zenesz_logo.png- TKERES - A Yamaha 2018-ban új komplett felsőkategóriás aktív PA rendszert mutatott be, a DZR sorozatot és a hozzá készült DXS-XLF kardioid karakterisztikával is rendelkező mélynyomókat. Mindkét széria minden modellje Dante képességgel felszerelt változatban is kapható.

DZR 700x.jpg

 

 

A DZR sorozat a Yamaha első teljesen integrált okos, aktív hangfalcsaládja, ezen belül a DZR-D modellek Dante hálózati kommunikációs képességgel is rendelkeznek, így könnyedén csatlakoztathatók a Yamaha digitális keverőihez. A hangfalak beépített DSP-vel (digitális jelfeldolgozás) fedélzeti LCD kijelzővel készülnek, ami élő hangosítási körülmények között a teljes kontroll lehetőségét biztosítja a felhasználónak.

 

A DZR sorozatban kétutas és háromutas modelleket találunk standard, vagy Dante kompatibilis változatban. Mindegyik aktív láda kettős erősítésű, csúcsban 2 000 wattot, folyamatosan 1300 wattot teljesítő D osztályú erősítővel szerelt. Ezek a hangfalak akár mélyláda segítsége nélkül is hozzák azt a teljesítményt és hangminőséget, amit egy zenész egy hordozható PA rendszertől optimálisan elvár.

 

 

DZR 10 front_700.jpg

 

DZR10 – DZR10-D


A sorozat legkisebb tagja a DZR10 elsősorban a könnyen hordozható kategóriában válhat népszerűvé mindössze 17,9 kg-os tömegével. Egy 10”-os mélyhangszóró és egy 2”-os magassugárzó segítségével 137 dB maximális hangnyomásra képes. Frekvencia átvitele 44 Hz - 20 kHz-ig terjed, lesugárzási szöge: 90° vízszintes x 60 ° függőleges. A hangfal kialakítása lehetővé teszi a padló-monitorként történő használatot is, fix telepítéshez 8 db M10, 2 db M8 függesztő ponttal is ellátták. A DZR10-D modell az előbb ismertetett DZR10 Dante hálózati képességgel felruházott verziója.

 

 

 

dzr 12 front_rear_700.jpg

 

 

DZR12 – DZR12-D


A család következő modellje a DZR12 még több méllyel és mélyközéppel dicsekedhet, egy 12 inches mélyhangszóró és egy 2 inches magassugárzó dolgozik a hangfalakban, amelyek együttesen 139 dB maximális hangnyomásra képesek. A frekvencia átvitel már mélyebbről indul: 39 Hz-20 kHz-ig terjed. A kategóriájában kiemelkedőnek számító hangnyomás szintnek, a kifinomult digitális jelfeldolgozásnak és a páratlan mélyhang átvitelének köszönhetően a DZR12 professzionális hangzást nyújt olyan teljesítmény mellett, ami rácáfol kompakt méretére és könnyű súlyára. A lesugárzási szöge megegyezik a DZR10 modellével, fix telepítéshez 12 db M10 függesztési pont áll rendelkezésünkre. Ez a modell is elérhető Dante képességel felruházva, DZR12-D típusjelzéssel

 

 

 

dzr15_front_02 550x.jpg

 

DZR15 – DZR15-D


Ahogyan az várható, a sorozat következő tagja még jobban teljesít a mélyebb frekvenciák terén, hiszen a DZR15 aktív kétutas ládában egy 15 inches mélyhangszóró és egy 2 inches magassugárzó teszi lehetővé a 34 Hz-20 kHz-ig terjedő frekvencia átvitelt. A maximális hangnyomásszint ennél a modellnél is 139 dB. A többi DZR modellhez hasonlóan a DZR15-ben is a DSP által vezérelt crossover és beépített digitális szűrő biztosítja fázis eltolódás mentes frekvenciaváltást. A DZR15-nek is létezik Dante hálózati képességgel ellátott változata DZR15-D típusjelzéssel.

