjelenés, egyre profibb kiállás, és egyre jobb termékek jellemzik az LD Systems standját. Nálunk az Elimex forgalmazásában vált közismertté.

 

LD_DDQ10.jpg

 DDQ sorozatuk profi színpadi hangosításra készült

 

 

 

 

 

DAVE8Roadie_1_550.jpg

 

A DAVE8 ROADIE 2.1-es kialakítású hordozható hangrendszerük 3 csatornás beépített keverőt tartalmaz, amit a 8"-os hangszórót tartalmazó subwoofer hátán helyeztek el. A szatellitek egyenként 150 W, a mélynyomó pedig 350 W teljesítményű. Kisebb zenekarok, konferenciák hangosítására, továbbá keyboard monitornak ajánlják.

 

SAM_6471_500.JPG

És MAUI tovább hódít! A standon kiállított 44-es sorszámra hallgató óriás, három bemenetet és keverőt tartalmaz, vonal, mikrofon és MP3 jeleket tud fogadni, és mindez természetesen feketében és fehérben...

 

 

A mikrofonok frontján is van mit mutatni az LD-nek. Az új WS1G8 Licence Free Wireless rendszer 1,8 GHz-es technológiával működik.

LD_WS1G8_4_400.jpg WS1G8 Wireless mikrofon

 

 

Komplett szolgáltatást nyújt a Roadman 102, hordozható, kompakt PA System, két wireless mikrofon bemenettel, beépített receiverrel, USB bemenettel, SD kártya slottal, és CD lejátszóval. Kisebb testvére a Roadboy 6.5 kevesebb szolgáltatással tudja ugyanazt, mint a "bratyó".

ld-systems-roadman-102-tape.jpg Roadman 102

 

 LD-Systems-LAX-Serie-Mischpult-16-Kanal_300_.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Ha itt járunk, ne feledkezzünk meg a keverőkről sem. A Lax sorozat darabjai minden helyzetre megoldást kínálnak, élen a 16 csatornás zászlóshajóval, a LAX 16D konzollal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAWO (Mediatechnika)

 

A legjobb és legmodernebb keverőpultok egyike, aminek legújabb mc2 66-os típusát láthattuk Frankfurtban. Öt változatban lehet hozzájutni 16/32/48/64 és 80 csatornát lehet összeállítani, szolgáltatási szinttől függően. A legnagyobb surround keverésre is alkalmas.

 

Lawo _500.JPG

 

 

Alkalmazása elsősorban a televíziós műsorgyártásban preferrált, a legnagyobb OB kocsikat szerelik vele a világ gazdagabb helyein. (-)