zenesz_logo.pngAz eltelt napok és a szerzett tapasztalatok alapján, csak megerősíteni tudom, hogy a Musikmesse idén teljesen a feje tetejére lett állítva, ami nem kis zavart okozott a fejekben, jómagamat is ideértve.

 

2. LMP_700.jpg

 

 

Mindenkitől elnézést kell kérnem, akit esetleg félrevezettem az első bejelentkezés alkalmával, amikor a vásár hivatalos sajtóanyagát alapul véve leírtam, hogy mit hol lehet megtalálni… A valóság teljesen kijózanított, és jelentem, újra kellett gombolnom a kabátot, mert semmi nem úgy volt, ahogy azt én képzeltem.

 

Megnyugtatásként említem, hogy ez persze semmit sem jelent, főleg akkor, amikor az ember ott van a helyszínen, látja a kiállított eszközöket, hangszereket erősítőket, találkozik hazai zenészekkel, vagy kereskedőkkel, akiknek mindig van egy-két fontos információjuk, amiért hálásak vagyunk.

 

A legjobb, persze ha a képekre, az ott készült fotókra támaszkodik az ember, mert ez segít a riport, és a kiállítás megértésében.

 

Na, így voltam és is a világítási eszközök a színpaditechnikai cuccok értelmezésével, amit meglepetésemre az akusztikus gitárok, és a dobok helyén találtam a 03-as csarnok földszintjén. A látvány maga helyett beszélt, hatalmas riggerek, és elképesztő összeszerelésű alumínium elemek uralták a csarnokot, mellesleg a szivárvány minden színében világító lámpákkal megvilágítva.

 

 

1. Litec digital signage led falak korr_700.jpg

 

 

Nagy területet foglaltak a színpadtechnikában egyre komolyabb szerephez jutó LITEC cég különböző technikával működő, a digital signage területen is alkalmazható, óriási méretű LED falai, melyek változatos grafikai elemekkel hívták fel magukra a figyelmet.

 

 

 4.ARRI_700 .jpg

 

 

 

Intelligens lámpák százai voltak mindenfelé láthatók, köztük nálunk még soha nem látott, vagy inkább ismeretlen márkák, mint az LMP, vagy a jobban, elsősorban a filmes kameráiról ismert ARRI, amely a stúdiókban használatos világítástechnikai eszközeit is bemutatta.

 

 

 

 3.Ayrton_700.jpg

 

 

A nagyteljesítményű reflektorok mögött a képen is jól érzékelhető az Ayrton óriási méretű LED fala, ami a szabadtéri koncerteken juthat fontos szerephez.

 

 

 

5.EXE I_700. .jpg

 

 

Nem csak szép, de látványos is az EXE motoros rigg-jeit, bemutató piros színű elemekre szerelt együttes. A háttérben takarásban a hatalmas Trust elemekből összeállított kocka ment le-föl egész idő alatt, a felső kör alakú, ugyancsak motorral mozgatható színpadtechnikai lámpatartó elemre.

 

 

 

7. JB Lighting_700.jpg

 

 

A JB Lighting reflektor együttese, és a mögötte épített több lámpából álló fal, zenei vezérlésű show-val kápráztatta el a nézőket.

 

 

 

 9.RCF II_700.jpg

 

 

 

A csalódott kábulatból, és a füstgépek ködös atmoszférájától terhes földszintről, felmegyünk a 3.1-es szintre, ami egyébként közvetlen szintbeli összeköttetésben van a 4-es és 5-ös csarnokokkal, és itt a kiírás szerint PRO Audio és színpadhangosítás a tematika. Reméltük nem csalódunk, és szerencsére talált a kiírás, azonnal az RCF standjába ütköztünk, ahol hatalmas hangfalak, plafonra felhúzott szabadtéri színpadokon használatos hangfalcsoportok sorozata várt ránk. Értelemszerűen, itt már kicsit otthonosabban mozogtam.

