zenesz_logo.pngAz AVD 10 az Ibanez vadonatúj Artwood Vintage sorozatának Thermo Aged tetővel készült modelljeinek sorát gyarapítja.

 

 AVD10_700.jpg

 

 

 

Thermo Aged technológia – csodálatos hang

 

A Thermo Aged technológiáról már tettünk említést a sorozat egy másik remek hangszere, az Ibanez AVC-9 OPN Artwood Vintage kapcsán. Az eljárás lényege, hogy a speciális, rendkívül magas hőmérsékleten és vákuumban végzett hőkezelési és szárítási folyamat során több nedvességet tudnak a hangszerfából eltávolítani, mint más, hagyományos eljárásokkal. A fa az évek során mindenképpen elvesztené ezt a nedvességet, ez az oka annak, hogy az öregebb, tömörfa tetővel készült gitárok jól szólnak. A Thermo Aged technológia következtében a hangszerfa könnyűvé, keménnyé és stabillá válik – mint azok a hangszerfák, melyeket évtizedeken át szárítottak – ugyanakkor a rezgésátvitele jelentősen javul, így sokkal hangosabban szól. A hangkaraktere is megváltozik, a mélyek testessé válnak, a magas húrok pedig gyönyörű, lágy, hosszú lecsengésű hangot produkálnak, ami a vintage gitárok jellemzője.

 

 

 

3261_500.jpg

 

 

Thermo Aged™ tömör mahagóni hátlap és Thermo Aged™ lucfenyő hátfalmerevítés

 

 

 

 

Válogatott anyagok

 

Ráadásul az ily módon „öregített” hangszerfából készült Thermo Aged sorozat modelljei vintage megjelenésűek, vintage építésűek, és teljesen akusztikusak, minden elektronikát nélkülöznek. A színválaszték: Brown Violin Sunburst, Natural és Open Pore Natural (nyitott pórusú lakkozású).

 

Az AVD10 non-cutaway (bevágás nélküli) dreadnought testformájú gitár, melynek hátlapja  tömör mahagóniból, tetőlapja pedig tömör sitka fenyőből készült. A hátlap és a tetőlap hőkezeléssel öregített, az oldalfal hagyományos mahagónifa. A Brown Violin Sunburst szín a teknőcmintás koptatólappal és a krémszínű szegélyezéssel igazi vintage kisugárzást kölcsönöz a hangszernek. A nyak anyaga mahagóni, és a 14. érintőnél csatlakozik a testhez. A nyakon 20 érintővel ellátott, egyedi berakásokkal díszített rózsafa fogólapot találunk. A csont felső nyereg szélessége 43 mm, a fogólap rádiusza 400 mm, a hangszer menzúrája 651 mm-es.

 

Dreadnought testforma

 

A dreadnought testformának és a Thermo Aged technológiával kezelt tömör sitka fenyő tetőlapnak köszönhetően az AVD10 hangja rendkívül széles frekvencia tartományt ölel fel, ugyanakkor hangereje is jelentős. Ehhez jön még a szintén Thermo Aged tömör mahagóni hátlap és Thermo Aged eljárásnak alávetett lucfenyőből készült X alakú tető- és hátlapmerevítés, mindezek együttesen eredményezik a hangszer csodálatosan nyitott, rezonanciadús megszólalását.

 

 

3262_500.jpg

 

A nem Thermo Aged, a Thermo Aged tetővel és a Thermo Aged tetővel + hátlappal
készült gitárok frekvencia tartományainak egyszerűsített grafikus összehasonlítása

 

 

 

 

 

Vintage jelleg és játékkényelem

 

A halszálka mintás tetőszegélyezés, az erezett elefántcsont színű test- fej- és nyakszegélyezés, az egyedi mintás gyöngyház berakások a fogólapon, mind-mind hozzájárulnak a gitár vintage megjelenéséhez.

 

A lágy „V” profilú, szatén lakkozású nyak, valamint a rózsafa fogólap a játékkényelmet hivatottak fokozni. A nyitott mechanikás Grover hangolókulcsok pontos és stabil hangolást garantálnak, ugyanakkor csökkentik a fej súlyát és tovább hangsúlyozzák a megjelenés vintage jellegét. Az felső nyereg és a kompenzált húrlábnyereg esetében azért esett az eredeti csontra a választás, mert ez az anyag tökéletesen és természetesen továbbítja a test felé a húrok rezgését. Az Ibanez Advantage™ húrlábtüskék és a D'Addario nikkel bronz húrok segítik a Thermo Aged hangszerfa hihetetlenül tiszta hangjának minél tökéletesebb visszaadását.

 

Az Ibanez az AVD 10-zel egy karakteres megjelenésű, nagyszerű hangú, kategóriájában abszolút versenyképes árú hangszert ad a gitárosok kezébe.

 

 

 

 

További részletek és Ibanez akusztikus gitár árak: Mezzoforte Hangszeráruház