zenesz_logo.pngA sorozat negyedik, befejező részében két kiváló blues erősítőről esik szó. Ezek már magasabb árkategóriába tartoznak, de ahogy az első részében említettük, az igazán autentikus blues erősítők többnyire valamely korábbi, klasszikus modell remake-jei, ennek pedig megvan az ára.

 

A sorozat negyedik, befejező részében két kiváló blues erősítőről esik szó. Ezek már magasabb árkategóriába tartoznak, de ahogy az első részében említettük, az igazán autentikus blues erősítők többnyire valamely korábbi, klasszikus modell remake-jei, ennek pedig megvan az ára. Azt persze minden gitáros tudja, hogy a sound nem csak az erősítőn és nem csak a gitáron múlik. Kézben dől el...

 

 

 

 

fender 65_500x_.jpg

 

 

 

Fender '65 Super Reverb

 

A limitált kiadású Fender '65 Super Reverbet úgy tervezték, hogy a blues zenéhez szükséges dinamika, tisztaság, és részletező hangzás tökéletes egyensúlyban legyen a teljesítménnyel. Ez a modell is jó példa arra, hogy miért érezhető a Fender dominanciája a blues zenére alkalmas erősítők között: a kiváló dinamika és a karakteres hangszín elegáns és esztétikus megjelenéssel párosul.

 

Ez a kombó a népszerű "Blackface" Super Reverb modellre épül, amit 1963-1968 között gyártottak és igen széles körben használtak a 60-as években. A Fender '65 Super Reverb rendelkezik a hajdani modell összes jellemzőjével, ugyanakkor kiegészült néhány, az alapkonstrukciót nem befolyásoló apró, napjaink gitárosainak tetsző módosítással. Ha Stratocasteren játszol, szinte szükségszerű, hogy kipróbálj egy ilyen erősítőt és akkor hallhatod azt a legendás, visszafogott csillogású hangszínt, amely olyanná alakította a blues gitárhangzást, amilyennek ma ismerjük…

 

 

 

fen65 back 700_.jpg

 

 

A Fender '65 Super Reverb bár 45 W teljesítményre hitelesítették, meglehetősen nagyot szól, elég hangos, hogy közepes, vagy nagyobb koncerthelyszíneken is megállja a helyét. A kombóban egy 5AR4 egyenirányító cső, négy 12AX7 és két 12AT7 előerősítő cső, valamint két 6L6 végcső hajtja meg a négy 10 inches Jensen P-10R hangszórót. További jellemzők a két csatorna – Normal és Vibrato – a csöves meghajtású Fender® reverb és vibrátó - amit a tartozék kétgombos lábkapcsolóval kezelhetünk - a fekete műbőr bevonat, az ezüstszínű első hangszóróvászon és a két hátrahajtható kitámasztó láb.

 

Ha egy autentikus és elegáns megjelenésű igazi blues erősítőt keresel, annak minden előnyével és hátrányával, lehet kezdeni a spórolást az igazi vételre…

 

 

Amps_684x602_01_1024x1024.jpg

A Limited Edition modellek esztétikus borvörös műbőr bevonatot és hozzáillő búzaszínű első vásznat kaptak.

 

 

 

Specifikáció '65 Super Reverb®

 

Sorozat: Vintage Reissue
Teljesítmény: 45 W @ 2 Ohm
Hangszórók: 4 x Jensen P-10R
Csatornák száma: 2 (Normal és Vibrato)
Bemenet: 4 db (2 Normal, 2 Vibrato)
Hangfal anyaga: 7 rétegű 5/8”-os rétegelt nyírfa
Első panel: Blackface™ Style
Effektek: reverb, vibrato

Kezelőszervek
Normal csatorna: Bright kapcsoló, hangerő, magas, mély
Vibrato csatorna: Bright kapcsoló, hangerő, magas, közép, mély, reverb
Vibrato: sebesség, intenzitás
Egyenirányító: csöves, (1 x 5AR4)
Tápfeszültség: 230V EUR
Előerősítő cső: 4 x 12AX7, 2 X 12AT7
Végcső: 2 x 6L6
Tartozék: 2 gombos lábkapcsoló
Méretek: 632 x 638 x 267 mm (magasság x szélesség x mélység)
Súly: 29,5 kg

