zenesz_logo.pngA Dynacord Cobra rendszerek a Line-Array-k között tulajdonságaikat tekintve egyedülállónak számítanak.

 

 

 

Cobra 2.jpg

 

De mit is jelent a Line-Aray kifejezés? Felületes szemlélő azt mondaná, hogy azonos hangfalak vonalszerűen egymás alá rendezett rendszerét jelenti, de valójában ennél többről van szó, emiatt nem minden ilyen elrendezésű hangrendszert nevezhetünk Line-Aray-nek. A Line-Array kifejezést mondhatjuk Line Source Array-nek is, ami azt jelenti, hogy a hangforás alakja a teljes frekvenciasávban egy vonal (Line), így hengerpalás alakú hullámfrontot hoznak létre.

 

A pontszerű hangforrások, például egy hangfal, gömb alakú hullámfrontot hoz létre, amelynek következtében a hangereje a távolság duplázódásával négyzetesen csökken, azaz kétszeres távolságban 6 dB-lel halkabb. Ha a hangfalakat megfelelő fizikai feltételek mellett egymás alá rendezzük, akkor létrehozhatunk egy vonal alakú hangforrást, amely cilinder vagy hengerpalást hullámfrontot hoz létre annál szélesebb frekvenciasávban, minél magasabb a hangrendszer. A hengerpalást felülete a távolság duplázódásával duplázódik, így a hangrendszer kétszeres távolságban csak 3 dB-t halkul. 

 

Melyek azok a fizikai feltételek, amelyeknek az Array-t alkotó hangfalaknak meg kell felelni? Fontos, hogy az azonos frekvenciasávban működő hangszórók a űködésük frekvenciasávjában jól összegződjenek. Ez akkor teljesül, ha a hangszórók közepének egymástól mért távolsága nem nagyobb, mint az általa lesugárzott legmagasabb hang hullámhosszának a fele. Ez a feltétel a magas sávban nem tud teljesülni, ezért olyan wave guide-ot (hullám terelőt) kell a magas hangszóró elé tenni, amely egymás alá rendezett hangfalak esetén függőlegesen sík hangnyomás felületet (0 fok függőleges sugárzási szög) hoz létre, illetve ezek a felületek kitöltik az Array tejes magasságának legalább a 80%-át.

 

 

Cobra.jpg

 

 

Vajon mennyire tudja teljesíteni ezeket a szigorú feltételeket a Cobra rendszer? A kisebbik kétutas aktív, de négyutas passzív Cobra-2 rendszert 40 méter lesugározandó távolságig, míg a négyutas aktív Cobra-4 rendszert 80 méter távolságig ajánlja a gyártó. A Cobra-2 rendszer eleme a Cobra-Top háromutas 8 ohmos passzív hangváltós láda 600/1200 W teljesítménnyel. Érzékenysége 100 dB, ezért az elérhető maximális hangnyomás 131 dB egyetlen hangfal esetén, de az alap szett két Top ládával bír oldalanként.

 

 A hangfal 49,5 cm-es magassága alapján a legjobb lenne, ha a váltó nem engedné a 15”-ost 350 Hz fölé, a közepeket – amelyekből négy darab van egy oszlopban a 15”-os elé szerelve – pedig 1400 Hz fölé, de esetünkben ezek a frekvenciák 700 Hz-en és 4 kHz-en vannak. Ez azt jelenti, hogy a hangszórók szűk vertikális sugárzási szögön beül összegződnek jól. A gyártó 30 fokot ad meg. A vízszintes szög pedig 120 fok, ezért oda kell figyelnünk, hogy ne tegyük közel az oldalfalhoz, vagy ha kell (szűk helyen) kicsit forgassuk be a cuccot.

 

A magas hangszóróból egy van ládánként egy nem túl nagy 9 fok x 40 fokos tölcsérben. Érthető tehát a viszonylag magasra tett (4 kHz) váltófrekvencia. A hangfal összes hangszóróját komoly szintű elektronikus és halogén izzós védelem őrzi, ezért abban biztosak lehetünk, hogy nem lesz szükségünk javítókészletre.

