zenesz_logo.png



Rendkivül sikeres B9 és C9 orgona, valamint KEY9 elektromos zongora emulátor pedálja után az Electro-Harmonix kihozta MEL9 Mellotron emulátor pedálját.

 

Mel9-700.jpg

 

 

Úgy tűnik, hogy az Electro-Harmonix nagyon belejött a gitárokhoz készített különböző billentyűs hangszereket emuláló pedálok készítésébe. Ezen nincs mit csodálkozni, mert a B9 és C9 orgona, és a KEY9 elektromos zongora hangot produkáló pedáljai nagy népszerűségnek örvendenek. Ezzel a lendülettel megtervezték a MEL9 Tape Replay Machine névre keresztelt új pedáljukat, aminek az elnevezése lehet, hogy némi magyarázatra szorul.

 

A késő ’60-as években vált népszerűvé a Mellotron, ami az első, hangmintákat alkalmazó polifonikus billentyűs hangszer volt, igaz, ezeket a hangmintákat mágnes szalagokról szólaltatta meg. Elsősorban a progresszív rockot játszó bandák használták előszeretettel a Hammond orgona mellett, de a Beatles számos felvételén is megszólal, pl. a Strawberry Fields Forever című örökérvényű ópuszban. Ezt a kis kitérőt nem csak a pedál elnevezésének magyarázata okán tettük, hanem azért is, hogy elmondjuk, a MEL9 nem az eredeti vonós, fúvós hangszerek hangját kívánja visszaadni, hanem a Mellotron csodálatos, vintage hangzását.

 

 

ehx-9-series.jpg

 

A MEL9 ugyanazon a technológia alapján működik, mint cég díjnyertes B9, C9 és KEY9 pedáljai, és kilenc klasszikus Mellotron hangot kínál: Orchestra, Cello, Strings, Flute, Clarinet, Saxophone, Brass, Low Choir és High Choir. A pedál használható gitárral, billentyűs hangszerekkel és – az üres A húrig lefelé – basszus gitárral is. Egy forgó kapcsolóval választhatunk a kilenc hangszer között, a DRY és EFFECT potméterekkel pedig az effektezett és effekt nélküli hang megfelelő arányát keverhetjük ki, ami a pedál Effect kimenetére kerül. A MEL9 Dry kimenete folyamatosan aktív, ezen a kimeneten a változatlan bemenő jel jelenik meg.

 

 

Electro-Harmonix split_700.jpg

 

 

Ahogyan a rajz is mutatja, a két kimenetet úgy is használhatjuk, hogy az effektezett hangot egy tiszta, az effekt nélkülit pedig egy túlvezérelt, high-gain erősítőre küldjük, ezzel például a szaxofon hangszínnél nagyon érdekes hangzás érhető el.

 

Az ATTACK gombbal a hang felfutását, vagyis azt az időt szabályozhatjuk, ami a hang megszólalásától, annak teljes hangerejének eléréséig tart. Jobbra tekerve a gombot ez az idő növekszik, vagyis a hang fokozatosan úszik be. A SUSTAIN potival a hang lecsengésének hosszát állíthatjuk, jobbra tekerve a lecsengés ideje növekszik.

 

„Ezeknek a korai polifonikus billentyűs hangszereknek a jellegzetes hangja a modern zene szerves részévé vált. Az EHX új MEL9 pedálja ezt a csodálatos hangzást teszi elérhetővé gitárosok és más hangszeresek számára is, méghozzá könnyen hordozható, praktikus és megfizethető formában” – mondta Mike Matthews az EHX alapító elnöke, és csak egyetérteni tudunk vele.

 

 

 

 

A pedál – EHX 9.6DC 200 mA – adapterrel működik, amit tartozékként kapunk hozzá.

 

Az EHX MEL9 ára 79 900 Ft – Mezzoforte Hangszeráruház