zenesz_logo.png



NAMM 2016 – A Yamaha bemutatta legendás Recording Custom dobjának Steve Gadd-del közösen újratervezett kiadását.

 SG_700.jpg

 

 

A Recording Custom szériát (vagy 9000-es szériát, ahogy később ismerték) a Yamaha eredetileg 1975-ben mutatta be, és azóta gyakorlatilag „ipari sztenderd” dobfelszerelésnek tekintették mind a világ vezető dobosai, mind a hangmérnökök világszerte. A Recording Custom a stúdiók egyik legnélkülözhetetlenebb és leggyakrabban használt dobjává vált az idők során. Most a Yamaha a világhírű dobossal, Steve Gadd-del közösen tervezte újra ezt a legendát.

 

A Yamaha Recording Custom sorozatú pergő dobok – most először – különféle fémekből készült testtel lesznek kaphatók, pl. réz, rozsdamentes acél, alumínium és olyan méretekben, melyek minden zenei stílushoz megfelelnek. A nagyobb érzékenység, a még természetesebb és nagyobb dinamikájú hangzás miatt a 14 x 5,5” méretű pergőre Steve Gadd signature sodrony került.

 

 

yam red 700.jpg

 

 

„Ennek a hangszernek a fejlesztése a csapatmunka kiemelkedő példája volt.” – mondta Wolfgang Csenteri, a Yamaha Music Europe GmbH dob részlegének termékmenedzsere. „Nem csak a Termék és Dizájn részlegünket, hanem európai, japán és amerikai zeneiparban tevékenykedő kollégákat is belevontunk a munkába, és persze Steve Gaddet, a legendás dobost, aki már az eredeti Recording Custom hírnevét is segített megalapozni. Nem az volt a cél, hogy újraépítsük a régi Recording Custom dobot, inkább finomítani, fejleszteni, és a mai kor igényeihez kívántuk hangolni az eredeti hangzást. Ha ezen a dobon játszol, azonnal érezni lehet, hogy ez nem pusztán egy új dobfelszerelés, úgy hiszem, Steve Gadd-del irányt mutattunk, és létrehoztunk egy klasszikus-új hangszert.”

 

 

 

 yam bl_back.jpg

 

 

 

 

 

Gadd így egészítette ki: „Az elmúlt három évben sokszor találkoztam a Yamaha Kutatás és Fejlesztésnél dolgozó fiúkkal, azzal a céllal, hogy az eredeti Recording Custom sorozatot maivá varázsoljuk. Az egész folyamat alatt folyamatosan kommunikáltam a Yamahával. Az eredmény az lett, hogy a dob minden részletében jobb lett, mégis érzed, hogy ez egy  Recording Custom. Azt hiszem, nagyszerű munkát végeztünk, a dobok remekül szólnak, és már alig várom, hogy bemutassák, hogy az emberek is lássák, és főként hallják ezt.”

 

 

 

 

yam double_700.jpg

 

 

 

A Recording Custom Series dobok teste hatrétegű Észak-amerikai nyírfából készül, a testek szélének lekerekítése 30 fokos, a dobokra az újra tervezett Hi Tension babák kerültek, melyeket úgy alakítottak ki, hogy a mélyebb frekvenciákat növeljék. Az eredmény egy könnyen használható, könnyen hangolható dob szett, amely újra definiálja a klasszikus signature hangot, és minden stílusban jól használható.

 

Minthogy Steve Gadd a 20 inches megemelt lábdobot preferálja a Yamaha átvette ezt a megoldást is. Csökkentették a padlótól származó interferenciát, így optimalizálva a dobtest rezonanciáját, megnövelték a lábgép fej rúdjának hosszát, hogy precízen középre állítva, a lehető legtökéletesebb hangot képezze. A megemelt lábdob hangja még ütősebb, és jól kiemeli a dobtest belsejében keletkező hangot.

 

 

 

 

A Yamaha Recording Custom dobfelszerelést és Recording Custom sorozatú pergő dobokat 2016 áprilisától lehet megvásárolni.

 

További információk és specifikáció: Yamaha