zenesz_logo.png



Megjelenésekor az Xotic SL Drive is gyorsan sikert aratott és nyilván ez adott okot arra, hogy a gyártó kihozza új Xotic SL Drive Chrome Edition csomagját.

 

imgrc700.jpg

 

 

A kisméretű effekt pedálok meglehetősen népszerűek és praktikusak, mert kevés helyet foglalnak a pedálboardon. Megjelenésekor az Xotic SL Drive is gyorsan sikert aratott és nyilván ez adott okot arra, hogy a gyártó kihozza új Xotic SL Drive Chrome Edition csomagját, melyből összesen 3000 darabot gyártanak. Ez a sokoldalú torzító/overdrive egy mindössze 89 x 38 x 38 mm-es öntött alumínium dobozban foglal helyet. A csomag része az Xotic Voltage Doubler, ez a kis szerkezet a 9 V-os adapter és a pedál közé kerül, és segítségével – a 9 V mellett – 15 vagy 18 Volttal is működtethetjük az SL Drive-ot. A nagyobb feszültség emeli a presence-t  és növeli az effekt dinamika tartalékát.

 

A fényesre polírozott króm tető, a borostyán színű LED, az átlátszó, üveghatású műanyag kezelőgombok kifejezetten elegáns megjelenést kölcsönöznek a pedálnak. A jack aljzatok az effekt oldalára kerültek, a pedál kikapcsolt állapotában true bypass működésű. A rendkívül kis méret ellenére a házban még egy 9 V-os elem is elfér. Ha kinyitjuk a házat, négy darab kétállású DIP kapcsolót is találunk, melyekkel az EQ finomhangolását végezhetjük el, és egy rakás Marshall stílusú hangszínt állíthatunk be. A kapcsolók funkciója: 1. Magas- és mélyfrekvencia szabályzás, 2. Magas- és mélyfrekvencia szabályzás, 3. Magas- és mélyfrekvencia vágás, 4. +6 dB erősítés. A kezelési útmutatóban a kezelőgombok és a DIP kapcsolók segítségével beállítható torzított hangszíneket népszerű torzítókról nevezték el, mint pl. “Humbucker Mr. Big 1969” és “Single-Coil Blackmore-esque,” de szerintünk a kívánt hangzás/torzítás beállításához nem szükséges hosszas előtanulmányokat folytatni.

 

 

 

_Drive_manual650.jpg

 

 

Az SL Drive lágy, krémes torzított alaphangját azonnal megtapasztaljuk, ahogy a lábkapcsolóra lépünk. Teljesen mindegy, hogy enyhén túlhajtott blues-os, vagy hosszú hangkitartású hard-rockos/metálos hangzást szeretnénk elérni, csak néhány tekerés a kezelő potikon, és máris célnál vagyunk. A pedál magas kimenő jelet ad le, így ha a Drive gombbal visszaveszünk a torzításból, még mindig elegendő erősségű a kimenő jelszint, a Tone gombbal pedig könnyedén hozzáállíthatjuk a pedált a humbucker, vagy fényesebb hangú single-coil pickupokhoz. Ez utóbbira jó példa, hogy egy Buzz Feiten T-Pro, vagy John Page Classic Ashburn gitárral, csak a húrláb pickupot használva is meleg, zsíros hangzás érhető el. Természetesen egy Les Paullal, vagy egy PRS McCarty-val is jönnek a vastag, kövér hangok.

 

 

SLD_Chrome_Slider650.jpg

 

 

A Voltage Doubler használatakor a játék dinamikája nem változott jelentősen, de a hangszínek határozottan fényesebbek lettek. Mindenestre nem túl bonyolult a magasabb feszültséggel történő használat, és mégiscsak kapunk valami extra többletet…

 

Összegezve: meggyőző torzított hangzás és bőven elegendő hangszínállítási lehetőség ahhoz, hogy bármilyen gitárhoz jól testreszabható legyen ez a pedál. Az SL Drive hosszú utat tett meg, hogy jól megközelítse azt a modolt vintage Marshall hangot, ami hosszú ideje a torzító pedálok megítélésének szabványává lépett elő.

 

Specifikáció:

 

Méretek: 89 mm x 38mm x 38 mm
Súly: 260 gr
True Bypass működés
Áramfelvétel: 9 V DC/5mA
Elem típus: 9 V DC, 1 db
AC adapter (opcionális): 9VDC-18VDC, polaritás – a negatív pólus középen  
Bemeneti impedancia: 1 M Ohm
Kimeneti impedancia: 1 K Ohm
Javasolt kiskereskedelmi ár: 195 USD

Bővebben: Xotic