zenesz_logo.png



Itt a Fender Parallel Universe egyetlen basszus modellje, az ’51 Telecaster PJ Bass, ami egy kicsit ráirányítja a figyelmet az első Fender basszusgitár történetére is.

 

51 PJ close 700x.jpg

 

 

 

A Fender Precision Bass 1951-es megjelenése az egyik legfontosabb mérföldkő volt a rockzene történetében. Ez a basszusgitár megteremtette annak a lehetőségét, hogy a basszusjátékosok egyenlő eséllyel vegyenek részt az elektromos gitár elterjedésével járó hangerő és hallhatósági versenyben, és ne kelljen egy szekrényméretű, sérülékeny bőgőt cipelni magukkal. A ma ismert Precision Bass nem igazán hasonlít az eredeti 1951-es Precision modellre, ami egy korai Telecaster négyhúros, keskeny fejjel ellátott basszus változata volt. Másképpen fogalmazva a Precision Bass 1951-től 1957-ig Telecaster fazonú volt és csak 1957-től gyártotta a Fender a Precisiont a mai, Stratocasterre emlékeztető testformával. (Az ne tévesszen meg senkit, hogy 1968-1979-ig létezett Fender Telecaster basszus, Sting is gyakran használ egy 1970-es modellt.)

 

A Parallel Universe Collection decemberben bemutatott egyetlen basszus modellje, az '51 Telecaster PJ Bass visszarepít bennünket az ’50-es évek elejére, bár ez a gitár azért jó pár modern jellemzővel is rendelkezik.  

 

fender 51pj front_back_700x.jpg

 

Ahogyan a sorozat többi modelljénél, itt is több, különböző Fender gitárok jellemzői keverednek egy hangszerben. Egy szép darab kőrisfából készült ’51-es Precision testet kombináltak a későbbi Precision és Jazz Bass basszusokon használt hangszedőkkel és a korai Precisionra jellemző Telecaster stílusú fejjel. A szinte az egész testet betakaró egyrétegű fekete old-school koptatólap is az ötvenes éveket idézi. A ’63 C-profilú jávorfa nyakra szintén jávor fogólap került, melynek rádiusza 9,5” és 20 keskeny-magas érintőnek ad helyet. Szép, nagydarab hangszer, de kényelmes rajta játszani.

 

 

51 pj tokkal 700_crop.jpg

 

 

Ha közelebbről megvizsgáljuk a gitárt, látható, hogy a Custom Shop '60s P Bass osztott single-coil középső pickup mellett a Telecaster PJ egy Custom Shop '60s Jazz Bass single-coil húrláb pickuppal is büszkélkedhet, ami jelentősen megnöveli a hangszín variációkat. A két hangszedő hangerejének kezelése egy emeletes potival történik, a felső gomb állítja a Precision Bass pickup, az alsó pedig a Jazz Bass pickup hangerejét. A hangszín potméter mindkét hangszedőre hatással van. További prémiumkategóriás jellemzők a nitrocellulóz lakkozás, ami engedi „lélegezni” a faanyagot, és a vintage stílusú, testen átmenő húrozáshoz készült HiMass húrláb, ami jótékony hatással van a gitár hangkitartására.

 

 

1951-Fender-Precision-Bass_700.jpg

Eredeti 1951-es Fender Precision Bass

 

 

 

Összességében ez a Parallel Universe modell abszolút homogénnek tűnik, nem érezem rajta a stílusok, formák fura keveredését. Ez feltehetőleg abból származik, hogy tulajdonképpen egy már gyártott, és sikeres basszus testformát vettek elő – amit akkor Precision néven, most pedig Telecaster néven gyártanak – és ellátták mai modern elektronikával. Jó ötlet!

 

 

[Fender 51 Telecaster PJ bass]

 

 

 

Az ’51 Telecaster PJ Bass listaára 1999 USD, amiben egy keménytok is benne van.


További részletek, specifikáció: Fender.

 

[ -tkeres- ]