zenesz_logo.pngSorozatunk első részében az idei Music Expo Hangos Csarnokában látható érdekességekről számoltunk be, most a Halk Csarnokban nézünk szét.

 

Cort_bpmex0254_700x.jpg

 

Akusztikus Cort fal  - részlet

 

 

Forte Music


Sétánkat a Halk Csarnokban folytattuk, ahol először a 20 éves fennállását ünneplő Forte Music akusztikus standját pillantottuk meg, akusztikus gitárok – és nem csak Cort, hanem Sigma, Johnson és Martin hangszerek – óriási választékával. Király Vajk ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Cort gitárokból 90%-ban új modelleket állítottak ki, és ezek a hangszerek remek ár-érték arányuk miatt rendkívül népszerűek.

 

 

 

RezonĂĄtoros_700x.png

 

Király Vajk a rezonátoros gitárokról beszél

 

 

Egyre ismertebbek és kedveltebbek a Sigma akusztikus gitárok, melyek kissé magasabb kategóriát képviselnek a Cortnál. A bluegrass szekcióban ott csillogtak a fémtestű Johnson és fatestű Sigma rezonátoros gitárok,  és kipróbálható volt a Martin Authentic 1931 modell is, melynek ára közel 2 millió forint. Lássuk be, ilyen hangszer kipróbálására nem mindennap van lehetőségünk.

 

 

 

Eurhytmics

 

 

Eurhyitmics 0257_700x.jpg

 

Shure-ok egymás közt...

 

 

Átsétáltunk a Shure céget képviselő Eurhytmics standjára, ahol a legkülönfélébb Shure dinamikus és kondenzátor mikrofonokkal – a belépőszintű PGA, SM és Beta sorozatok mellett a komolyabb KSM sorozattal – vezeték nélküli rendszerekkel és a kipróbálható SR, SRH fül- és fejhallgatókkal találkozhattunk. A wireless rendszerekből láthattuk a BLX egy- és kétcsatornás vevőit a hozzátartozó kézi adós, színes házzal rendelkező Shure mikrofonokkal, valamint a rendszer rackes változatát, amiben egy újdonságnak számító frekvencia menedzser felel a folyamatos kapcsolatért.  A fülmonitor rendszerek közül itt volt PSM 300 és a komolyabb, több funkciós PSM 900, szintén rack-be szerelve.   

 

 

Eurhyitmics 0260_700x.jpg

 

Shure KSM 9

 

 

 

Eurhytmics 0267_700x.jpg

 

Proel PA rendszerek

 

 

Más mikrofonok mellett az érdeklődők kipróbálhatták a KSM9 kondenzátor énekmikrofont is, ami állítható karakterisztikával rendelkezik. A Shure termékei mellett a Eurhytmics forgalmazza, a Proel hordozható PA rendszereit, melyből több változat is megtalálható volt a standon, valamint a Dexibel digitális zongorákat, orgonákat is, amelyeknél elég nagy volt a tolongás.

 

 

 

 

Audmax_0248_700x.jpg

 

 

Az Audmax itt, a Halk Csarnokban is jelen volt, többek között Allen & Heath keverőkkel, Audio Technika mikrofonokkal, vezeték nélküli rendszerekkel és fejhallgatókkal.

 

 

 

INTERTON Group

 

FĂĄbiĂĄn J 700x.jpg

 

Az Interton Fábián Juli emléke előtt tisztelgett a standjukon látható idézettel

 

 

Az Interton Group a tavalyihoz hasonlóan elhozta QSC TouchMix digitális keverő sorozatát, melynek legnagyobb modellje a TouchMix 30 Pro nemcsak egy nagy tudású 32 bemenettel rendelkező digitális keverő, hanem egyben 32 csatornás DAW interfész macOS és Windows platformon működő számítógépekhez. Ráadásul segítségével számítógép nélkül, közvetlenül merevlemezre is tudunk 32 sávot rögzíteni.

 

 

Interton 0273_700.jpg

 

QSC TouchMix digitális keverők a jobb szélen a TouchMix 30 Pro

 

 

 

Interton 0274_700x.jpg

 

QSC K.2 sorozat

 

 

Láthattuk a népszerű QSC K.2 sorozatú (K8.2, K10.2 és K12.2) 8, 10 és 12 colos hangszóróval szerelt szélessávú aktív hangsugárzókat, melyek használhatók önálló PA rendszerként és színpadi monitorként egyaránt.