 

 

 

8.RCF PRO Sound_700.jpg

 

 

Az RCF PRO Sound sorozata, a divatos mélyláda hangoszlop összeállítások egy profibb változatát mutatta be, ami bővíthető összeállításban volt látható. A standon körben a különböző méretű és összeállítású hangfalfürtök eléggé látványossá tették az RCF standját.

 

 

 

10. DYNACORD ELECTROVOICE_700.jpg

 

 

Egy nálunk korábban szebb időket is megélt márka, a Dynacord a legszebb standot tudhatta magáénak ezen a szinten. Ugyancsak kültéri hangosítással és az ElectroVoice mikrofonok teljes kínálatával voltak jelen.

 

 

 

 

12.Martin Logan stand_700.jpg

 

 

 Mellettük nem messze, a méltán híres angol Martin ládák vártak a látogatóra. Ez alkalommal egy mini-sorozattal rukkoltak elő, a szokásos mélyláda, és a ráhelyezett közép/magas szett volt a vásárló csalogató darab.

 

 

 

 

LD 700.jpg

 

 

Innen már csak pár lépés vezetett az LD Systems standhoz, amit korábban a 8-as csarnokban mindig nagy érdeklődés övezett. Akkor volt itt egy spanyolgitáros fiú, akinek a játékát nem csak én, mások is nagyon kedvelték, és persze LD Systems cuccokon szólt minden. Most már nem láttam a zenész kollégát, viszont mindent láttam, ami az LD Systems termékeiből közismerten kedvelt. Mint az a képen is látható, az LD Systems hagyományos kombinációjú színpadi hangosítói, mint katonák álltak sorban a stand oldalán, kicsit odébb, a ma is nagy siker MAUI egy fehér kiadása kapott egy New feliratot.

 

 

 

 13. VOID_450x.jpg

 

 

 

Szerintem már tavaly is itt volt, de megint elkápráztatott a VOID eszelősen jó dizájnú, dupla mélyládás együttese, ami mellett most sem lehetett elmenni szótlanul, meg kellett állni, ha nem is egy szóra, de legalább is egy fotó erejéig.

 

 

 

14. HK oszlopos_450x.jpg

 

 

A Harman Kardon színpadtechnikai vonala, a Bose, LD Maui vonalat követve állította ki a saját verzióit, de megtoldotta a lehetőségeket, egy új, hatcsatornás iPod-on futtatható digitális vezérlővel, és egy új DSP:0 elnevezésű aktív hangfallal.

 

 

 

 

16. Line6 mikrofon Yamaha_700.jpg

 

 

 

Itt kapott helyet a Yamaha egyik bázisa is, ahol a láthattuk a nagyon sikeres Line6 XD VS75 wireless transmittert, és a VS 70 mikrofont, valamint jó néhány digitális keverőt, köztük a nálunk is nagyon népszerű MG sorozatot, és a QL sorozat néhány darabját, ami után most is nagy volt az érdeklődés.

 

 

 

18. Yamaha MG_700.jpg

 

 

Az eltelt napok és a szerzett tapasztalatok alapján, csak megerősíteni tudom, hogy a Musikmesse idén teljesen a feje tetejére lett állítva, ami nem kis zavart okozott a fejekben, jómagamat is ideértve. Ezt persze lehet izgalmasnak is nevezni, mert a korábban jól megszokott, és bejáratott helyek és területek nagyban megkönnyítették a tájékozódást, ami rengeteg időt takarított meg a céltudatos, célirányos látogatók vagy üzletemberek, hangszerforgalmazók számára.

 

 

 

17. Yamaha QL keverĂś_700.jpg

 

 

Emlékszem, hogy régebben, legalább tíz, vagy még annál is több évvel ezelőtt, külön tudósításokat közöltünk a fontosabb hangszerterületekről. Ez mára teljesen átalakult, és csak a legfontosabb termékek, márkák kerülnek az online felületre illetve a nyomatott lapba. Mindenestre van még mondanivaló és kép is bőven, úgyhogy folytatjuk!

 

(-sr-)