zenesz_logo.pngElső alkalommal mutatunk be Hartke basszuserősítőt a Zenészmagazinban, pedig a márka a nagymúltú Samson csoport tagjaként már régóta jelen van a piacon. A Hartke, az 1980-as évek elején, új típusú erősítőivel és hangfalaival, újrafogalmazta a tradicionális basszusgitár hangot.

A forradalmian új alumínium membrán, új  hangszóró-illesztő programok, az újragondolt és áttervezett basszus cabinet igazi áttörést jelentett a korábbi basszus-rendszerekhez képest. A hangszeres technika, párosúlva a drámaian átütőerejű zeneiséggel nagy hatást ért el nem csak a hallgatóság, de a zenészek körében is. Talán nem véletlen az sem, hogy az egykori legendás bassusgitáros Jaco Pastorius az elsők között volt, aki a Hartke márkát választotta, de ugyanígy csatlakozott a teamhez Stu Hamm, Will Lee és Tom Hamilton is, akik felkarolták az új szabványt, ami egyértelműen pontos és tonális bassushang reprodukciót biztosított a zenéléshez.

 

Hartke A35 HIGHRES.jpg

 

A Hartke egyik legkedveltebb darabja, néhány nappal ez elött hozzánk is megérkezett, hogy első kézből bemutassuk olvasóinknak.

 

 

Mit is tud az új jövevény!

 

Első látásra úgy néz ki mint egy stage-kontrol láda, de ha közelebbről megvizsgáljuk rájövünk, hogy szerkezetileg már közel sem hasonló. A sarkokat védő nikkelezett fémelemek, és a fekete külső plüss-borítás, sajátos exkluzivitást adnak a kisméretű, de határozottan robosztus benyomást keltő kabinetnek. A különválasztott erősítő-blokk ránézésre is jól kezelhető potméter gombokat kínál a zenésznek a megfelelő hangkorrekciók beállításához.

 

A Hartke A35 egy kompakt, integrált erősítővel rendelkező basszus combo, melynek 10” alumínium mélysugárzója, amely úgy néz ránk, mint egy óriási szem középen, tökéletes hangátvitelt biztosít, ráadásul mind ezt nagyszerű áron. A combo lelkét egy valódi alumíniumból készült A szériás mélysugárzó képezi, erősítője 35 Watt teljesítményt tud. Olyan profi tulajdonság, mint többek között a 4 sávos EQ a finomabb hangszínbeállításhoz , minden bevetésre alkalmassá teszik a combo-t. Play-back bemenete alkalmat nyújt CD játszó, MP3, vagy egyéb külső hangforrás csatlakoztatására, fejhallgató kimenete is van,  ami segítheti a gyakorlást az otthoni környezetben. Szimmetrikus XLR direct vonalkimeneten csatlakozhatunk keverőhöz, vagy más hangosító PA rendszerekhez. A praktikus méretű basszus combo előlapja masszív acél rácsból készült, ami megvédi a hangszórót a véletlen balesetektől, és a nem kívánt sérülésektől. Kíválóan alkalmazható kisebb termekben, illetve stúdiókban egyaránt. Stabilitását mi sem igazolja jobban, mint a súlya, hogy nem valami könnyű játékszer lapul a kompakt testben. A Hartke A35 basszus combo erősítő nem kevesebb mint 17 kilógrammot nyom a mérlegen.

 

Hartke_HyDrive_Speaker_cutaway3.jpg

 

Gyorsteszt:

 

Földre tettük a Hartke A35. –öt, így hallgattuk meg elősszőr, mert kiváncsiak voltunk, mennyire veszi át a padló a mélyhangokat. Nagyon! A Fender Jazz Bass kemény, érces hangja torzításmentesen, pregnánsan szólalt meg, torzításnak semmi nyoma, a kis láda meg sem rezdül. A hangszóró minden várakozáson felül teljesít, a mélyei nagyon meggyőzőek, és a magasabb fekvésekben is tökéletesen helyt állt. Oktávokban is megtépkedtük, hibátlanul képezte le a hangokat, úgy csattogott, akár egy karikás ostor. Előkerült egy régi play back, „Jöjj közel ha játszom” (OXYGEN), benne egy jó kis basszus szólóval,  bekötöttük a CD játszót, índítottuk a zenét, egy kis arányt állítottunk, és máris ment a próba. Most két - különböző frekvencia-tartomány és vezérlés szólt együtt. Ezt más cuccok korábban nemigen bírták, a Hartkén viszont teljesen élvezhető, hibamentes volt.  Közben csöngettek, átjött Rózsika néni a szomszéd, hogy mi van!  Persze tudhattam volna... Előkerült valahonnan egy füles, és így folytattuk a „próbajáratot”. Jó, most más a feeling, de ez is rendben volt, persze hozzáteszem egy csúcskategóriás AKG füles volt a fejemen.

 

 

Összegzés:

 

Nagyon meglepő volt a szinte tökéletes mélyhangképzés, ami basszusnál ilyen kis doboz esetében nekem meglepetést okozott. Azt vártam, hogy ha meghajtom a szenvedni fog. Nem ezt történt. A hangszínpotik úgy szabták át a hangot, ahogy kell. Ez jó játék volt. Igazi akcióban nem tudtuk kipróbálni, ez még hátra van, így ez a gyorsteszt elsősorban arról győzött meg bennünket, hogy otthon, vagy kisebb buliknál, nagyon jól teljesít. Érdemes kipróbálni, egészen különleges, és nagyon megbízható hangzással adta vissza a basszusgitár hangját. ( - z - )