zenesz_logo.pngA mai miniatürizálódó világunkban minden egyre kisebb. A méret csökken, de a minőség egyre jobb. Az újabb technológiáknak és anyagoknak köszönhetően olyan dimenziók nyílnak meg, amelyekről nemrég még álmodni sem mertünk.

 

 

 

super.fi5.jpg

 

 

Sőt, lassan ez is elmúlik, és biztos, hogy egy még jobb, még kisebb, még hatékonyabb és élethűbb technológia lép a helyébe. De ennek eljöveteléig még elvezzük a mai csúcsminőséget, amit az Amerikai Ultimate Ears cég által kifejlesztett és gyártott super.fi 5 fülhallgató család tagjai képviselnek. A fülmonitorok terén az elmúlt tíz év fejlesztésének köszönhetően eljutottak egy olyan magas színvonalra, ami az egykori „Sokol” fülest hifi hangzásúvá varázsolta.

 

Olyan, eddig csak színpadok professzionális világában létező termék vált mindenki számára elérhetővé, amely bármilyen hanghordozón (MP3, MD, CD, iPod) tárolt zenei anyagot kiváló minőségben közvetít bármilyen körülmények között. A super.fi 5-nek 16 és 26 dB között van a zajcsökkentése a több különböző alakú és méretű, gumi és szivacs kiegészítőnek köszönhetően. A káprázat kedvéért kétféle hordtáskát is kapunk fülhallgatónk mellé, egy igen praktikus fém kemény tokot, és egy dizájnos bőrtokot. Ha netalántán védeni szeretnénk fülünket az erős hangoktól, egy hangerőcsökkentő kis jack átalakítót is találunk a dobozban, mellyel biztonságos színt alatt tarthatjuk a hangerőt. A fülünk alakjához és méretéhez leginkább megfelelő gumi tisztántartásához pedig, egy érdekes kis kaparó szerszám áll rendelkezésre.

 

Egy 6.3-3.5 jack átalakítót is találunk a fémtok aljába rejtve. A kezelési útmutató az általános használaton és a tisztításon kívül kitér a fülünk védelmét szolgáló különböző hangnyomás szintek értékeire, adatokkal alátámasztva, és ezek túllépése esetén, azok káros hatására is. A tervezők gondoltak a fülhallgatóknál általában bekövetkező kábelsérülésekre is. Az amúgy sem kis értékű fülesünk kábelsérülés esetén könnyen eltávolítható a zsinórjáról egy kis csatlakozó segítségével, ezzel megkímélve minket egy teljesen új szett vásárlásától. Sajnos a csatlakozó összedugásánál a polaritás fordítást semmi sem akadályozza, ezért érdemes odafigyelni, hogy az oldalak azonosítását szolgáló L és R betűk a kábelen és a fülesen találkozzanak, a kis bordával egyetemben.

 

A kábel füles oldali vége egy kemény de mégis rugalmas bevonatot kapott, hogy könnyen fülkagylónk külső ívéhez alakíthassuk. Hisz fülesünket nem az eddig megszokott módon kell hordanunk. A kábel fülkagylónkat megkerülve hátulról érkezik és biztosan tartja a fülest fülünkben. A fentebb már említett gumiharangok egy mozdulattal eltávolíthatók és így könnyen tisztíthatók, kisebbre vagy nagyobbra cserélhetők. És ami a legérdekesebb és a fülesünk különlegességét képezi, az a ház belsejében rejtőző kétutas passzív hangváltóval ellátott hangsugárzó rendszer.

 

 A rendszer magas és mély hangsugárzóinak köszönhetően kiegyensúlyozott a hangkép, tiszták a magasak, hihetetlen erőteljes és dinamikus a basszus. Meglepő ilyen mély hangok, és milyen nagy hangerő jön le erről a szerkezetről torzítás nélkül. Nem is hinné az ember. A maximális hangnyomás 119 dB is lehet. A lesugárzott frekvencia tartomány tényleg takarja a papírformát, és 20-tól 16 kHz-ig tart, és igen egyenletes. Ezen értékeket a gyakorlati tesztek is bizonyítják, és a hétköznapi utcai felhasználástól, a stúdiókon át, a színpadi fülmonitoroktól egészen az élő koncertek monitorkeverésig, mindenhol megállja a helyét. De mindehhez nagyon lényeges, hogy jól helyezzük a fülünkbe. A tesztelés során kiderült, hogy a hangkép attól függően változik, hogy a füles milyen mélyen és milyen szilárdan áll a hallójáratunkban.

 

Ha csak egy kicsit is hibázunk a behelyezésnél és nem teljesen zár a gumiharang, máris oda a hatalmas mélytartomány, és „Sokol” hangzás is kihozható a cuccból. De érdemes elbíbelődni egy kicsit a páratlan hangzás érdekében. Ha eltaláljuk a számunkra legideálisabb gumiharangot, akkor a füles hosszú idejű viselése sem okozhat gondot, és az élmény se marad el.