zenesz_logo.pngAz elektronikus hangszergyártás mára már eljutott arra a szintre, hogy nagyon sok felhasználói területen a „modern kor zenei instrumentumai” kiállják az összehasonlítást az akusztikus hangszerszámokkal.

 

 

950.jpg

 

 

A Yamaha CLP 950 külső megjelenésével is a hangszerszerűséget sugallja. A szép rózsafa borítás, a klaviatúrára csúsztatható fedővel együtt a nappaliban bútorként is tetszetős, igényesen kivitelezett hangszer benyomását kelti. Még a kapcsoló is „rózsafából van”.

 

A testben észrevétlenül elhelyezett hangszórók – a kétszer 60 W-os erősítő két 14 cm-es hangszórón és két 5 cm-es tweeteren szól – a gyártó szándéka szerint a pianínó hangzásának illúzióját keltik meglehetősen élethűen.

 

A hasonló modelleken megszokott három pedált itt is a sustain, ostenuto, damper funkciókhoz rendelték. Nekem nagyon tetszik, hogy a vonós, az orgona és a kórus hangszín a sustain pedál lenyomása és a billentyűk felengedése után a zongora burkológörbéjére emlékeztető lecsengéssel halkul.

 

A játszóasztalt a Yamaha GH-jelű billentyűzetével építik, s ez a klaviatúra a nagyzongora kalapácsmechanikájának valósághű utánzata. A billentyű kiváltása, a rugalmas repetíció, a kiegyensúlyozottság a CLP-950-et kétségkívül alkalmassá teszi magas technikai igényű darabok kigyakorlására is. Ráadásul a billentésérzékenység állítása (Hard, Medium, Soft, Fixed) újabb jó pont a digitális zongorák bizonyítványában.

 

A hasonló kategóriájú modellek általában tizenkét hangszín előhívására képesek. A Yamaha jól ismert AWM hangforrásának jó minőségű, dinamikus sztereómintáiból itt is elérhető a két-két zongora, elektromos zongora, csembaló, vibrafon, templomi és elektromos orgona, kórus, vonóskar, nagybőgő és basszusgitár. A négyféle zengető, visszhangosító, kórus, phaser és tremoló effekt szépen gazdagítja a hangképet.

 

Dual és Split módban két-két hangszínt rendelhetünk egymás mellé, de a hangszínek arányt sajnos csak a funkciós menüben, több gomb lenyomásával változtathatjuk csakúgy, mint a transzpozíciót és az effektek mélységét. A hangerő mellett a hang fényességét is szabályozhatjuk fedélzeti potméterrel. A kétsávos, tízezer lépéses szekvenszer, a metronóm, a két fejhallgató-kimenet a zeneoktatás nagyszerű eszköze, a MIDI és számítógép-csatlakozó, valamint a külső audiójel felerősítésének lehetősége pedig sokrétű felhasználhatóságot jelent.

 

A leírtakból kiderül, hogy a Yamaha CLP-950 igényesen kivitelezett komfortos home piano (a súlya 68 kiló) ami az összehasonlító ismeretek nélkül alaptalanul elfogult zongoratanárok jó minőségű oktatóhangszerekkel szembeni elvárásainak is kiválóan megfelel.