zenesz_logo.pngA TC Electronic továbbfejlesztette rendkívül sikeres Ditto looper pedál családját új, Ditto X4 modelljével.

 

DittoX4-xlarge_700.jpg

 

 

 

A TC Electronic új Ditto X4 looper pedálját az év elején jelentette be. A pedált a rendkívül népszerű Ditto és Ditto X2 looperek mindenféle jóval felszerelt nagy testvérének tekinthetjük. Ebben az eszközben tulajdonképpen két Ditto loopert építettek egybe, és olyan képességekkel ruházták fel, melyek szabad utat engednek kreativitásunknak. Például egyszerre rögzíthetünk és játszhatunk vissza két loopot, egyenként ki- és bekapcsolhatjuk őket, vagy egymás után játszhatjuk le azokat, a szám különböző részeihez más-más loopot rendelve. Akár két gitáros is használhatja egyszerre a pedált és a kimenő jelet két erősítőre is küldhetjük. A 7 fedélzeti loop effekttel és állítható Decay-jel (lecsengés), jól használható, érdekes hatásokat érhetünk el.

 

A Ditto X4 legnagyobb előnye a kétsávos felvételi lehetőség. A két baloldali lábkapcsoló vezérli a két sávot, mindkettő visszajátszható egyenként, vagy egyszerre (a Serial/Sync gomb használatával), a hangerőszinteket a felettük lévő gombokkal szabályozhatjuk. Ez a lehetőségek széles tárházát nyitja meg dalírásnál, például a verse és a refrén loop külön sávon lehet, és komplexebb kompozíciókat készíthetünk.

 

A Loop 1 és Loop 2 pedálok alapvetően úgy működnek, mint a korábbi Ditto pedáloknál: egyszeri megnyomásra a sztenderd “felvétel-lejátszás-rájátszás” sorrenddel, nyomva tartva az utolsó rájátszás undo és redo funkcióját működtetve, kétszeri megnyomásra pedig az adott sávot leállítva. Leállítás után az egész loopot törölhetjük, ha lenyomjuk a lábkapcsolót és nyomva tartjuk. A Stop lábkapcsolóval mindkét loopot egyszerre leállíthatjuk, vagy törölhetjük.

 

A Stop kapcsoló felett lévő Decay gombbal beállíthatjuk, hogy a loop korlátlan ideig szóljon, vagy egy bizonyos lecsengés után elhallgasson. Az FX lábkapcsolóval aktiválhatjuk a beépített effekteket, melyek közül a lábkapcsoló felett elhelyezett FX gombbal választhatunk. Akár két, vagy több effektet is aktiválhatunk úgy, hogy az első kiválasztása és aktiválása után az FX gombbal egy másikat választunk és azt is aktiváljuk. Ezt egy kissé nehézkes előadás közben megvalósítani, de technikailag lehetséges.

 

 

 

 

TC-Electronic-Ditto-X4-Looper-back 700.jpg

 

 

 

A hátsó panelen kaptak helyet a ki- és bemenet 6,3 mm-es sztereó jack aljzatai, melyekkel mono üzemmódban két hangszert is csatlakoztathatunk a pedálhoz. Hasznos a MIDI csatlakozási lehetőség, mert külső órajellel vezérelhetjük a loopokat. Az X4-en USB csatlakozót is találunk, aminek segítségével számítógépre menthetjük a loopokat és frissíthetjük a pedál firmware-jét, ugyanakkor a pedálra is másolhatunk kísérő sávokat, a számítógépről, ami nagyban megkönnyíti a gyakorlást.  A fájlok számítógépre, számítógépről történő másolása rendkívül egyszerű, mert a gép külső meghajtóként észleli a loopert, így a folyamat kézenfekvő. A TC együttműködve a JamTrackCentrallal, megkönnyíti a kezdést, mert egy könyvtárra való backing tracket is kapunk a pedállal.

 

A hátsó panelre szerelt kis, négyállású Mode kapcsolóval a Loop 1 és Loop 2 lábkapcsolók működési módját szabályozhatjuk, valamint a true bypass és pufferelt bypass üzemmód között választhatunk.

 

 

 

 

Specifikáció:

 

Teljes rögzítési idő: 5 perc, 24-bit tömörítetlen HQ audio, két sávra
Effektek: 7 féle loop effekt (Tape Stop, Fade, Double, Hold, Reverse, Half, Once)
Lábkapcsolók: Loop 1, Loop 2, Stop/Clear, FX
Bemenet: 2 x 6,3 mm jack (bal, jobb / dual mono)
Kimenet: 2 x 6,3 mm jack (bal, jobb / dual mono)
MIDI: In/Thru
USB: van
Tápfeszültség: 9V DC adapter (tartozék)
True bypass és pufferelt bypass üzemmód
Méretek: 306 x 155 x 83 mm
Súly: 1,55 kg

Ár: Mezzoforte Hangszeráruház