zenesz_logo.pngA Fender december 4-én jelentette be új American Performer sorozatát, ami Amerikában gyártott, elérhető árú, 9 új gitárt és basszust vonultat fel. Új pickupok, új színek, új elektronikai megoldások.

 

Performer 700x.jpg

 

Az American Performer család 1 099 dollártól induló modelljeit a kaliforniai Corona-ban több mint 10 éve gyártott American Special sorozat első frissítésének tekinthetjük. Az új sorozat hivatalosan 2019 januárjában debütál a kaliforniai Annaheimben megrendezésre kerülő téli NAMM Show-n.

 

Azok a gitárosok, akik ragaszkodnak az időtlen Fender stílushoz, de fogékonyak az újításokra, biztosan örömmel fogadják az olyan új megoldásokat, mint a Yosemite™ pickupok, a szabadalmazás alatt álló DoubleTap humbucker hangszedők, a továbbfejlesztett elektronika, az új nyakprofilok, és módosított rádiuszú fogólapok. Azt is fontos megemlíteni, hogy az 1100–1200 dolláros árkategóriába tartozó Jazzmaster, Mustang és Mustang Bass modellek is bekerültek az amerikai gyártású Performer szériába.

 

 

Performer bass 700x.jpg

 

 

 

A Fender a fent említett újításokat és a kisebb-nagyobb esztétikai módosításokat a gitárosok közvetlen visszajelzései alapján dolgozta ki, illetve alkalmazta. Ha röviden össze akarjuk foglalni az eredményt, talán így lehetne: új színek, új modellek, új fejlesztésű hangszedők és elektronikai megoldások, esztétikai és szerelvény módosítások.


Nézzük meg egy kicsit közelebbről az új jellemzőket!

 

 

Új fejlesztésű Yosemite hangszedő


A Yosemite alnico mágneses hangszedők hivatalosan ebben sorozatban mutatkoztak be. Ezek a single-coil pickupok kivételesen gazdag, kifejező hangzást produkálnak. A lépcsőzetesen elhelyezett rúd pólusok megnövelik a kimenő jelet, a sellakk (természetes állati eredetű, vegyi úton fehérített viasztalanított gyanta) bevonat lélegezni engedi a tekercset, ugyanakkor visszafogja a gerjedést. A Yosemite hangszedők dinamikus hangzásukkal minden stílusban megállják a helyüket. További érdekesség, hogy a Stratocastereken a középső pozícióba elhelyezett Yosemite pickupok fordított polaritásúak, hogy csökkentsék a zajt az ötállású pickup-váltó 2. és 4. állásában.

 

 

 

 

 

 

performer double tap 700.jpg

 

 

 

Szabadalmazás alatt álló DoubleTap humbucking hangszedő


A teljesen új tervezésű DoubleTap humbucking pickupok lehetővé teszik a teli torokból megszólaló humbucker hangzás és a karakteres single-coil sound közötti zökkenőmentes váltást, mindezt a tekercsleválasztással jellemzően együtt járó hangerő csökkenés nélkül. Ezt úgy valósították meg, hogy single-coil módban valódi coil-split (az egyik tekercs leválasztása) történik, míg humbucker állásban bár a pickup mindkét tekercse aktív, de a tekercsek alsó, túltekercselt szekcióját „megcsapolják” vagyis a humbucker két tekercsének alsó része inaktív. Az American Performer sorozatban található Telecaster® Hum és Stratocaster® HSS modelleket ilyen DoubleTap humbucking pickupokkal látták el.

 

 

 

 

Start_HSS 700x.jpg

 

Fender American Performer Stratocaster HSS Aubergine

 

 

 

Új elektronikai megoldások


Az American Performer Stratocaster SSS változatnál a 2. hangszíngombon elhelyezett push-pull kapcsoló a pickup-váltó 1. és 2. pozíciójában aktiválja a nyaki pickupot, vagyis a nyaki hangszedő az öt állás bármelyikében megszólaltatható, ami által új, eddig nem hallott hangzások állíthatók elő. Ugyanez a kapcsoló a Stratocaster HSS modellnél a coil-split funkciót aktiválja. 

 

Mindegyik modell húrláb hangszedőjét – ideértve a basszusgitárokat is – ellátták a Greasebucket hangszín áramkörrel, így a hangszedő hangszín potijával úgy csökkenthetjük a magasakat, hogy az nincs hatással sem a közép-, sem a mélyhangok fényességére.

 

 

Jazz Stain Lake Placid Blue 700x.jpg

 

Fender American Performer Jazzmaster Placid Lake Satin Blue

 

 

 

ClassicGear vintage-modern hangolókulcsok, új tremoló rendszerek


A vintage stílusú, de modern, 18:1 áttételű ClassicGear hangolókulcsoknak köszönhetően nagyon finoman és pontosan tudjuk a hangszereket hangolni, és garantáltan nem hangolódnak el. Az offset modellek új tremoló rendszereket és húrlábat kaptak, így a Performer Jazzmaster vintage stílusú szinkronizált Strat tremolós húrlábat, míg a Performer Mustang is új American Performer Mustang húrlábbal és tremolóval büszkélkedhet.

 

 

 

Tele HUM vintage White 700x.jpg

 

Fender American Performer Telecaster Hum Vintage White

 

 

 

Új színek és esztétikai módosítások


Minden American Performer modellen a ’70-es évek stílusát idéző ezüstszínű Fender logó díszeleg, a Stratocaster modelleket a hetvenes években divatos nagyméretű fejjel látták el, új fényes, és selyemfényű színek közül választhatunk: Arctic White, Aubergine, Honeyburst, Penny, Satin Surf Green, Satin Sonic Blue és Satin Lake Placid Blue.

 

 

 

Precision Penny_700x.jpg

 

Fender American Performer Precision Bass Penny

 

 

Ez az írás igyekszik összefoglalni az American Performer sorozat legfontosabb újdonságait, hamarosan modellenként végignézzük a sorozat hangszereit. Reményeink szerint a jövő év elején kapunk egy-két modellt tesztelésre, és akkor közvetlen, személyes benyomásainkat oszthatjuk meg veletek. Azt fontos hangsúlyozni, hogy ez a sorozat nem a belépő szintet képviseli és a hazai árak is próbálnak igazodni a Fender által elérhetőnek szánt árfekvéshez.

 

 

 

[Fender American Performer]

 

 

  • American Performer Stratocaster 395 900 Ft
  • American Performer Stratocaster HSS 395 900 Ft
  • American Performer Telecaster 395 900 Ft
  • American Performer Telecaster HUM 395 900 Ft
  • American Performer Mustang 395 900 Ft
  • American Performer Jazzmaster 415 900 Ft
  • American Performer Precision Bass 454 900 Ft
  • American Performer Jazz Bass 454 900 Ft
  • American Performer Mustang Bass 415 900 Ft

 

 

További információk és színválaszték: Mezzoforte Hangszeráruház

További videót a Fender American Performer gitárokról a Zenész Magazin YouTube csatornáján találsz, amelyre ITT fel is írtakozhatsz.

[ -tkeres- ]