zenesz_logo.pngHíres, nagynevű cég termékéről van szó, méltán várhat jó teszteredmény. De nézzük először a műszaki adatokat.

 

 

T221M.jpg

 

 

A gyár adatai szerint a frekvenciaátvitel 100 Hz – 16 kHz-ig terjed. A mély frekvenciák alsó, -3 dB-es vágási pontja, 100 Hz. Teljesítménye teljes-sáv üzemmódban 400 watt, külön erősítővel vezérelve a mély- és magassugárzót 400, illetve 60 Watt. Hangnyomása 101 dB, a torzítás 100 Hz-en mérve 2,6%, 1 kHz-nél 1%, 10 kHz-nél pedig már 7,9%. Ha belegondolunk, hogy a gyártó cégek általában szépíteni szoktak a mérési eredményekben, akkor bizony elgondolkodtató, hogy a 7,9%-os torzítás hogyan engedhető meg. Amikor egy gitár-torzítón a „crunch-os” hangszín 10% körül van, akkor az éneknél vagy egy zongoramonitorozásnál egy majdnem 8%-os torzítás mindenképpen soknak tűnik. Ezen még az adatok őszinte beismerése sem segít. 

 

A monitorládában egy DH2T magassugárzó, valamint 12”-es mélysugárzó dolgozik. A doboz rezonanciafrekvenciája 70 Hz. Beépített crossovere 2600 Hz-es keresztezési ponttal rendelkezik, impedanciája 8 ohm. 2 darab párhuzamosan kötött Speakon 4 pólusú csatlakozót találunk praktikusan a láda két oldalán, a bekötéstől függően szélessávú vagy külön magas-mély meghajtásra is alkalmasak.

 

A monitorláda külső megjelenése nagyon szép, a felületek bevonata fekete, fröcskölt festék, a hangszórók előtt kemény fémrács van. Súlya barátságos, 22,3 kg.

 

Az első benyomás pozitív, gyönyörű, legömbölyített sarkok, viszonylag kis láda, nagy hangszórók…

 

Az igen kellemes orgánummal m megáldott kollégám első hangjai után, sajnos szomorúan kellett tudomásul vennem, hogy az a kötekedő 600 Hz-es frekvencia ebben a ládában is főszerepet kap. Kénytelen voltam bevetni a monitorútra fenntartott 32 sávos EQ-t, így már elfogadható hangot kaptunk, de alaposan meg kellett nyirbálni a „rossz” frekvenciákat, sok helyen bele kellett nyúlni a természetes hangképbe. A megfelelő hangkiegyengetés után viszont már szépen, kiegyensúlyozottan szólt, megfelelő erővel és teljesítménnyel. Ha követjük a specifikáció által közölt hangátviteli görbéket az EQ-val, akkor egy igazán jó kis monitort kapunk.