zenesz_logo.pngA Warwick cég a ’80-as években lépett színre egyedi fejformájú és főként egzotákból, készített hangszereivel, precíz kialakítású és klasszikusan a rá jellemző morgó, erőteljes mélyközép-tónusú basszusgitárjaival.

A zászlóshajónak számító Thumb megjelenésekor azonnal népszerűvé vált és azóta is több ezer felvételen hallható, de hasonlóan kapósak az évről évre megújuló Streamer és Corvette modellek is. Nem véletlen, hogy ezidáig sok ismert zenész csatlakozott a Warwick-felhasználók széles táborához világszerte. A Rockforth Kft jóvoltából magam is lehetőséget kaptam a kitűnő basszusgitárok közül kipróbálni jópárat. Ebben a cikkben a 2010-es SE, azaz „special edition” - különleges kiadású Corvette $$ hangszerről szóló tapasztalataimat osztom meg az olvasókkal.

 

DPP_0001.jpg

 

A Warwick minden évben korlátozott példányszámban elkészít néhány modellt a “top seller”, tehát a legtöbb eladást produkált típusai közül. Ezek a “feltúrbózott” modellek, egy - két Custom Shop opcióval ellátva, nagyjából a standard széria árakon kapható. Akik szeretik az újdonságokat, azoknak nagy élmény kézbe venni egy ilyen hangszert. A 2010-es év is jól sikerült ilyen szempontból – legalábbis rám nézve biztosan, mert a cikk témájául választott Corvette 4 húros basszusgitár már optikailag is olyan vonzóra sikeredett, hogy gyorsan leakasztottam társai közül a falról és alig vártam, hogy hazaérjek vele.

 

DPP_0010.jpg

 

Kialakítás:

 

A mocsári kőris testből készült gitár hátlapján a világos színű fa erezete már önmagában megkapó, elölről azonban Dél-Amerikai tigrisfa borítást kapott, ami a nevéhez hűen a sárgásbarna felületen átívelő sötét csíkokkal azonnal rabul ejti a szemet. A legtöbb Warwick gitárhoz hűen a test lakkozatlan és puha tapintású, amivel garantáltan még több ideig a kézben marad; ehhez a gitárhoz egyszerűen muszáj hozzányúlni. Az ovangkolból készült, wenge fogólapos, 24 jumbo bundos nyak négy masszív csavarral rögzül a testhez, végigsimítva tökéletes ívű és a klasszikus apró fejjel végződik, ahol a fényesen csillogó, jellegzetes „W” márkajel található.

 

DPP_0002.jpg

 

A nyereg és a húrláb kialakítása mindig is nagy kedvencem volt a Warwick gitároknál. A Just-A-Nut szabadalomnak köszönhetően a húr magassága a nyergen is állítható és mivel nem vagyok a nagy húrnyomás híve pár mozdulattal rögtön a lehető legalacsonyabbra állítottam. Következett a húrláb, ami szintén nem hétköznapi megoldással készül a német gyárban ugyanis az egész egy az egyben besüllyeszthető a testbe amellett, hogy a klasszikus módon húronként állítható magasságban és a márkára jellemzően oldalirányban is. Persze hozzátartozik, hogy hangszert igazán kényelmesre beállítani csak precízen beállított nyaknál és hibátlan bundozásnál lehet. A tigrisnél a gyári beállítások mellett egyikkel sem volt gond, így rövid idő alatt sikerült a más hangszereknél gyakran nehézkesen elérhető minimális húrnyomást elérni bund-zaj nélkül. A gitár tehát látványra és fogásra is máris kifogástalan. Halljuk a lényeget!

 

DPP_0012.jpg

 

Hang  

 

A faanyag jellege és azok kombinációja alapvetően határozza meg a hangszer rezgését és természetes hangját. A Warwick hangszerek sötét, konkrét és szinte kompresszált hangú basszusgitárok a tömör fa miatt, a magasak mégis kellemesen csilingelnek. A tesztgitáron a kitartott hangok szépen és hosszan rezegtek akusztikusan a nyak minden pontján, ami jó jel; a többi a pickupok dolga, amivel ez a modell igen gazdagon ellátott. Két darab felezhető, passzív Bartolini soapbar hangszedő teríti be a húrok alatti hely nagy részét, nem utolsó sorban betöltve akár az egy ideje gyakran használatos „ramp”, azaz húr alatti ujjtámasz szerepét is. Nálam ez kifejezett előny, mert minimális jobbkéz-mozgást tesz lehetővé, megkönnyítve ezzel a húrok közti navigálást. A hangszer belsejében található három sávos (mély-közép-magas) MEC elektronika hatékonyan segíti a hangszedők dolgát, nem maszatol és külön öröm, hogy a közepek kifejezetten jó tartományban szólnak. Ez nagy előny, mert a basszusgitár-hangot leginkább ez a frekvencia határozza meg és jópár gitár elvérzik ezen a fronton.

 

DPP_0005.jpg

 

Ígéretes kezdet után vonalból, azaz erősítő nélkül teszteltem a gitárt. Nem kellett sokat várni, a hatás azonnali volt. A felezhető pickupoknak köszönhetően jazz bass, musicman és precision irányokba is elmozdítható, de mégis karakteresen morgó és mai, modern hanggal szólalt meg a hangszer. Ez bizony lenyűgöző, stúdiókész hangtartomány és sokoldalúság, bravó! Meg is kapta a lehetőséget egy track erejéig egy hazai poplemezen a hangmérnökök és kollégák legnagyobb megelégedésére. Klasszikus ujjal pengetésnél a tigris igencsak harapósan szól a zenében, slap technikánál határozottan indul a hang és ízlésesen karcolnak a magasak, pengetővel pedig jellegzetesen kopogós mind passzív, mind aktív módban. A társaihoz képest úgy tűnik több hangkarakterrel bír és ezt bizonyítja az is, hogy akinek csak a kezébe adtam a hangszert mind talált magának olyan hangszínt, amivel önfeledten eljátszadozott hosszú percekig. Azt hiszem ez egy jó hangszer fokmérője. Ha már tesztről van szó kerestem a fogást rajta, de be kellett látnom, hogy nem találom. Talán csak a megrögzött Warwick-rajongók hiányolhatják a klasszikus MEC pickupok által kiénekelt magasakat - azonban ne feledjük, hogy ez egy különleges kiadású gitár, ami épp ennél fogva szól kicsit másképp a társainál. Megjegyzem: szerintem előnyére, mert így pont arra a határra esik, ahol a klasszikus basszusgitár-hangzást kedvelők és a Warwick-hívők összemosolyoghatnak.

 

DPP_0015.jpg

 

Összegzés:

 

A Warwick kitett magáért ezzel a kifejezetten szépre sikerült, könnyen játszható és sokoldalú modellel, amelyet mindenképp érdemes kipróbálni ha lehetőség nyílik rá. Miután limitált szériás, nem hétköznapi basszusgitárról van szó az ára ezt valamelyest tükrözi, mégis biztos vagyok benne, hogy hosszú távon és hálásan szolgálja ki jövőbeli és jelenlegi tulajdonosait egyaránt.

 

Kolta Gergő

 

www.koltagergo.com

 

A hangszerrel készült tesztfelvételek meghallgathatók az alábbi linkeken:

http://soundcloud.com/geribass/warwick-corvette-se-2010-demo

http://soundcloud.com/geribass/warwick-corvette-se-2010-solo