zenesz_logo.pngA Framus Diablo Pro 6-ost kézbe véve olyan érzése van az embernek, mintha még a lakkozás hátra lenne…

Framus Diablo LightScotch iGAZI.jpg

 

Persze ez nem így van, mert a gitár felülete nagyon is szépen ki van dolgozva, csupán olyan olaj bevonattal kezelték, ami matt felületet eredményez.

 

A gitár alakja kissé kövérebb és gömbölydedebb Stratocasterre emlékeztet. A fej formáját a jellegzetes Framus hagyományok szerint alakították ki. A gitár testének anyaga mocsári kőris a könnyebb fajtából, a nyak pedig Ovangkol nevű egzotikus fa. Nagyon emlékeztet a Cocobolora és a kelet-indiai rózsára, hiszen ezek rokon fajok. Jól össze is lehet hasonlítani a fogólap indiai rózsa anyagát a nyakéval, hasonlónak fogjuk találni. Az utóbbi időben a gitárhangok egyformaságából való kitörés iránti vágy vetette fel azt, hogy a nyak anyagául valami más fát is ki kellene próbálni. Az eredményt persze azonnal lehet hallani, a gitár hangja más lesz tőle. A nyak mindössze két csavarral van rögzítve. Kissé merész, de ha egy germán precizitással kimunkált testbe szinte cuppanósan illesztik a nyakat, akkor ez a két csavar is bőven ellátja a feladatát.

 

A test világos színéhez fehér gyöngyház kopólapot választottak. Ennek formája eltér a megszokottól. A két potméter és a pickupváltó kapcsoló ezen a lapon kívül helyezkedik el. Kissé furcsállottam, hogy a húrláb humbucker hangszedő kerete ehhez képest fekete színű. A mattfelületűre eloxált Wilkinson tremoló erősíti a gitár puritán egyszerűségének érzését. A jó minőségű hangolókulcsokon a Framus név van feltüntetve.

 

Framus_Diablo_Pro_600x310_3.jpg

 

A hangszedőkből három darab eredeti Seymour Duncan márkájút szereltek a gitárba. A nyaknál egy SSHR, középen egy fordított polaritású SSL1, valamint a húrlábnál egy SSH4 típusú található. Itt megjegyezném, hogy a középső szimplának kinéző hangszedő valójában vertikális tekercselhelyezéssel kialakított humbucker. A hangszedők kombinációját egy 5 állású kapcsolóval lehet kiválasztani, ráadásul az összes hangszedőt a hangerő potméter osztja szimplára, így igen jó Strato típusú hangszínek is képezhetők.

 

A test hátulján az elektronikához egy nagyon precízen kialakított üregen keresztül férhetünk hozzá, amelyet egy bepattintható lap fed be. Egy pillanatra benéztem és ott bizony hibátlan munkát láttam, csupa minőségi alkatrész, olyan, ami nem esik szét két év múlva.

 

A Diablo igen finom hangokat hallat. Jellegzetessége, hogy anyagkombinációjából eredően az alsó közép tartományban kevésbé domináns a hangszíne, ami itt azt jelenti, hogy nyitottan szól, egy cseppnyi nazális hangzás nincs a hangjában. A hátsó pickup azonban kellő mennyiségű középpel egyensúlyozza ki a gitár hangját, ha ezt az erősítő beállításával is követjük. Tiszta hangjai függően attól, hogy osztott vagy humbucking üzemmódban vagyunk áttetszők vagy melegek. Torzított hangszíneken nagyon színes a gitár, sokféle hangszínt kapunk. Itt is érezhető a gitár széles nyitott hangzása. A hang kitartása megfelel a megszokott anyagokból épült gitárokénak.

 

 

Framus_Diablo_Pro_Jacky_Special_Edition_600x310.jpg

 

A Framus Diablo Pro 6, leszámítva pár apró esztétikai észrevételt egy igen kényelmesen játszható, precízen összerakott, kellemes hangszer sokoldalú hangszínkollekcióval. A Framus versenyre kelhet bármely amerikai márkával hangzás és kényelem tekintetében.

 

A hangszerhez adnak egy igazán nagyszerű, sok kis zsebbel ellátott, bélelt műbőr puhatokot is, ami ugyancsak német minőségű. A meglepetéseknek még nincs vége, mert a tokban találtam egy 200 oldalas, 18 nyelvre lefordított kézikönyvet a gitárról olyan részletességgel, mintha egy német motorkerékpár kézikönyve lenne. A gitártokban a nyak állítására szolgáló szerszám, valamint imbuszkulcsok, továbbá a tremolókar mind gondosan becsomagolva. Mindez egyfajta figyelmesség a cég részéről, akik ugyanazt a gondosságot sugallják, mint amit egy ilyen gitár méltán elvárhat a használójától. ( - )