 

 

 


Hazai ár: kb. 675 000 Ft
Árak amazon.com

 

 

 

 

 

marshall_500_.jpg

 

 

 

Marshall 1962 Bluesbreaker

 

A mai Marshall 1962 Bluesbreaker a Jim Marshall által a 60-as években Eric Clapton számára tervezett erősítő remake-je. Ezt a kombót használta Clapton, amikor a John Mayall and the Bluesbreakersben játszott, innen az erősítő elnevezése. A tervezésnél a Clapton által preferált hangzáson túl, a könnyű szállíthatóság is szempont volt.

 

A Bluesbreaker hangja eltér a klasszikus texasi stílusú, nyersebb blues soundtól, vastagabb, crunchos, és némi brit íz érezhető benne. Tulajdonképpen erre épült Clapton jellegzetes, saját maga által woman tone-nak elnevezett, overdrive-os mégis lágy, torzított mégis krémes gitárhangzása. Ez a woman tone a mai napig is a blues gitárosok egyik legkedveltebb gitár soundja, többnyire mindenféle effekt pedálokkal próbálják modellezni. A Marshall 1962 Bluesbreakerrel némi ügyeskedéssel elérhető ez a hangszín, persze nem mindegy milyen gitárral próbálkozunk.

 

 

marshall700_.jpg

 

 

Ha egy Les Paullal, vagy más humbuckeres gitárral használjuk, akkor ez az egyik legnagyszerűbb blues erősítő. Sajnos az ára meglehetősen magas, de lássuk be, ez egy klasszikus megjelenésű, kézzel forrasztott áramkörökből felépülő erősítő, aminek csodálatos hangja akár egy életen át megörvendeztethet a legtökéletesebb blues hangzással.

 

Az egyik említésre méltó jellemzője az erősítőnek a GZ34 egyenirányító cső, ennek tudhatók be a Bluesbreaker végfokra jellemző kompresszió, a hangsúlyos közép frekvenciák és a hosszú hangkitartás. Ez a gyakorlatban kiváló szóló hangot jelent, ami a leghangosabb zenekaron is átszól, lehetővé téve a drámai, vagy érzelemdús blues riffek és szólók érvényesülését. Az erősítőben három ECC83 előerősítő csövet, és két 5881 végcsövet találunk, melyek a két 12 inches, 25 wattos Celestion Greenback hangszórókat hajtják meg. További fontosabb jellemzők a háromsávos EQ és a lábkapcsolóval kezelhető tremoló effekt.

 

Specifikáció

Modell: 1962 Bluesbreaker
Sorozat: Vintage
Technológia: csöves
Csatornák száma: 2
Teljesítmény: 30 W
Bemenet: 2 x 2
Kezelőszervek: Presence, Bass, Middle, Treble, Volume 1, Volume 2, Speed, Intensity
Hangszórók: 2 x 12” Celestion T1221 Greenback 25 W, 16 Ohm
Előerősítő csövek: 2 x ECC83
Végcsövek: 1 x ECC83, 2 x 5881
Tartozék: PEDL-90003 lábkapcsoló, tápkábel
Méret: 740 x 610 x 265 mm (szélesség x magasság x mélység)
Súly: 30,2 kg
Hazai ár: kb. 700 000 Ft
Árak amazon.com

 

 

 

 

 

Ez volt a blues erősítőkről szóló sorozatunk befejező része. Lehet mondani, hogy az összeállítás nem teljes, és hogy szubjektív. Kihagytuk a modellező és butik erősítőket, szerintünk ezek más kategóriába tartoznak, és talán nem is annyira elterjedtek. Az azonban biztos, hogy ha valaki a sorozatban ismertetett erősítők közül tud választani, nem fogja csalódás érni.