zenesz_logo.pngAz Elektro-Voice is csatlakozott ahhoz a versenyhez, melynek stratégiája a következő: tervezz egy új, designos szériát, keress hozzá egy hangzatos nevet, add hozzá a cég hírnevét, tapasztalatát, csomagold be szépen és add olcsón!

A Cobalt család a következő tagokból áll: Co9 Premium Vocal Mic, Co7 Crossroad Vocal Mic, Co5 Classic Vocal Mic, Co4 Instrument Mic.

 

 

 

ev_CO4.jpg

 

 

 

Először a Co4 hangszermikrofont vizsgáltuk, külsejét tekintve inkább ez tér el a család többi tagjától. Fekete, kissé vastagodó fémcsőre emlékeztető teste végén laposra csapott kosár található. A dinamikus kapszulával rendelkező mikrofon vesekarakterisztikával szedi össze a felé érkező hangokat. Frekvenciaátvitele 50 Hz-től 18 kHz-ig terjed, ez kb. 150 Hz és 10 kHz között lineáris. Az EV ajánlása szerint akusztikus és elektromos hangszerekhez stúdióban és színpadon egyaránt alkalmazható.

 

Tesztünket stúdióban akusztikus gitáron, szaxofonon, valamint színpadon gitárerősítővel végeztük. Az akusztikus gitárnál a fogólapra merőlegesen kb. 25 cm-re állítottuk a mikrofont. Dinamikus létére jó érzékenységről tett tanúbizonyságot. A húrok felharmonikusai szépen szóltak, mélyekben lehetett volna kicsit több, gömbölyűbb, de ezt a hangszínszabályzóval könnyen korrigálni tudtuk. A szaxinál szembe raktuk a csővel, kb. 35-40 cm-re. A hangnyomást jól bírta, bár itt többet korrigáltunk az EQ-val a zenész ízlésének megfelelően, hangja így is természetes maradt. A színpadon a gitárerősítőnél semmi probléma nem akadt, a mikrofon igyekezett a rábízott hangokon kívül mást nem összeszedni.

 

Összességében elmondható, hogy árkategóriájához képest jól, tisztán, kissé színezetten, de szépen szól, jól jöhet belőle egy pár darab akár egy jobb stúdióban is, színpadon meg különösen.

 

 

CO05.jpg

 

A következő versenyző a család legkisebb tagja, a Co5 névre hallgató Classic Vocal mikrofon. A frekvencia-átvitel itt is 50 Hz-től 18 kHz-ig terjed, de a lineáris szakasz 150 Hz és 1 kHz között van, mely után +8 dB-es csúcsra is felemelkedik. A Co5 esetében is vese karakterisztikával rendelkezik a dinamikus kapszula, gyári adatok szerint 94 dB (SPL) az érzékenysége.

 

A hangja semleges, igazából nincs megfogalmazható karaktere. Mindazonáltal jól használható, nincs zaja, magasai inkább élesek, azonban mégsem gerjedékeny. Beszédhangoknál érvényesül jól a frekvenciaátvitele, talán erre a célra javasolnám leginkább. Külseje általános mikrofon design, fekete fémház, fekete gömb alakú kosárral. Találunk rajta egy ki-be kapcsolót, amit ha lehet, ne használjunk, mert pattog.

 

 

CO9.jpg

 

 

 

A Co9 Premium Vocal mikrofon a Co5-ös nagytestére. Kifejezetten énekmikrofon, a Co5-nél lineárisabb frekvenciamenettel é jellegzetesebb megszólalással. Az érzékenység itt is 94 dB. Társánál dinamikusabban, szépen, tisztán szól, a hangok részletei finomabban hallhatók, hangzása fényes, a modern soundot hivatott kiszolgálni. A külseje a világos szürke kosárnak köszönhetően különbözik az ötösétől, illetve nem találjuk meg rajta a felesleges ki-bekapcsolót.

 

 

 

 

CO7.jpg

 

 

 

 

Végezetül a Co7 Crossroad Vocal mikrofon következik. A Co9-hez képest sokkal inkább a vokálra figyel, karakterisztikája a 200 Hz és 12 kHz közötti tartományt részesíti előnyben. Jól tűrte az erősítők hangját is, a zajokra nem érzékeny, mondhatni a színpadon mindenhol megállja a helyét. Külseje teljesen fekete, hengeres kosárral, kapcsoló nélkül.

 

Összegzésképpen megállapítható, hogy az Electro-Voice Cobalt sorozat mindegyik családtagja bírja a strapát, hangjuk a modern, mai megszólalást igyekszik támogatni. A mikrofonok ár/minőség aránya is jónak mondható.