 

 

dzr315-d_front_02_575x.jpg

 

DZR315 – DZR315-D


Az új sorozat legnagyobb tagja a háromutas, kettőserősítésű DZR315 aktív hangfal, ami 143 dB hangnyomás leadására képes kristálytiszta hangminőség mellett. A frekvencia átvitele is imponálóan mélyről indul, 31 Hz-20 kHz-ig terjed, ami ebben a kategóriában páratlan mélyfrekvenciás hangátvitelt jelent. Az említett hangnyomás, a 2 000 W csúcsteljesítmény, a kivételes mélyátvitel, a DSP vezérelt frekvenciaváltás kombinálva a digitális FIR szűrővel nagyszerűen használható fő hangosítási rendszerré teszi a DZR sorozat legnagyobb modelljét. A mély frekvenciákról egy 15 inches mélyhangszóró, a közepekről egy 8 inches középsugárzó gondoskodik, míg a magas frekvenciákat egy 2 inches nyomókamrás magassugárzó szolgáltatja.

 

 

dzr315-d_rear_350x.jpg

 

 

A DZR315-ös modellből is létezik Dante hálózati képességgel ellátott változat, ez a DZR315-D modell. A DZR315- DZR315-D hangfalak is alkalmasak fix telepítésre, a ládákat 16 db M10-es függesztési ponttal látták el. A kisebb DZR hangfalaktól eltérően ezek a háromutas modellek nem használhatók padló-monitorként.

 

A mindegyik DZR modellen megtalálható LCD kijelző lehetővé teszi a különféle DSP funkciók közötti navigálást, gyári presetek betöltését és a parametrikus EQ precíz beállítását. A gyári presetek mellett 8 felhasználói beállítás tárolható el, melyeket akár pendrive-ra is elmenthetünk. Az a tény, hogy a sorozat összes modellje elérhető Dante kompatibilis kivitelben, lehetővé teszi, hogy nagyobb hálózatokat hozzunk létre DSP vezérléssel.

 

 

dzr 700_2.jpg

 

 

Azt se felejtsük el megemlíteni, hogy a sorozat minden egyes modelljének hangszórói és kompressziós magassugárzói neodímium mágnessel rendelkeznek, ami magyarázza a teljesítményhez képest kedvező súlyt. További érdekesség, hogy a DZR315 – DZR315-D modellek kivételével az összes DZR hangfal magassugárzójának tölcsére 90 fokkal elforgatható. Mindegyik basszusreflex kialakítású hangfal könnyű és tartós 15 mm-es rétegelt lemezből készült, melyet kivételesen ellenálló, víz- és kopásálló szórt poliurea bevonattal láttak el, így a DZR sorozat hangfalai garantáltan ellenállnak a szállítás, turnézás, és az időjárás viszontagságainak.

 

Essen még szó az aktív ládák csatlakozási lehetőségeiről is! 2 db kombó (XLR/jack) analóg vonalbemenet, 2 db XLR3-32 analóg vonalkimenet, USB 2.0 adathordozó csatlakozó, valamint a tápcsatlakozó található a hátsó panelen. Itt helyezték el az LCD kijelzőt, a menü kezelőgombjait, és a két Level potit. A Dante hálózati képességgel rendelkező modelleken ehhez jön még 2 db etherCON CAT5e Dante digitális bemenet/kimenet csatlakozó.

 

 

YAMAHA DXS-XLF mélynyomók

 

Akinek még további mélyhang igényei lennének, a Yamaha DXS aktív mélyládáit állíthatja hadrendbe a DZR sorozatú szélessávú hangfalak mellé. A DXS mélyládákból két modell áll rendelkezésünkre, mindkettőnek létezik Dante képességgel ellátott változata is. A két lehetőség a DXS15XLF és a DXS18XLF és könnyen kitalálható, hogy 15 inches és 18 inches hangszóróval szerelt szubládákról van szó.

