zenesz_logo.pngEgy itthon kevéssé ismert effektgyártó, a Crazy Tube Circuits (Őrült Csöves Áramkörök) új Falcon Overdrive pedálját szeretnénk bemutatni, mert a videók tanúsága szerint meglehetősen egyedi hangzású effektről van szó.

Falcon 700x.jpg

 

 

Egy kis háttér infó a gyártótól… „Még 2016-ban építettünk egy egyedi erősítőt, amit úgy terveztünk, hogy váltani lehessen egy 5E3 Tweed Deluxe valamint egy 6G2 Brownface Princeton erősítő hangzása között. Annyira jól sikerült ez az erősítő, hogy elhatároztuk, ezt pedál alakjában is el kell készítenünk.  Az ebben az erősítőben használt áramköröket igyekeztünk tökéletesen emulálni a Falcon Overdrive pedálban. Minden részletet szem előtt tartva lemásoltuk az előerősítő és a végerősítő hangzását, viselkedését, érzetét. JFET technológia alkalmazásával sikerült nemcsak az erősítő overdrive hangzását, hanem alacsonyabb Gain melletti tiszta hangját is reprodukálnunk.

 

A művelet leglényegesebb része a végfokból jövő torzítás és sag (kb. nemcsak torzított, hanem kissé elkent, folyós hangzás, a csöves erősítők tápjának öregedéséből származó kompressziós tényező) emulációja volt. Ez a hatás megnöveli a pedál dinamikáját és az effekt nagyszerűen reagál a pengetés erejére. Az erősítő beállításától és a pickup kimenőjelének nagyságától függően ez az érzet lehet árnyaltabb, vagy hangsúlyosabb” – szól a gyártó beszámolója.

 

 

falcon_500x.jpg

 

 

Kezelés


Egy apró kétállású kapcsolóval választhatunk a Tweed (‘55) vagy a Brownface (’61) hangzás között. Brownface módban alacsonyabb Gain mellett majdnem tiszta, enyhén túlhajtott hangzást érhetünk el. A Tweed mód kicsit több Gaint, és mélyet, nagyobb torzítást és sag-et eredményez.

 

A pedálon stílszerűen három „csirkefej” potméterrel szabályozhatjuk a hangzás jellegét. A Volume potival a Gain mértékét tudjuk kezelni, ennek tartománya a gitár hangszedőjétől és a pengetési technikától is függ. Az Output gombbal a kimenő hangerőt állíthatjuk be. Érdekes a Tone szabályzó működése, mert a Falcon hangszín áramkörei ugyanúgy viselkednek, mint az eredeti erősítőké. Ha valamivel középállás alá állítjuk a Tone potit, akkor nagyjából tiszta, lágy hangzást kapunk, háromnegyedig feltekerve azonban már nem csak a magas frekvenciákat emeli, de hozzáad egy kis extra „harapást” is. Ez a hangszínszabályzó a Volume potival interakcióban működik: magasabb Volume (Gain) állás hatással van a Tone szabályzó működésére.   

 

A true-bypass működésű pedált csendes, kattanás mentes lábkapcsolóval látták el. A működéséhez 9 V DC külső adapter szükséges, maximális áramfelvétele 40 mA. A Falcon Overdrive-ra a gyártó 5 év garanciát ad.

 

 

 

 

A pedál ára 169 EUR és a Thomann-nál lesz hamarosan kapható, akik számos más Crazy Tube Circuits effekt pedált is forgalmaznak.

 

További videók a Falcon Overdrive-ról a Zenész Magazin YouTube csatornáján!

 

A gyártó weboldala: https://crazytubecircuits.com/