zenesz_logo.pngAz Ibanez kínálatából ezúttal egy viszonylag új sorozatot mutatok be.

 Az Ibanez, a gitárosok kegyeiért folytatott versenyben azt célozta meg, hogy lehetőség szerint a gitár rezonáns teteje tömör anyagból készüljön, így hangját és árát tekintve is elfogadható kompromisszum szülessen. Ennek a törekvésnek eredménye az ArtWood család.

 

Az Ibanez hasonló árú korábbi hangszereihez képest igényesebb kivitelű és hangú gitárokat jelöl ez a sorozat.

 

 

AW15.jpg

 

Az AW15 cutaway vonalvezetésű testtel rendelkezik. A tető tömör cédrusból készült. Itt megjegyezném, hogy pár évvel ezelőtt a fémhúros gitárok tekintetében rendkívül ritkának számított a cédrus tető. Ez abból a tényből is adódott, hogy a cédrus lényegesen puhább és kisebb teherbírású fa, mint a fenyő. Mára azonban megtalálták azt a merevítési módot, amellyel biztonsággal lehet építeni fémhúros gitárokat ebből a fából is. A cédrus tetejű akusztikus gitárok egy külön hangzást képviselnek meleg, széles tónusukkal és rendkívül tiszta mély és magas tartományukkal.

 

A káva és a hátlap laminált mahagóniból, a nyak sapele-ből készült. A hangszerbe egy Fishman Sonicore elektronikát építettek, amely egy piezo hangszedőből és egy EQ-val ellátott előerősítőből áll, mindez a gitár kávájába süllyesztve. A hangolókulcsok öntvényből készült zárt kivitelűek. A gitár lakozása selyemfényű. Hangja éppen egy klasszissal jobb a laminált tetejű gitárokénál. Mindezek ellenére, ára nem megy a csillagokba.

 

 

 

 

AW40.jpg

 

A sorozat következő típusa az AW40. Ez a modell tömör fenyő tetővel készült. Formája ugyancsak cutaway fazon. A káva és a hátlap ennél is laminált mahagóniból készült. A nyak az előző gitáréhoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy a fogólap ennél a típusnál igen díszes. A szokatlan gazdagságú díszítés meglepő, csak drága amerikai gitárokon lehet látni hasonlót. Hangszínszabályzója háromsávos, a gitár lakkozása magas fényű. Hangolókulcsai krómozott felületű öntvényből készültek. Hangja fényes, ugyanakkor megfelelően telt basszusokkal rendelkezik.

 

 

 

AW200.jpg

 

 

A sorozat egyik legszebb darabja az AW200 típus. Teste az előzőekhez hasonlóan cutaway kivitelű. Teteje tömör Engelmann fenyő, jávorból készült kávája és hátlapja színes lakkozás mögül mutatja szép erezetét. Hangja felharmónikusokban gazdag, hangereje is tisztességes. Elektronikája Fishman Prefix típusú beépített hangszínszabályzó áramkörrel. A hangolókulcsok is márkásabbak, Grover típusúak.

 

Mindegyik gitár nyakában merevítő pálca gondoskodik annak stabilitásáról, szükség szerint állítható a hőmérséklet, vagy húrvastagság, illetve a hangolás változásából adódó elmozdulások esetén. Az összes AW modellnek létezik tisztán akusztikus változata normál, nem cutaway formájú testtel.

 

A teszt eredményeként leszűrhető az a tény, hogy a tető tömörsége egy klasszissal gazdagabb hangzást eredményez, ugyanakkor hangerőben is jelentékeny javulást mutat. Mindezek a tulajdonságok az elektromos erősítésben is hallhatók, mivel a minőségi piezo hangszedők már hallják a finomabb részleteket is.