zenesz_logo.pngA nagy múlttal rendelkező, Magyarországon is méltán népszerű Dynacord cég új erősítőjével találkozhat az olvasó. Kicsit más a külső, és mások a műszaki megoldások is.

 

 

CL1600_lead.jpg

 

 

 

Az új erősítő típusa CL 1600. A CL erősítők különlegessége azokban a műszaki megoldásokban rejlik, melyek által el tudták érni a méretek és a súly csökkenését, ez mindenképpen fontos erényeket kölcsönöz az új sorozatú erősítőknek. A más külső kifejezés csupán az előlap elrendezésére és főleg a hangerőszabályzó gombjára értendő, ezek ugyanis a többi szériától eltérően nagyobb átmérőjűek, süllyesztettek, de mégis van rajtuk fogás. Ezeket a szabályzókat dB-ben skálázták, így ha valamit 6 dB-lel akarunk halkítani, azt a skálázás segítségével meg is tudjuk tenni. Az előlapon megtaláljuk a legszükségesebb dolgokat, így a hálózati kapcsolót, és azokat a LED-eket, melyek tájékoztatnak a bekapcsolt állapotról, a védelem beavatkozásáról, arról, hogy az erősítő kap-e bemenő jelet, kivezéreltük nulla decibelig, illetve, hogy működésbe léptek az erősítő túlvezérlését, vagy agresszív torzítását megakadályozó limiterek.

 

Az erősítő színe a jól megszokott Dynacord-szürke. Az előlap bal és jobb oldalára nem tettek szállítást segítő füleket, de ez az erősítő a teljesítményéhez képest nem nehéz, ezért így is viszonylag könnyen szállítható. A hátlapon a szokásos csatlakozókon kívül találunk még három kapcsolót, az egyikkel sztereóról párhuzamos üzemmódra kapcsolhatunk, ami azt jellenti, hogy ha az egyik bemeneten adunk az erősítőnek jelet, az megjelenik mindkét hangfalkimeneten. Ezzel a szolgáltatással megspórolunk egy párhuzamosító XLR-XLR-kábelt, például amikor egyszerre több szubot kívánunk meghajtani. A másik kapcsolóval az erősítő A és B csatornáját (oldalát) tudjuk hídba kapcsolni, aminek következtében erősítőnk szteróból egycsatornássá válik, azaz a kivehető teljesítmény 4 ohmon 2x800 W helyett 1x2200 W lesz. Hídba kapcsolt üzemmódban az A és B Speakon hangfalcsatlakozóval szerelt kimenetek helyett egy harmadik (bridge out) kimenetet kell használni. (Az összes csatlakozó helyes bekötését megtaláljuk a kezelési útmutatóban.) A bemenő jel továbbfűzéséhez, vagyis hogy több végfoknak adhassuk ugyanazt a jelet, lehetőséget ad egy-egy XLR-kimenet. Az erősítőbe nem szerelték be a hálózati kábelt, hanem ellátták egy háromérintkezős „műszer” csatlakozóval, és ide tartozik a harmadik, a jelföldelést a dobozról leválasztó kapcsoló. Az erősítő hűtéséről szabályozott ventilátorok gondoskodnak, és mivel nem forognak állandóan, az erősítőt kevésbé szennyezik porral, élettartamuk is hosszabb lehet. Az áramkörök és a hűtőbordák is egyetlen nagyméretű nyomtatott áramkörlapon kaptak helyet. A hálózati trafót nem mondanám nagyméretűnek, de ez nem probléma, mert az erősítő a H osztályú működés miatt jobb hatásfokkal, kisebb veszteségekkel működik, mint az egyszerűbb AB osztályú erősítők. Hogy mi is ez a H osztály? Az erősítő tápegysége nagyon gyors, bemenőjellel vezérelt kapcsolókkal rendelkezik, melyek megduplázzák az erősítő tápfeszültségét, ha azt jobban hajtjuk. Így a végfok kevesebb veszteségi hőt termel, kevesebb áramot fogyaszt, és nem utolső sorban, kisebb helyen fér el. A CL 1600 annak ellenére, hogy teljesítménye 4 ohmon 2x800 W, illetve 2 ohmon (ez megfelel négy párhuzamosan kapcsolt hangfalnak, hangszórónak) 2x1100 W magassága csak 2U (86,5 mm) és súlya is csak 16 kg. Az erősítő védelme működésbe léphet többek között túlmelegedéskor, vagy például a kimenet rövidre zárásakor.

 

Az erősítőt meghallgattam, hangja dinamikus, gyors, talán kicsit túlhangsúlyozza a középmagas, de inkább a magas sávot. Ez élő hangban még jól is jöhet, sokkal jobb, mintha tompa vagy mosott lenne. Mindazonáltal a hangjából egy kis teltséget hiányoltam. Az erősítő teljesítményét részben ellenőrizni is tudtam. Megmértem egy 8 ohmos műterheléssel a kimenő teljesítményt, illetve feszültséget 1 kHz-en, egyszerre csak az egyik csatornát terhelve. A műszerem a limiter beavatkozása előtt 58 Veff feszültséget, azaz 420 W teljesítményt mutatott. Ez az adat hasonló a gyár által részletesebben és pontosabban megadott teljesítményekhez, vagyis véleményem szerint az erősítő valóban teljesíteni tudja a kezelési útmutatóban szereplő paramétereket.

 

Úgy gondolom, ez az erősítő mérete, teljesítménye és súlya miatt is rackbe szerelve jó mobil cucc. Alkalmas többutas hangrendszerekhez, közepes és nagyobb színpadi monitorokhoz, bármilyen hangosításhoz akár diszkóra, akár élő zenére.