 

 

 

Cobra-Sub.jpg

A Cobra-2 rendszer tagja még a Cobra-Sub, amely 8 ohmos 600/1200 wattos. Ez a basszusreflex hangfal egy 18”-os EV mélyhangszórót tartalmaz. Érzékenysége 98 dB (ez jó egy 18”-os hangszórótól), így az elérhető maximális hangnyomás 129 dB. Az alap szett két darabot tartalmaz oldalanként ebből a ládából. Az aktív váltó, amely nem más, mint a DSP-244 digitális kontroller, 124 Hz-en váltja el a szubot a felső ládáktól. A kontroller két L2400 2x1200 wattos végfok és a CP-44 konnektor panel társaságában foglal helyet egy CSR-12 típusszámú rack belsejében.

 

A Cobra-4 már négyutas aktív rendszer, amely rendelkezik a Cobra-2-Toppal gyakorlatilag azonos felépítésű és tulajdonságú, de passzív hangváltó nélküli Cobra-4-Top hangfallal, illetve a három darab magas hangszóróval és wave-guide-dal szerelt Cobra-4-Far távolra szóló ládákkal. Az alaprendszer oldalanként két Far hangfalat és egy Top hangfalat tartalmaz.

 

 

Cobra 4.jpg

 

A Cobra-4-Far hangfal elektromos tulajdonságai és hangereje (1 m-en) megegyezik a Cobra-4-Top hangfallal, de a Far függőleges sugárzási szöge 5 fok és a magas hangszórók nyílás-felülete kitölti a hangfal teljes magasságát. Itt már a magas sáv is képes Line-Array-hez méltón működni. Az alap szett itt már komolyabb szubokkal rendelkezik, amelyek típusa Cobra-PWH. Teljesítménye ugyancsak 600/1200 W, de érzékenysége 101 dB és így maximális hangereje is nagyobb (131 dB).

 

A nagyobb érzékenység a Planar Waveguide Bass Horn-nak köszönhető, amely egyfajta tölcsére megoldás. A Cobra szubok is rendelkeznek a háromutas hangfalakhoz hasonló izzólámpás és elektronikus védelemmel, amelynek köszönhetően gyakorlatilag tönkretehetetlenek A Cobra-4 alap hangrendszer oldalanként négy ilyen szubot tartalmaz. Ezek is 124 Hz-ig dolgoznak a rendszerben. Itt a meghajtásról a CSR-4 rack-ben négy 2x1200 wattos L2400 erősítő a DSP-244 processzor segítségével gondoskodik. Ezzel a rendszerrel a gyártó 110 dB-es hangnyomást ígér a hangforrástól 30 méterre.

 

Az Array, ha éppen nem függesztjük, a CSW-25 alátét segítségével 2,5 fokban megdönthető, hogy a falak helyett a közönség felé szóljon. Üzemszerűen a Cobra-4 alaprendszert állt módomban meghallgatni, amely egy nagyobb, nagy belmagasságú étteremben lett felrakva. Az ismert zenei anyagommal CD-ről a cucc tisztán nyíltan dinamikusan szólalt meg. A PWH szubok annak ellenére, hogy nem mennek annyira mélyre, puhán és dögösen szólaltak, igény esetén a szubok is bővíthetők. A hangfalak előtt mozogva a lesugárzást meglehetősen egyenletesnek találtam, hangját nem éreztem lyukasnak. Úgy érzem a Cobra-4 felhasználója meg lesz elégedve vele a legtöbb alkalmazásban.

 

Mind a Cobra-2, mind pedig a Cobra-4 tovább építhető, vagyis nagyobb rendszert is ki lehet belőle alakítani az igényeknek megfelelően. Bruttó árában benne foglaltatik a teljes rendszer végfokokkal, processzorral, rack-kel és kábelekkel.