zenesz_logo.pngA gyárból kikerülő, vadonatúj Artwood Vintage AVC9 gitárok a Thermo Aged eljárással kezelt tömörfa tetőlapnak köszönhetően egy klasszikus vintage hangszer tulajdonságait idézik.

 

AVC9_OPN_1X_700.jpg

 

 

 

Az Ibanez vadonatúj Artwood Vintage sorozatának új Thermo Aged modelljei közül most a Grand Concert formájú AVC-9 OPN modellt szeretnénk bemutatni.

 

Az akusztikus gitár tradícióinak modern megközelítése” mondatot már rég óta hitvallásának tekinti az Ibanez, legalábbis az Artwood sorozat modelljeivel kapcsolatban. Az Artwood Vintage gitárok esetében még egy lépést tettek visszafelé az időben, és az olyannyira nagyra becsült vintage hangszerek legjobb tulajdonságait igyekeztek átemelni jelenbe.

 

Az Artwood Vintage sorozat most egy újabb vintage elemmel hívta fel magára a figyelmet: egy különleges hangszerfa „öregítő” eljárással, melynek eredménye a „Thermo Aged” – termikusan öregített – fa. Ezzel a speciális, rendkívül magas hőmérsékleten végzett szárítási folyamattal sokkal több nedvességet tudnak a hangszerfából eltávolítani, mint más, hagyományos eljárásokkal. Tulajdonképpen a fa az évek során mindenképpen elvesztené ezt a nedvességet, ez az oka annak, hogy az öregebb, tömörfa tetővel készült gitárok jól szólnak.

 

 

 

Thermo Aged eljárás

 

Csak válogatott, „érett” hangszerfát lehetséges ezzel az eljárással kezelni. A Thermo Aged technológia következtében a hangszerfa könnyűvé, keménnyé és stabillá válik – mint azok a hangszerfák, melyeket évtizedeken át szárítottak – ugyanakkor a rezgésátvitele jelentősen javul, így sokkal hangosabban szól. A hangkaraktere is megváltozik, a mélyek testessé válnak, a magas húrok pedig gyönyörű, lágy, hosszú lecsengésű hangot produkálnak, ami a vintage gitárok jellemzője.

 

A gyárból kikerülő, vadonatúj Artwood Vintage AVC9 gitárok a Thermo Aged eljárással kezelt tömörfa tetőlapnak köszönhetően egy klasszikus vintage hangszer tulajdonságait idézik.

 

 

Testforma, merevítés és lakkozás

 

A fent részletezett Thermo Aged mahagóni tető mellett a Grand Concert testforma, a szintén Thermo Aged eljárással készült X alakú lucfenyő tetőmerevítés, a rövidebb menzúra, valamint a nyitott pórusú lakkozás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a gitárok rendkívül széles dinamikai tartománnyal rendelkeznek, és jól reagálnak a játék apróbb finomságaira akár újjal, akár pengetővel játszunk.

 

De nézzük tovább, mitől szólnak a gyári új Artwood Vintage AVC9 gitárok úgy, mint egy több éve bejátszott régi hangszer!

 

 

 

3255.jpg

 

 

Jól látható a tető X alakú merevítése

 

 

 

 

 

 

Csontból készült nyereg és húrlábnyereg

 

A felső nyeregnek és az akusztikus gitár húrlábnyergének nem szoktunk különösebb figyelmet szentelni, pedig ez az a két pont, ahol a gitárhúr tulajdonképpen átadja a rezgést a hangszer testének. A csontból készült nyereg és húrlábnyereg általában csak a felső kategóriás gitárok jellemzője. Nos, a megfizethető árú Artwood Vintage AVC9 modellen mindkét nyereg valódi csontból készült.

 

 

 

3257.jpg

 

A csontból készült húrlábnyereg tökéletesen viszi át a húrok rezgését a testre

 

 

 

 

Vintage karakter

 

A teljesen mahagóniból készült test (tető – oldalfal – hátlap) gazdag, fényes és kiegyenlített hangkaraktert eredményez, az igényes, teknőcmintás testszegélyezés pedig tovább növeli a hangszer vintage jellegét. A szatén lakkozású mahagóni nyak lágy „V” profilja és a rózsafa fogólap növeli a játékkényelmet. A nyitott mechanikás, krómozott gombokkal szerelt húrgépek pontos és stabil hangolást garantálnak, könnyebbé teszik a fejrészt és hozzájárulnak a gitár vintage kisugárzásához.

 

Az újratervezett Ibanez Advantage™ húrlábtüskék és a D'Addario® Nickel Bronze húrok szépen hangsúlyozzák a Thermo Aged™ tömörfa tető természetes hangját, hihetetlen tisztaságát és páratlan rezonancia képességét.

 

 

 

 

 

 További részletek és hazai ár: Mezzoforte Hangszeráruház