zenesz_logo.pngA német Sandberg cég idehaza és világszerte elsősorban kiváló minőségű basszusgitárjairól ismert, azonban szerencsénkre hathúrosokat is készítenek, és minőségben ezek sem maradnak le négyhúros társaiktól.

 

DSCF7328_700.jpg

 

 

A megújult Califonia ST-S

 

Stratocaster. Egy megkerülhetetlen hangszer, szinte minden gitárosnak van, vagy vágyik rá, hogy legyen. Bluesban, rockban, jazzben, funkban, popban sokszor és sokféleképpen használt hang, olyan, mint az Aspirin, mindenre jó. Az utóbbi egy-két évtizedben sok kisebb manufaktúra tűzte ki céljául, hogy a főbb designt megtartva fejleszti tovább az eredeti elképzelést. Első ránézésre – főleg olyan két méterről – szinte nem is látni különbséget, pedig sok apró részletben lehet eltérés. Ez persze megosztja a gitárosokat, nyilván sokaknak “úgy jó az eredeti, ahogy van”, de egyre többen választják ezeket a modernebb megoldásokat tartalmazó modelleket.

 

 

 

DSCF7330_700.jpg

 

 

 

A Sandberg gyár is a fent említett koncepció mentén működik Németországban, 1986 óta készítenek gitárokat, basszusgitárokat. Aki nem ismerné őket, ez egy “custom shop” műhely, ahol nincs szériahangszer, minden darab egyedi rendelésre készült kézimunka.

 

 

 

sts6_700.jpg

Az eredeti Califonia ST-S, ráncfelvarrás előtt

 

 

 

 

Tesztünk alanya egy Sandberg California ST-S. Az összes modell nemrég ráncfelvarráson esett át, ezek a 2016-os frankfurti Musik Messe-n debütáltak. Kicsit legömbölyítették a klasszikus formát, ami hagyományos Strato fazonként eddig is szerepelt a cég kínálatában. Ez a megújult California ST-S, a teszthangszer pedig ennek első hazánkba érkezett példánya. A modell éger testtel és jávorfa nyakkal, valamint jávorfa fogólappal rendelkezik, aminek az érdekessége az, hogy egyiken sincsen sehol lakk, csak valamilyen felületkezelés. Mindenesetre nagyon különös érzés kézbe venni, olyan mintha teljesen natúr fa lenne. A három single coil pickup is a cég saját fejlesztése, a pickup konfiguráció nem meglepő, lévén hogy egy Stratóról van szó.

 

 

„A teszt szempontjából érdekes lehet, hogy egy viszonylag rövid, de annál tartalmasabb ismerkedés után, néhány hete a hangszer tulajdonosa is lettem.”

 

 

 

Akkor vegyük sorba azokat az apró különbségeket, amelyekre az elején utaltam. A hangolókulcsok Kluson gyártmányúak és satusak, ez nem vintage megoldás, de manapság szinte alapkövetelmény. A nyak rádiusza nagyobb, mint a legtöbb vintage gitáré, főleg a nyújtásoknál érezni különbséget. Ahol a nyak csatlakozik a testhez, ott találjuk ez első érdekes megoldást: a fából ki van marva egy darab, és az egyik csavar rövidebb, mint a másik három, így jóval kényelmesebb elérni mindent, ami a XV. fekvés fölött van. A pickupokhoz egy 5 állású kapcsoló tartozik, ami pont úgy van bekötve, ahogy elsőre gondolnánk, viszont az alsó Tone poti kihúzásával a bridge és a középső pickupot sorba tudjuk kötni, így humbucker-szerű hangot kapunk. Ez minden Sandberg gitáron alapfelszereltség. Nekem úgy tűnik, hogy marad a hangban valami single-ös tisztaság, ami nem annyira jellemző a humbuckerekre, talán közelebb van egy P90-eshez, mindenesetre vastagabb, mint a szimpla bridge állásban. És végül a tremoló, ami szintén saját fejlesztés. Nagyon kényelmes, lekerekített minden oldalról, tartozik egy kis imbusz csavar a karhoz, amivel azt tudjuk állítani, hogy mennyire lengjen szabadon. A húrláb két oldalán további két imbusz csavar található, melyeket a gitár beállítása után meghúzva nem mozdulnak el a babák. Ez érdekes megoldás, én még máshol nem láttam, kérdés, hogy tényleg számít-e, ez nyilván hosszabb távon derül csak ki.

 

 

California ST-S aged - Mozilla Firefox_2017-04-11_11-06-24.jpg

Az öregített Sunburst ST-S

 

 

 

Ezek a száraz tények, amiket muszáj volt felsorolnom, hogy lássuk, mit is tartunk a kezünkben. Összehasonlítási alap az a nem kevés Strató volt, amelyek az elmúlt években nálam jártak. Ebben volt a legolcsóbb Samicktől, a méregdrága Fenderig minden. Volt, amelyik pár hétig volt nálam, és volt, ami majdnem tíz évig. Volt, aminek kényelmes volt a nyaka, volt amelyiken állati jól szóltak tisztán az osztott pickup állások, volt ami torzítva volt igazán dögös. Hihetetlen, de ez a sok jó tulajdonság ebben a Sandbergben mind jelen van. Egyszerűen nem hogy nem tudtam belekötni, kifejezetten élvezetet okozott a rajta való játék. Minden pickup állás jól és kiegyenlítetten szól, akár tisztán, akár torzítva, gyakorlatilag nem hangolódik, még a tremolókar intenzívebb használata mellett sem. De ami a legjobban megfogott, az a dinamika. Bármelyik fekvésben játszunk is, mindenhol rendkívül érzékeny a játékmódra, mélyen nem fullad, fent nem lesz vékony. Nagyon kevés ilyen hangszerrel találkoztam eddig.

 

A teszt szempontjából érdekes lehet, hogy egy viszonylag rövid, de annál tartalmasabb ismerkedés után, néhány hete a hangszer tulajdonosa is lettem, tehát nem egydélutános benyomásról van szó, hanem az azóta eltelt időszakról. Elfogult vagyok? Lehet. El kell menni, ki kell próbálni…

 

Ára: 380.000 Ft – mivel minden darab egyedi, kisebb-nagyobb eltérések lehetnek.

 

Udvarhelyi Gábor

 

A Sandberg hazai forgalmazója a Music Minutes Hangszerbolt és Webáruház.

 

Az írás a ZENÉSZ 201. számában is olvasható.