zenesz_logo.png



Amikor az első Tele megjelent, a tömör test hatalmas újításnak számított. Csökkentette a gerjedést, nagyobb hangerőt tett lehetővé, és az egyszerű konstrukció megkönnyítette a tömeggyártást.

 

Esquire_fender_1968_700.jpg


Fender Esquire

Leo Fender időben felismerte, hogy az egyre népszerűbb elektromos hangszereké a jövő, ugyanakkor tisztában volt vele, hogy ezek a hangszerek korántsem tökéletesek. A legnagyobb probléma az erősített hangszereknél nagyobb hangerőnél jelentkező kellemetlen gerjedés volt. Egyik tehetséges alkalmazottja segítségével már 1948-ban hozzálátott egy megfizethető árú, tömörtestű elektromos gitárok gyártására alkalmas gépsor fejlesztéséhez.

Az első prototípusok Esquire néven 1949-ben készültek el. Ezek az egy hangszedős, tömörtestű gitárok ránézésre megegyeztek a későbbi legendás Telecaster gitárokkal. Az Esquire-ből mindössze 50 darabot gyártottak, majd a visszajelzések alapján Leo Fender kijavította a gitár hibáit, egy második hangszedőt tervezett rá és nyakmerevítő pálcával is ellátta. Ezek a hangszerek már Broadcaster néven kerültek forgalomban. Ezt tartják a világ első tömeggyártásban előállított tömörtestű elektromos gitárjának.

 

Broadcaster-60th-700.jpg

Fender Broadcaster

A kor zenei vásárain az emberek megmosolyogták a fura hangszert, a gitárosok azonban hamar megérezték a benne rejlő lehetőségeket. A Fender Broadcaster név csak pár hónapig létezhetett, minthogy az akkor már óriás cégnek számító Gretsch egyik új dobját ezen a néven hirdette meg, és kérte Fendert a név megváltoztatására. Egy esetleges pert elkerülendő, a Fender úgy döntött, hogy átkereszteli az új gitárt. Az első időkben egyszerűen levették a fejről a Broadcaster feliratot, csak a Fender márkajelzés maradt, így jöttek létre a ma Nocaster néven ismert példányok. Később Don Randall, a Fender zseniális termékmenedzsere, az akkor Amerikában egyre jobban elterjedő televíziózás reklám lehetőségeit felismerve a Telecaster nevet adta a gitárnak.

 

telecaster_700.jpg

 Fender Telecaster 

A Telecaster egyszerű felépítésű hangszer volt, amely azzal a nem titkolt céllal készült, hogy egy átlagos gitáros elérhető áron megbízható, jó minőségű hangszerhez juthasson. Az egyszerűségén és a tömör testen kívül is voltak olyan megoldásai, melyek feltehetően szintén hozzájárultak sikeréhez, ilyen lehetett a testen átmenő húrozás és a húrlábbal egy egységbe épített húrláb és hangszedő.

 

thinline_xl_700.jpg

 Fendel Telecaster Thinline

Az évtizedek során a Tele számos változatát gyártották és gyártják, beleértve a félüreges testű Thinline-t, a nyaki humbucker hangszedővel szerelt Customöt, a dupla humbuckeres Deluxot és még megannyi verziót. Azonban kevés olyan gitár akad, amely ennyire csekély változáson esett át ilyen hosszú idő alatt, és ilyen mértékben megőrizte volna eredeti lényegét.

 

fendercl_tele_delux_700.jpg

Fender Telecaster Deluxe 

 

Fender Telecaster idővonal

1949 – A Fender első tömörtestű elektromos gitárjának prototípusa

1950 – Kevesebb, mint 50 db egy hangszedős Esquire-t gyártanak

1951 – A Fender kihozza a két hangszedős, nyakmerevítő pálcával ellátott Broadcastert

1951 – A Broadcastert átkeresztelik Telecasterre

1968 – Bemutatják a Telecaster Thinline-t, amit követ a Custom és Deluxe változat

A Fender honlapja: Fender