zenesz_logo.pngA Yamaha egy megfizethető árú, sokoldalú, végerősítővel ellátott kompakt méretű keverővel bővítette EMX sorozatát.

 

yamaha-emx-2-2_700.jpg

 

 

 

 

A Yamaha újabb modellel, az EMX2-vel bővítette sikeres EMX keverőerősítő sorozatát. Az EMX2 is ugyanazon koncepció mentén született, mint a sorozat korábbi tagjai. Ennek a lényege, hogy a felhasználó egy kompakt, könnyen hordozható, mégis sokoldalú, jól konfigurálható eszközt kapjon, melynek kezeléséhez nem kell pilótavizsga, és a lehető legkisebb felhajtással, lehetőleg kevés kábelezéssel egy jól működő hangosító rendszert működtethessen.

 

Az EMX2 a sorozat korábbi modelljeihez hasonlóan mikrofon, hangszer és vonalszintű bemeneteket kínál, effektekkel, EQ-val, megfelelő számú be- és kimenettel és persze sztereó végerősítővel, amivel közvetlenül meghajthatjuk hangfalainkat és monitor ládáinkat. Mindezt olyan kivitelben és méretben kapjuk, ami mindenképpen figyelemreméltó.

 

Az eszköz méretei – 37,5cm x 22cm x 15cm – igen csak visszafogottak, annak ellenére, hogy egy all-in-one, végerősítővel szerelt keverőről van szó – a súlya mindössze 4,2 kg – és ez a pehelykönnyű keverőerősítő még két hasznos fogantyúval is dicsekedhet, ami még tovább egyszerűsíti a szállítását.

 

Ami a csatlakozásokat illeti, az EMX2 eléggé elkényezteti a felhasználót: 4 mikrofon használatát teszi lehetővé, az 1. és 2. csatornán XLR csatlakozókkal és kapcsolható fantom táppal, a 3. és 4. csatornán XLR/Jack kombó csatlakozóval, ebből a 4. csatornán a mikrofon és vonal bemenet mellett, a Hi-Z kapcsolóval a nagyimpedanciás bemenetet is választhatjuk, pl. gitár csatlakoztatásához. További három sztereó csatorna is rendelkezésünkre áll, a szokásos 6,3 mm-es jack aljzatok mellett a 7/8 csatornán 2 db RCA, a 9/10 csatornán pedig 3,5 mm-es sztereó jack bemenetekkel, külső mobil eszközök, lejátszók csatlakoztatásához. Mindegyik csatornához 3 sávos EQ tartozik, az első négy csatornán négyféle reverbet – Hall, Plate, Room, Echo – használhatunk, melyeknek szintje csatornánként szabályozható.

 

 

emx2 600x.jpg

 

 

 

 

A Master résznél találjuk a Feedback Suppressor kapcsolóját, ami a Yamaha egyedi digitális technológiáját alkalmazva, egy gombnyomásra kiiktatja a nemkívánatos, bosszantó gerjedéseket. Ugyanitt kapott helyet a Master EQ potmétere, amivel a felhasználástól függően optimalizálhatjuk a végső mix hangzását. SPEECH állásban csökken a mély, és tiszta, jól érthető beszédhangot kapunk, ami szemináriumokon, konferenciákon lehet hasznos. A MUSIC állás kiegyensúlyozottabb, testreszabott hangzást kínál akusztikus, vagy elektronikus hangszerekből álló zenekaroknak, míg a BASS BOOST állás a DJ-éknek jön jól, erőteljesebben hangsúlyozott mély frekvenciáival. Ugyanitt találjuk az impedancia váltó kapcsolót, mellyel a 4 és 8 Ohmos kimenet között válthatunk.

 

Az EMX2 sokoldalúságának további elemei a dedikált subwoofer kimenet, melyen keresztül pl. a Yamaha valamelyik DXS sorozatú aktív mélynyomóját integrálhatjuk hangrendszerünkbe, a külön kiegészítőként megvásárolható rack fül (RK-EMX), mellyel rackbe szerelhetjük a keverőt, valamint az állvány adapter (BMS-10A), amivel akár mikrofonállványunkra erősíthetjük azt.

 

 

 

 

header_mixer_emx2_700.jpg

 

 

 

Fent leírtakból kiderül, hogy a 2 x 250 W teljesítményt leadó EMX2 jó választás lehet kisebb zenekarok, DJ-ék számára, de ideális megoldást kínál kisebb termek, klubok hangosításánál, vagy akár karaoke partikon.

 

Végezetül álljon itt egy idézet: „Az új EMX2 fejlesztésekor a legfőbb szempontunk az volt, hogy egyszerű, intuitív eszközt adjunk olyan felhasználók kezébe is, akik kevés tapasztalattal rendelkeznek a hangosítás terén, és felhasználási területtől függetlenül minimalizáljuk azt a gondot, amit esetleg saját hangrendszerük összeállítása jelenthet.” – mondta Ken Hiraoka, a Yamaha Audio részlegének vezetője.

 

A Yamaha EMX2 ára 129 900 Ft, és megvásárolható a Mezzoforte Hangszeráruházban.