zenesz_logo.pngAz Olympus OM-D E-M5 Mark II és az Olympus LS-100 lineáris PCM-felvevő együttműködése az idei Musikmesse-n.

 

 

Olympus_LS-100_E-M5_Mark_II_front_crop.jpg

 

 

A Musikmesse-ről szóló második írásunkban már említést tettünk az Olympus két kiváló eszközének kombinációjáról. Most vizsgáljuk meg ezt a duót egy kicsit közelebbről!

 

A nemrég megjelent Olympus OM-D sorozat E-M5 Mark II digitális kompakt fényképezőgépe, mely szakmai megítélését tekintve első osztályú berendezésnek számít, kreatív és spontán lehetőséget kínál a fotósok, valamint a videósok számára. Az EISA díjnyertes professzionális LS-100 lineáris PCM-felvevő egységgel együtt tökéletes együttest alkotnak videofilmek, vagy zenei spotok gyártására. A velük készült felvételek lenyűgözően dinamikusak és hiteles hangzásúak. Pontosan azt a minőséget nyújtják, amire a zenészeknek manapság szükségük van produkcióik reklámozásához.

 

 

Hála a világ legerősebb, 5 tengelyes képstabilizátorának, a praktikus, és kompakt design-nak, most már mindenkinek lehetősége nyílik az igényes, és zajmentes videofilmek spontán módon történő elkészítésére, akár a szabadban is, függetlenül attól, hogy esetleg a fényviszonyok nem éppen a legkiválóbbak. És mindezt megteheti, akár egy nehéz állvány, és egyéb felesleges méregdrága felszerelés használata nélkül. Az Olympus OM-D E-M5 Mark II lehetővé teszi, hogy spontán forgassunk minden helyzetben anélkül, hogy több eszköz állna rendelkezésre, mint a kamera, és a hang, vagyis a hordozható stúdió, az LS-100. Hála a beépített Wi-Fi-nek, a videóanyagot az Olympus OI.Share alkalmazás segítségével néhány másodpercen belül meg lehet osztani a közösségi oldalakon.

 

 

Olympus_LS-100_front_350.jpg

 

 

 

 

Milyen egy videó tökéletes hang nélkül? A filmesek valami mást, jobbat keresnek, olyan eszközt, ami egy kameránál jobban rögzíti a valósághű élő hangot, olyan eszközt, amellyel több sávon képesek az élő hangot rögzíteni és később, a kreatív munkánál jól tudnak vele dolgozni. A díjnyertes professzionális LS-100 PCM felvevő tökéletes választás azok számára, akiknek egy hordozható hangstúdióra van szükségük.

 

A kiváló minőségű beépített, egymáshoz képest 90°-ban elhelyezett mikrofonok érzékenysége állítható és még rendkívül magas, 140 dB hangnyomás mellett is gyönyörű sztereó hangképet rögzítenek. A felvevő széles, 20 Hz-től 20 kHz-ig terjedő tartományban dolgozik, jel-zaj aránya a még az igényesebb felvételre vágyókat is kielégíti. Az LS-100  akár 96 kHz/24 bit minőségben is képes felvételeket készíteni. Az XLR/TRS kombó mikrofon/vonal bemeneteket 24/48 V fantom táppal is ellátták, így akár dinamikus, akár kondenzátor mikrofon is csatlakoztatható a felvevőhöz.

 

A gyártó az LS-100-hoz az Olympus LS sorozatának két további modelljét is alternatívaként ajánlja. Az Olympus LS-12-őt és az LS-14-et úgy tervezték, hogy a zene szerelmesei, a kezdők és a diákok, akik szeretnék élvezni saját felvételeiket, ezekkel az olcsóbb változatokkal ezt akár gyakorlás közben is könnyedén elkészíthessék.

 

És akkor valamit az árakról. Az LS-100 hazai ára nagyjából 120 000 Ft körül van. Az Olympus OM-D-E5 Mark II váz fekete vagy ezüst színben 2015 februárjának végétől már idehaza is elérhető 369 990 forintos áron, míg az objektíveket is tartalmazó kitek (váz + M.ZUIKO ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ) ára 439 990 forintról indul.

 

 

További érdekesség, hogy az Olympus média partnereivel együttműködve Music Open címmel meghirdetett egy versenyt. A szervezők hat együttest választottak ki három országból, akiket felszereltek egy  PCM-LS-100 felvevővel és egy OM-D E-M5 Mark II digitális fényképezőgéppel. A zenekarok egymás ellen versenyeztek, a kérdés az volt, hogy ki tudja a legjobb zenei videofelvételt – spotot – elkészíteni ezzel a felszereléssel. A zsűri az Olympus képviselőiből, valamint az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország média képviselőiből állt, és végül a londoni Matt Mure együttes videofelvételének a "Give Me The Fear" című dalnak ítélte oda a fődíjat.

 

A győztes megtarthatta a készülékeket, ami összértékben mintegy 3 000 Eurót ér, és a lehetőséget, hogy játsszon a Musikmesse nagyszínpadán Frankfurtban.

 

 

 

 

 
Technikai részletek: LS-100; OM-D E-M5 Mark II