zenesz_logo.pngA DC 135-ös modell nem valahol a távoli keleten készült, hanem San Diego-ban, Kaliforniában. Formavilága a nyolcvanas évek hangulatát idézi, leginkább egy modernizált Strato-é, karcsú és elegáns.

 

 

DC 135_1.jpg

 

 

Mivel ez a hangszer egy Custom-shop sorozat tagja, így aztán számtalan különböző opció áll rendelkezésre a színek, a felszereltség és az anyagok terén. A gitár test anyaga éger, amit elölről nagyon szép kagylós juhar tető fed, de választható még kőris, dió, mahagóni, jávor és koa is. Az éger egy viszonylag könnyű fafajtája így a gitár igazán kényelmes viselet. A nyak egy darabból készült, anyaga szintén juhar és végigfut a gitár egész hosszán. Ennek a két oldalára lett ragasztva a test két fele. Ez egy jól bevált szilárd és tartós konstrukció.

 

Ezt még tovább fokozza, hogy a nyakban a kétirányú merevítő pálcán kívül grafit merevítés is található, ami jelentősen megnöveli a hangok lecsengésének hosszát, valamint részletgazdagságát. A fogólap ébenből készült, ettől a hang nagyon gyors indítású és átütően fényes. A juhar-éger kombináció pedig nyitott felső-közép tartományt és szép kerek, sima közepeket ad a gitár hangjának. A fogólapban huszonnégy jumbo bundot találunk és alaphelyzetben gyöngyház pöttyöket pozíció jelölésként. A bundozás kifogástalan, nincs egyetlen akárcsak parányira éles bundvég sem, é nincsenek zizegő vagy elhaló hangok.

 

A menzúra hossza 635 mm, ami félúton van a Strato és a Les Paul-é között. Ennek megfelelően a hangkarakter melegebb mint egy Strato, és fényesebb mint egy Les Paul hangja. A fogólap 43.5 mm széles a nyeregnél és 56.5 mm a huszonnegyedik bundnál, rádiusza pedig 305 mm. A nyak nagyon karcsú és finom, hihetetlenül kényelmes.

 

 

DC 135_2.jpg

 

 

A vintage gitárokénál nagyobb rádiusz a Floyd Rose tremoló miatt szükséges, de abban is segít, hogy a nyújtott hangok ne fulladjanak le. Ez a tremoló is valódi amerikai, nagyon érzékenyen reagál az érintésre, gyönyörűen berreg, ha megütjük a kart és nagyon jó érzés játszani vele. Habár a gitáron nincs felül satu, mégsem hangolódik el még a legvadabb tremolózás közben sem a Sperzel záras hangolókulcsoknak köszönhetően.

 

Ez az egész nem sokat jelentene a közönségnek a megfelelő elektronika nélkül. A gitárban három pickupot találunk, ami szintén a Strato kedvelőknek tetszhet. Két darab AP 11-es single-coil pickup a nyaknál és középen valamint egy C 22 B humbucker hátul. Mindhárom passzív hangszedőben Alnico mágnes van, ami szinte kötelező ha valaki kerek, meleg de mégis fényes hangokra vágyik. A szokásostól eltérően a hangszedőket nem ötállású kapcsolóval választhatjuk, hanem három darab kétállású mini kapcsolóval egymástól teljesen függetlenül, bármilyen kombinációban, akár mindhármat egyszerre.

 

Ennek nyilvánvaló előnye, hogy rendelkezésre állnak olyan hangszínek is, melyek a hagyományos ötállású kapcsolóval nem megvalósíthatók. Viszont ennek az ára az, hogy bizonyos helyzetekben a hangszedő váltás kicsit körülményes: mondjuk ha valaki a nyak és középső hangszedővel játszott kíséret után szólóhoz a hátsó humbuckert akarja használni, egyszerre három kapcsolót kell átváltania, ami ugrálás közben nem biztos hogy sikerül.

 

 

DC 135_3.jpg

 

 

Természetesen ez a fajta kapcsolási mód csak egy opció ennél a modellnél, hiszen kapható a szokásos ötállású kapcsolóval is. Ebbe a gitárba is eltávolíthatatlanul beépítették a Snagg nevű mikrochipet, ami rádiófrekvenciás jelként a gitár gyári számát sugározza, így azt nem éri meg ellopni.

 

Ahogy minden más, a hangja is hibátlan, és ez a lényeg. Több különböző erősítőn is meghallgattam és mindig elégedett voltam vele. Mindegyik hangszedőnek nagyon jó a dinamikája, valamint részletes, gazdag és természetesen meleg a hangja. Szokásom eretnek dolgokat csinálni, ezért nem csak gitárerősítőn keresztül hallgattam meg, hanem egy kb. harminc éves Crown DC 300-as végfokon is, csak azért, hogy a hangszer valódi hangját színezetlenül is halljam. Minden hiába, nem sikerült egyszer sem rossz hangot kihozni belőle. Mivel ez a hangszer a legapróbb részletekig jól átgondolt tervezés eredménye, kifogástalan anyagokból készül, a legjobb alkatrészekkel, igazából ez nem is meglepő.

 

Bárki bárhogyan is nyúl hozzá, erősítőn keresztül vagy anélkül használja, tiszta hangon vagy torzítóval az eredmény mindig valami nagyon zenei és inspiráló lesz. Természetesen az örömnek ára van, mely tökéletesen megfelel annak a minőségnek és tartós boldogságnak, amit ezért kapunk.