 

 

d&b audiotechnik rĂŠszleg_700x.jpg

 

d & b audiotechnik részleg, háttérben a Yamaha RIVAGE PM7 keverőpult (Fotó: Interton)

 

 

A d & b audiotechnik részlegnél is nagy volt az érdeklődés, mert itt volt az idén bemutatott GSL line array rendszer, ami akár százezres arénák hangosítására is alkalmas. Állandó volt az érdeklődés a Yamaha RIVAGE PM7 digitális keverőpultnál, ami a PM10-es pult kistestvére, és szintén idén mutatták be.

 

 

QSC CP DSC_0136..jpg


A CP sorozat tagjai egy kardioid mélyláda társaságában (fotó: Interton)

 

 

Újdonságokat is hozott az Interton a kiállításra, ezek pedig a QSC új aktív CP sorozatú hangsugárzói, a CP8 és a CP12. Mindkét modell kétutas, mindkét modellben 1000 wattos D osztályú erősítő dolgozik, a CP sorozatú modellek ultra kompakt formájuk, könnyű súlyuk és méretükhöz képest nagy teljesítményük miatt biztos sikerre vannak ítélve.

 

 

 

solar frame 3000.jpg

 

 

A fénytechnikai szekcióban láthattuk a holland CLF derítő és mozgófejes lámpáit és kiegészítőit. Az ETC csoporthoz tartozó High End Systems fényvezérlő pultja mellett egy igazi újdonság is kiállításra került, a cég SolaFrame 3000-es mozgófejes robotlámpája, ami pillanatnyilag a legnagyobb fényerejű LED-es intelligens lámpa a piacon.

 

 

Digital Pro

 

 

digital pro 0288_700x.jpg

 

PreSonus StudioLive 32 Series III Digital Mixer, a háttérben a WarmAudio és  Presonus stúdió eszközei

 

 

Nem hagyhattuk ki a Digital Pro Standját sem, egyrészt mert a céget az egykori nagyszerű gitáros, Matók István vezeti, másfelől az általuk forgalmazott Pre Sonus, WarmAudio, Vanguard, PMC márkák csúcskategóriát képviselnek a stúdió és színpadi technikában, így méltán számíthatnak érdeklődésre.

 

 

digital pro 0290_700x.jpg

 

WarmAudio kompresszorok, PreSonus rack keverő és interfész

 

 

A pavilon közepén a PreSonus StudioLive 32 Series III Digital Mixer vonzotta az érdeklődőket, ami nemcsak 32 csatornás digitális keverő, 33 érintésérzékeny motoros féderrel, 7 inches érintőkijelzővel, hanem egyben 38 x 38-as USB interfész is. De ez nem minden, a beépített SD kártyás recoderrel az összes bemenet rögzíthető és visszajátszható.

 

 

Earmix 16m_700x.jpg

 

Egy igazi újdonság, a PreSonus AVB Ethernet csatlakozós Earmix 16 M fejhallgató keverője, amivel a zenészek beállíthatják a számukra kedvező monitor mixet.

 

 

A keverő mögött két hatalmas rackben a WarmAudio kompresszorai, csöves EQ-ja és a PreSonus III. generációs rack mixere, valamint az év elején debütáló Studio 18|24 USB interfész került bemutatásra. A PreSonus DAW kontrollere, a FADERPORT 16 Mackie Control és HUI protokolt használ, így az összes népszerű és ismert zeneszerkesztő szoftverrel együttműködik, használata jelentősen megkönnyíti a keverési és felvételi munkálatokat. A gyönyörű, retro dizájnú Vanguard Lolli kondenzátor stúdiómikrofon – Matók István elmondása szerint – nemcsak szép, hanem kivételes hangminőséget produkál. De itt volt a WarmAudio újdonsága is, a legendás Neumann U47-et modellező, hasonló minőségű, csöves kondenzátor mikrofon is.

