zenesz_logo.pngA Yamaha bemutatta frissítésen átesett FG sorozatának legújabb, teljesen mahagóni testű, dreadnought fazonú FG850 akusztikus modelljét.

 

yamaha-fg850-700.jpg

 

Ez a hangszer a módosított FG széria erőteljesebb, ütősebb hangját kombinálja a tisztán mahagóni fából készült test hangjának melegségével, az eredmény egy olyan gitár melynek kifejezőbbek a mély hangjai, gazdagabb közép frekvenciákban, és hangerő terén is bizonyít.

A Yamaha FG sorozata hosszú múltra tekint vissza, még 1966-ban hozták ki az FG180 és FG 150-es modelleket a belépő szintű gitárok piacát megcélozva. Azóta sok év telt el, újabb és újabb modelleket adtak ki, mára az FG sorozat gitárjainak listája igen hosszúra nyúlik, és ami a lényeg, ezek a hangszerek bekerültek a világ legkelendőbb akusztikus gitárjainak körébe.

De térjünk vissza az FG850-hez! A hangszer hátlapja és oldalfala is mahagóniból készült, a tetőlap pedig speciális, tömör mahagónifából. Ennek a különös kombinációnak eredményeként gazdagabb középhangzást és melegebb, erősebb hangot kapunk, mint például a lucfenyő tetővel készült akusztikus gitárok esetében. A teljesen mahagóni testű hangszer érzékenyebben reagál a játék finomságaira, ideális a fingerpicking játékmódhoz és az erőteljes szóló részekhez egyaránt.

 

fg850_700.jpg

 

A tetőlap belső merevítésénél a Yamaha mérnökei az un. kimélyített (szkallopált) merevítést alkalmazták, amit egyébként általában a prémium kategóriás gitároknál használnak a gyártók.  A merevítő lécek közepén helyenként mélyítések figyelhetők meg, így a tetőlap stabilitása még megmarad, de sokkal több mély és közép frekvencia jön elő a hangszerből.

 

E838652A60AA4E3D9C4E221C551D7A7F_12074.jpg

 

A gitár nyaka nato fából készült (távol-keleti, a mahagónihoz hasonló faanyag) melyre rózsafa fogólapot ragasztottak, amin 20 érintő található. A hangszer menzúrája 650 mm-es, a felső nyereg szélessége 43 mm, a fogólap rádiusza 400 mm. A nyak a 14. érintőnél csatlakozik a testhez, a húrláb rózsafából készült. További jellemzők kagylóberakás a hanglyuk körül, krémszínű mahagóni testszegélyezés, öntött, krómszínű hangolókulcsok, és teknőcmintás koptatólap.

 


További információk: Yamaha