zenesz_logo.png



A Yamaha január közepén mutatta be két lélegzetelállító akusztikus gitárját, melyek a rendkívül sikeres FG és FS sorozat hangszereinek tartósságát és kedvező árfekvését ötvözik a díjnyertes Yamaha TransAcoustic technológiával.

 

FG-TA black_700x.jpg

 

Yamaha FG-TA

Mind a dreadnought testformájú FG-TA, mind ennek koncert méretű változata, az FS-TA a cég innovatív FG820 és FS820 modelljeire épül. Ezeket a hangszereket minőségük, nagyszerű hangszínük és könnyű játszhatóságuk okán gitárosok milliói választották világszerte.

A játékélményt tovább fokozza a hangszertestbe épített rezonátor (actuator), ami egy apró fém eszköz, mélyen a gitár testében elrejtve. A rezonátor használata teljesen új koncepciót jelent az akusztikus gitárépítés területén. A TransAcoustic™ technológia lényege, hogy a testen belül, a hangszer hátlapjára rögzített rezonátor a húrok rezgésére reagálva effektezett hangot ad ki, erősítésnek, hangszórónak magát a hangszertestet használva. Így az effektezett hangot a gitár hanglyukán keresztül hallhatjuk, vagyis autentikus reverbbel és kórussal effektezett hangot kapunk minden külső eszköz, vagy erősítés nélkül.

A TransAcoustic technológiát először 2016-ban a prémium kategóriás Yamaha LL-TA és LS-TA TransAcoustic modellekben ismerhettük meg, és még abban az évben, a nyári NAMM Show-n meg is kapták a “Best in Show” elismerést Nashville-ben, valamint a “Best of What’s New” díjat a Popular Science magazintól.

 

FS-TA sunburst.jpg

 

Yamaha FS-TA

Az effektek kezelése nagyon egyszerű. A gitártesten három potméter található, melyek közül az egyik a bekapcsoló gomb is egyben. Ezt körülbelül egy másodpercig nyomva tartva aktiváljuk a rendszert. Ha kihangosítva használjuk a hangszert – mert a beépített SRT Piezzo Pickupnak köszönhetően ez is lehetséges – akkor ez a kapcsoló a piezo-hangszedő hangerő potmétere is egyben.

 

gombok 700x.jpg

 

A további két gomb egyikével a reverb, a másikkal a kórus szintjét szabályozhatjuk egymástól teljesen függetlenül. Használhatjuk a hangszert csak zengető, vagy csak kórus effekttel, illetve a kettő tetszés szerinti keverésével. Mindezt akusztikus módon!

Az elektronika a megszokott 9V-os helyett 2 db AA elemmel működik. Az elemtartó így karcsúbb, mint az átlag, minimális méretű a testen lévő kivágás, mely a gitár fenekénél, a jack-aljzatnál található. Elegáns módon, könnyen nyitható.

A TransAcoustic technológia új szintre emeli az akusztikus gitáron való játék élményét. A hangszeren való gyakorlás, komponálás jóval inspirálóbbá válik. Nagyon kényelmes, hogy a térélmény komfortját a hangszerbe integrálva mindenhová magával viheti az ember – legyen szó zenés, baráti összejövetelről, zenekari próbáról. A két új modellel ez a lehetőség már nem csak a prémium kategóriában érhető el, hanem a lényegesen kedvezőbb árfekvésű FG-TA és FS-TA gitároknál is.

 

L-TA_z_0003_500x.jpg

 

Yamaha FS-TA/FG-TA fontosabb technikai adatok:

Testforma: koncert (FS-TA); tradicionális western (FG-TA)
Menzúra: 634 mm (FS-TA); 650 mm (FG-TA)
Húrtávolság: 10 mm (FS-TA); 11 mm (FG-TA)
Felső nyereg szélessége: 43 mm
Tető anyaga: tömör lucfenyő
Káva anyaga: mahagóni
Hátlap anyaga: mahagóni
Nyak anyaga: Nato
Fogólap: rózsafa, rádiusz 400 mm
Húrláb anyaga: rózsafa
Felső nyereg, húrláb nyereg: műanyag
Hangolókulcsok: Die-cast Chrome(TM29T)
Koptatólap: átlátszó
Testszegélyezés: krémszínű
Test fényezése: fényes
Színválaszték: fekete, natúr, barna sunburst
Elektronika: SYSTEM70 TransAcoustic + SRT Piezzo Pickup
Húrok: Yamaha FS50BT vagy D'Addario EXP11

 

 

 

 

További információk és hazai ár a hivatalos Yamaha viszonteladóknál.