 

 

digital pro mik_690x.jpg

 

WarmAudio és Vanguard Lolli kondenzátor mikrofonok

 

 

Annyit az amerikai WarmAudio-ról és a szintén amerikai Vanguard Audilabsről tudni kell, hogy a két cég régi legendás mikrofonok és kompresszorok mai változatait kezdte gyártani, ahol csak lehet, az eredeti összetevők alkalmazásával, szinte az eredetivel azonos minőségben, de kedvezőbb áron. (Erről ebben a tesztünkben olvashatsz.)

 

 

Basys

 

basys 0314_700x.jpg

 

Midas Pro 2 digital mixer

 

 

Következett a Basys stand, az általuk forgalmazott termékskála meglehetősen széles. A felső ligában játszó Bose konzumer és professzionális termékeitől kezdve, a Beyerdynamic mikrofonokon és vezeték nélküli rendszereken keresztül, a Behringer és Midas keverőkön át, a gitárosok által igen kedvelt TC Electronic effekt pedálokig bezárólag.

 

 

basys 0312_700x.jpg

 

Tesztelni leehetett a TC Electronic effekt pedálokat

 

 

Így találkozhattunk a TC Electronic remek Ditto X4 looperével és Triple Delay pedáljával, igaz, ezek üveg alatt pihenve várták a látogatókat, azonban rengeteg kisebb effektpedál egy 5 W-os csöves Bugera fejjel, fejhallgatóval kipróbálható volt.  

 

 

basys_0302_700x.jpg

 

Üveg alatt a Ditto looper és delay

 

A Bose hordozható rendszereinél a Basys partnercégének, a Voicetechnek vezetője, Renner István volt segítségünkre. Megtudtuk, hogy a kiállított az F1 812 aktív topláda 1000 W-ot teljesít 8 darab magassugárzója és 1 x 12”-os mélyhangszórója segítségével. Az F1 812 akár önmagában is alkalmas hangosításra, de az Expón egy szintén 1000 wattos F1 mélyládával láthattuk, melyben 2 db 10 inches hangszóró nyomja a mélyet, és szükség szerint további mélysugárzók is fűzhetők hozzá.

 

 

basys_0298_700x.jpg

 

Bal szélen az F1 812 és F1 mélyláda háttérben bal oldalon az L1

 

 

A másik hordozható PA rendszer, ami felkeltette érdeklődésünket a különös fazonú L1 Modell II aktív array oszlopsugárzó volt, melynek legnagyobb változatában 24 apró hangszóró használja az Articulated Array technológiát, az erősítőt az oszlopsugárzó talpában helyezték el. Az L1 hordozható line array rendszer egy vagy két B1 mély modullal, vagy egy B2 mély modullal a színpadhoz képest oldalt állók számára is tiszta részletes hangzást, és csodálatos mélyeket produkál.

 

 

bose_700x.jpg

 

Karcsú magas lány és karcsú magas Bose, jobbra Bose S1 Pro

 

 

Végül a legkisebb, leginkább hordozható, több funkciós Bose S1 Pro modellel is megismerkedtünk, ami akkumulátorral is üzemel. Az apró Bose többféle pozícióban is használható, állva, fekve-döntve, állva-döntve, állványon PA rendszerként, vagy monitorként. A Bose S1 Pro két mikrofon/vonal bemenettel és Bluetooth csatlakozási lehetőséggel ellátott keverővel, valamint beépített zengetővel is rendelkezik és akár 50 fős rendezvény hangosítására is alkalmas.

 

 

basys_0300_700x.jpg

 

Bose T8S Tonematch digitális keverő

 

 

A Basys standjáról kifelé menet még megpillantottuk a Bose üveg vitrinben lapuló új, digitális T8S Tonematch sztereó keverőjét, ami egy kisebb zenekarnak nem éppen olcsó, de rendkívül hasznos társa lehet. 

 

Még bőven volt látnivaló a Halk Csarnokban, de tartsunk egy kis pihenőt, az Elimex, az Audio Partner, a Select Guitars és a Meinl standján látottakról beszámolónk következő részében olvashatsz.

 

 [ -tkeres- ]


Folytatjuk…

Sorozatunk I. részét ITT olvashatod...

 

A helyszínen készült, több mint 1 órányi videó anyagból  további részleteket lehet megtudni a kiállított hangszerekről, eszközökről. Klikk IDE!

 

Fotó

Sós Gábor
photo & graphic design
www.sosdesign.hu