zenesz_logo.png



A Zoom meglehetősen „ott van” a megfizethető kézi felvevők piacán különböző tudású modelljeivel. Most azonban egy kicsit más területre kalandoztak, ez pedig virtuális valóság, konkrétabban a 360°-os videók hangjának térhatású rögzítése.

ts-zoom-h3-vr 700x.jpg

 

 

A VR, vagyis a virtuális valóság zenészek, videó- és filmkészítők számára sokak szerint a tartalomkészítés jövője.  A 360°-os videók hirtelen nagy népszerűségre tettek szert, de annak lehetősége, hogy ezekhez a videókhoz 360°-ban rögzített hangot vegyünk fel eléggé nehézkes volt. Egészen addig, míg a Zoom tavaly ősszel be nem mutatta új Virtual Reality audio felvevőjét, a H3-VR kézi felvevőt, ami komplett megoldást kínál profi térhatású hang felvételére és feldolgozására. Mindezt egy kompakt, hordozható eszközben, ami ráadásul még mutatós is.

 

A H3-VR felvevő ambiszónikus elrendezésű négy unidirekcionális mikrofonja és a beépített A/B dekódere segítségével négy audio csatornát rögzít VR-ready B formátumban. Ehhez a folyamathoz eddig dedikált ambiszónikus mikrofon, külön felvevő és egy számítógép volt szükséges, ami az ambiszónikus A formátumot VR-ready ambiszónikus B formátumba kódolta. A H3-VR kézi felvevővel a kódolás, dekódolás az eszközben történik, időt, pénzt és munkát takaríthatunk meg használatával.

 

 

zoom-h3-vr-handy-recorder 700x.jpg

 

 

 

Felvételi módok


A Zoom új felvevője háromféle módban,  max. 24-bit/96 kHz minőségben rögzíti a hangot. Készíthetünk vele sztenderd sztereó, binaurális sztereó és ambiszónikus surround felvételt.

 

Sztereó


A H3-VR standard sztereó felvétel készítésére is alkalmas. Ilyen sztereó felvételnek akkor van értelme, ha hangfalakon és nem fejhallgatón kívánjuk a hangot visszahallgatni.

 

Binaurális 3D sztereó


A binaurális 3D hatású sztereó felvételnél egy műfej hallójáratába helyezett mikrofon rögzíti a hangot és a térélmény akusztikai megjelenését, így a felvétel fejhallgatón történő visszahallgatásánál teljes, háromdimenziós hangképet kapunk. A Zoom H3-VR felvevő ezt a technikát modellezi, binaurális WAV fájlt készítve 24 bit/48 kHz felbontásban.

 

Ambisonic VR-ready


Ebben a módban 24-bit/96 kHz-es felbontásban a 4 kapszulás ambiszónikus mikrofon precíz 360°-os hangot rögzít, ami a fedélzeti dekódernek köszönhetően közvetlenül VR-ready ambiszónikus B formátumban készül.

 

A felvételeket külső SD kártyára (512 GB-ig) vagy az USB 2.0 porton keresztül közvetlenül számítógépre rögzíthetjük. Letölthetjük az ingyenes Zoom Ambisonics Player szoftvert, amivel az ambiszónikus felvételt 5.1-es surround hanggá konvertálhatjuk hagyományos videó célokra.

 

 

 

05_6Axis_700.jpg

 

 

Hatpólusú mozgásérzékelő


A H3-VR elhelyezése, kamerára rögzítése a beépített hatpólusú mozgásérzékelő által működtetett automatikus mikrofon pozicionáló technológiának köszönhetően bárhogyan történhet. Állhat a felvevő függőlegesen, vagy fejjel lefelé, vagy bármelyik oldalára fordítva, ahogyan a helyzet megkívánja, mindig tökéletes 360 fokos térérzetű hangot fogunk kapni.

 

 

_zoom-h3-vr-handy-recorder-rear-left 700x.jpg

 


Monitorozás és visszajátszás


A Zoom új eszköze a felvett hangot azonnal vissza tudja játszani mind sztereó, mind binaurális módban, elképesztően realisztikus térélményt nyújtva minden olyan zenésznek, videó- vagy filmkészítőnek, aki a VR mélységeivel szeretné még izgalmasabbá tenni hangzását.  A rögzített VR-ready B formátumot monitorozásnál és visszajátszásnál sztereóban, vagy binaurális sztereóban tudjuk fejhallgatón meghallgatni.

 

zoom-h3-vr-handy-recorder-front-right_700.jpg

 

Kezelőszervek


Az ergonomikus kialakítású H3-VR felvevőn található dedikált gombok segítségével könnyen navigálhatunk a beállítások és a felvétel/visszajátszás műveletei között. Egy Gain gombbal az összes mikrofon szintjét egyszerre állíthatjuk, a nagyfényerejű LCD kijelző is mozgás-érzékeny, a felvevő helyzetéhez igazodva automatikusan beáll a megfelelő pozícióba, így az eszköz bármilyen helyzetében követhetjük a menü beállításait. Az eszközt mélyvágó szűrővel is ellátták, ami a menüből állítható 10 – 240 Hz között, vagy ki is kapcsolhatjuk. További extra a beépített limiter, ami a kiugróan magas bemenő jel szintjét csökkenti, paramétereit – attack time, release time, treshold – szintén a menüben adhatjuk meg. 

 

 

csm_09_zoom_h3-vr_batteri 700x.jpg

 

  

Kimenetek, tápellátás, méretek


Monitorozáshoz, visszajátszáshoz egy-egy 3,5 mm-es sztereó jack fejhallgató- és vonalszintű kimenet áll rendelkezésünkre. Az USB porton keresztül PC-hez, vagy iOS eszközhöz csatlakoztatva a H3-VR-t audio interfészként, vagy kártyaolvasóként is használhatjuk a felvevőt. A ZOOM AD-17 AC adapter is ide csatlakoztatható a tápellátás érdekében. A felvevő 2 db AA elemmel is üzemeltethető, így nagyjából 11 óra üzemidőre képes.

 

A H3-VR felvevővel kompakt kialakításának köszönhetően bárhol, bármikor térhatású hanganyagot rögzíthetünk kiemelkedően jó minőségben. Ráadásul szinte bármire felszerelhető, legyen az kamera, fényképezőgép, vagy valamilyen állvány.

 

Méretek: 76 mm × 78 mm × 123 mm (szélesség x mélység x magasság)

Súly: 120 gr

 

 

 

Ha fejhallgatóval meghallgatjátok ezt a videót és közben lenyomott egér gombbal mozgatjátok a 360 fokos videót, akkor érdekes élményben lesz részetek.

 

 

Tájékoztató ár: 126 900 Ft

A Zoom termékek európai és hazai forgalmazója a Sound Service.