zenesz_logo.pngRockot hallgatsz? Akkor egy ilyen erősítőt már biztos hallottál. A Fender Deluxe Reverb története.

 

65DeluxeRev-large_675.jpg

 

 

 

 

 

1963-ban a Fender komoly átalakításokat hajtott végre erősítő sorozatain. Bár már 1960-ban – a koncertező zenészek határozott kérésére – beszüntették a rendkívül látványos, azonban nagyon kényes tweed borítású erősítők gyártását és helyette a sokkal ellenállóbb Tolex műbőrt kezdték alkalmazni, ’63-ban azonban újabb arculatváltás következett. Megjelent a fekete kezelőpanel fehér feliratokkal, ez volt az un. blackface korszak kezdete, mely alatt a megszületett jó néhány később legendássá vált csöves Fender erősítő. Ennek az időszaknak volt élharcosa a Deluxe Reverb, amely beépített rugós zengetővel is rendelkezett és bizonyos szempontból a Tweed Deluxe utódjának is tekinthetjük.

 

A Deluxe Reverb kis/közepes méretével, fényes, tiszta hangszínével, soknak nem mondható, de meggyőző 22 W teljesítményével – melyet 6V6 végcsöveivel és relatíve kisméretű transzformátoraival ért el – előbb utat talált a legtöbb stúdióba, klubba vagy színpadra, mint más Fender erősítők. Számos gitáros igényét maximálisan kielégítette tekintve, hogy teljesítménye elegendő volt, hogy a dobot a zenekarban átszólja, de a nagyobb Fender erősítőktől eltérően nem kellett nagy hangerőn hajtani ahhoz, hogy a jellegzetes crunhos Fender hangot produkálja.

 

A Deluxe Reverb két csatornás – Normal és Vibrato – kivitelben készült, sokoldalúsága, kiváló dinamikai tulajdonságai a legtöbb műfajban kedvenccé tették a koncertező gitárosok körében.  1967-ben, két évvel azután, hogy a CBS megvásárolta a Fender céget, a Fender erősítők külseje ismét átalakult, a fémszínű kezelőpanelre világoskék feliratok kerültek, kezdetét vette a silverface korszak. 1968-ban a Deluxe Reverb is követte a trendet, de elektronikai szempontból különösebb átalakítás nem történt az erősítőn. 1980-ban a Deluxe Reverbet ismét fekete előlappal gyártották, majd nem sokkal később, 1982-ben leállították gyártását.

 

Még abban az évben elkezdték a Deluxe Reverb II modell gyártását, melynek teljesítményét 20 wattra csökkentették, és a vibrato áramkört eltávolították belőle. Kapott Gain, Master Volume és Presence szabályzókat, valamint válthatóvá tették a két csatornát. Ez az erősítő azonban alapvetően más volt, mint az eredeti Deluxe Reverb, 1986-ban ennek is beszüntették a gyártását. (Ezt szokták Rivera korszaknak nevezni.)

 

 

 

 

 

1993-ban '65 Deluxe Reverb márkanéven a Fender újra piacra dobta a legendás kombót. A külsején gyakorlatilag nem változtattak, de a ponttól-pontig forrasztott áramköröket nyomtatott áramkörökre cserélték. Ezt a verziót a mai napig gyártja a Fender.

 

A Deluxe Reverb 1×12″ évtizedeken keresztül egyike volt a legnépszerűbb Fender erősítőknek, napjainkban pedig, ahogyan növekszik az igény a kisebb teljesítményű csöves erősítőkre, népszerűsége is tovább növekszik. A méret, a súly és a megszólalás kombinációjának remekül eltalált aránya teszi igazi egyéniséggé ezt a kombót, mind a koncert színpadokon, mind a stúdiókban, próbatermekben.

 

 

Fender Deluxe Reverb idővonal

 

1963 – Az első Deluxe Reverb legördül a gyártósorról

1968 – CBS korszak, a silverface Deluxe Reverb leváltja a blackface-t

1982 – A Fender bejelenti, hogy leállítja a Deluxe Reverb gyártását

1993 – Gyártani kezdik a '65 Deluxe Reverbet, az eredeti pontos másolatát

 

[kt]