zenesz_logo.pngAz amerikai hangszergyártó óriáscég egyik legsikeresebb darabja az erősítők között a „luxus tuning”, de ez a Fender Hot Rod szériájának bármely családtagjáról szintén elmondható lenne.

 

 

Hot Rod Deluxe_1.jpg

 

 

 A Blues sorozat upgrade-elt változataként indult el a Hot Rod fantázianév alatt futó terméksor  és ért el imígyen sikereket immár a keményebb hangzás szerelmeseinek körében is.

 

A tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a csöves hangzás kedvelői körében a mindenkori etalon a tiszta hangzás tekintetében a Fender. Ezt az akár merésznek is nevezhető kijelentést véleményem szerint még az egyébként más márkákra esküt tevők sem kérdőjelezik meg. Olyannyira igaz ez, hogy például – csak egyet említve a sok közül – a Rectifier sound kitalálójának az erősítőiben is a Fender tiszta hangzása a minta a clean csatorna építésekor.

 

A Deluxe is a jól bevált 12AX7 és 6L6 párosítást kapta: az előbbiből 3 darab dolgozik az előerősítő szekcióban, míg a végfokban 2 darab 6L6-os elektroncső biztosítja a garantált 40 watt fullcső teljesítményt. A cucc ebből eredően hangos. Nem kicsit, nagyon… A szó jó értelmében véve, ugyanis a sound igazán telt, meleg, ugyanakkor rendkívül gyors és a dinamikája is kitűnő. A lábkapcsoló segítségével kiválasztható torzítós csatorna alapjáraton egy igazi crunch hanzást ad – ez a Blues Deluxe hagyatéka -, ami egy kompresszor hozzáadásával akár elég is lehet a finomabb torzítást preferálók egy részének.

 

 

Hot Rod Deluxe_2.jpg

 

A hang karakteres, a 6L6-oknak köszönhetően főleg nagyobb hangerő esetén indul meg. Ez  jellemző a – szintén pedállal  is választható – More Drive csatornára is; ez már egy valódi Lead funkció, humbucker-rel felszerelt gitár esetén bőven elég gain-nel. Strato-val használva újfent rádöbbenhetünk a régi mondás igazságára: Fenderhez Fendert…

 

 

A front panelen a szokásos potmétereket találjuk: Presence, Reverb, Master, Middle, Bass, Treble, Drive,Volume. A clean csatornánál van egy Bright kapcsoló, a csillogó magas hangok kiemelésére. A hangszóró is a jól bevált konfiguráció: 1-12" Special Design Eminence® 8 ohm, 50 watt teljesítménnyel.  Van még effekt loop és egy külső hangszóró/hangfal csatlakoztatására alkalmas External Speaker jack aljzat. A ház kidolgozása is szép; a króm vezérlő panellel harmonizál az ezüstös szövet, amit keretbe foglal a fekete borítás. A berendezés súlya alig több mint 20 kg.