 

 

DXD15XLF-D_650x.jpg

 

DXS15XLF – DXS15XLF-D


Tökéletes megoldás a DZR szélessávú hangfalak mellé, a DXS15XLF aktív basszusreflex rendszerű mélynyomó, megnövelt mélyfrekvencia átvitellel (ezt sugallja az XLF – Extra Low Frequency típusjelzés is) és kategóriájában kiemelkedő 136 dB hangnyomással. A „D” osztályú erősítő 1600 W-ot teljesít csúcsban, amit a 4”-os tekerccsel ellátott, ferrit mágneses 15 inches hangszóró sugároz a 33 Hz-150 Hz-ig terjedő tartományban.

 

A DXS15XLF-D a fent ismertetett mélynyomó Dante hálózati készséggel ellátott változata.

 

 

dxs18xlf-d_qtr_right 700x.jpg

 

DXS18XLF – DXS18XLF-D

 

A DXS-XLF sorozat nagyobb modellje, a DXS18XLF, ami a hangfal és a hangszóró méretében tér el kisebb társától, a teljesítményük és a hangnyomásuk megegyezik. Ebben a mélynyomóban egy 4”-os tekerccsel ellátott, ferrit mágneses 18 inches hangszóró dolgozik, ebből kifolyólag a frekvencia átvitel is mélyebbről indul, és 30 Hz-150 Hz-ig terjed. A DXS18XLF szubláda is – akárcsak kisebb testvére – DSP vezérléssel működik, a mintavételi frekvencia 96 kHz, és beépített digitális FIR szűrő garantálja a kifogástalan minőségű, szuper alacsony latency-s hangzást. Mindkét mélynyomón megtalálható a beállításokat megkönnyítő LCD kijelző is.

 

 

dxs18xlf-d_rear_with_spw-700x.jpg

 

 

A DXS-XLF mélynyomók három módban működnek: NORMAL és BOOST, melyek feszesebb, ütősebb mélyeket produkálnak, és az XTENDED LF módban, ami a hangfal méretéhez képest elképzelhetetlenül erőteljes mélyhangzást nyújt. A hátsó panelen elhelyezett kezelőszervek, csatlakozók megegyeznek a DZR sorozatnál felsoroltakkal. A DXS-XLF szubládák is tartós 15 mm-es rétegelt lemezből készültek, melyeket rendkívüli ellenálló képességű, és víz- és kopásálló szórt poliurea bevonattal láttak el.

 

Ami még újdonságnak számít a Yamaha új DXS-XLF aktív mélynyomónál az a menüből beállítható kardiod karakterisztika. A mélysugárzók ugyanis jellemzően minden irányban egyenlő mértékben sugározzák a hangot, ezzel nem kívánt mélyfrekvenciás többletet okozva a színpadon és rengeteg elvesztegetett energiát a rendszer hátsó oldalán. A kardiod módot beállítva a mély hangok irányítottá válnak, és elérhető, hogy a hangfalból kilépve a közönség felé terjedjenek, és ne zavarják a színpadon hallható hangképet. Ez egy meglehetősen újszerű megoldás, eddig csak a QSC K sorozatú – lényegesen kisebb – mélysugárzóinál hallottunk hasonló képességről.

 

 

[yamaha dzr_dxs-xlf]

 

 

 

Összefoglalva, a DZR és a DXS XLF sorozat aktív hangfalai és mélynyomói új szintet jelentenek a hangosítás területén. Ezek az aktív ládák, csúcskategóriás jellemzőkkel bírnak és soha nem hallott minőséget produkálnak. Ez persze meglátszik az árcédulán is, de a „miért?” azonnal érthetővé válik, ha meghalljuk élőben szólni a sorozat modelljeit. Ha komolyan vesszük az élő megszólalásunk minőségét, kötelező a sorozat valamelyik darabját kipróbálni, és utána feltehetjük magunknak a kérdést, hogy ki akarjuk-e hagyni ezt a lehetőséget…

 

További információk és árak a hivatalos Yamaha viszonteladóknál.