zenesz_logo.png



Larry Carlton és Steve Lukather ázsiai turnéján DPA mikrofonokat használtak énekre és a hangszerek mikrofonozásához is.

 

Steve Lukathr and Larry Carlton (1)_700 crop.jpg

 

 

 

 

Larry Carlton és Steve Lukather, két kiemelkedő név a világ legnagyobb hatású gitárosai közül. A két művész a közelmúltban fejezte be ázsiai turnéját, ahol 15 éve óta először láthatta, hallhatta együtt őket a közönség.

 

Rick Wheeler, már több mint tíz éve Larry Carlton FOH hangmérnöke, gitártechnikusa és turnémenedzsere. Wheeler is velük volt Ázsiában ezen a koncertsorozaton és egy nyilatkozatában bepillantást engedett a kulisszák mögé.

 

Elmondta, hogy már korábban is dolgozott d:facto™ Vocal mikrofonokkal, ezért kezdetektől fogva DPA mikrofonokat kívánt használni a hangszerek és az ének hangosításához. Miután kikérte Ken Kimurának, az ázsiai DPA kirendeltség vezetőjének tanácsát is, kiválasztotta a megfelelő modelleket. A következő DPA mikrofonok mellett döntött: d:dicate™ 2011C Twin Diaphragm Cardioid (ikermembrános kardioid) mikrofonok a gitár, a basszuserősítő, a pergő és a lábcin hangosításához, d:vote™ 4099 hangszermikrofonok a tamok és a lábdob mikrofonozásához, párba válogatott két d:dicate 4011A modell a dobokhoz sztereó overhead-nek,  és a már kipróbált és jól bevált d:facto™ Vocal mikrofon énekre és konferáláshoz.

 

 

Keith Carlock with DPA_700.jpg

 

 

„Akkor kerültem először kapcsolatba a DPA mikrofonokkal, amikor Hong Kongban Robben Ford amerikai jazz és rock gitárossal dolgoztam. Akkor Robben énekére DPA d:facto™ Vocal mikrofonokat használtam és erre a turnéra is ezek mellett maradtam, mert rendkívül jól használhatók élőben énekmikrofonként. Általában a kondenzátor énekmikrofonok használata színpadon nehézkes, körülményes, de a d:facto™ szuperkardioid karakterisztikája a közeli hangforrásokat kellően szeparálja, nagyon jól reagál minden rezdülésre, és kiemelkedően természetes a hangvisszaadása” – meséli Wheeler. Ugyanakkor azt is elismeri, hogy kezdetben kissé szkeptikus volt a DPA 2011C mikrofonokkal kapcsolatban, de nagyon hamar megváltoztatta a véleményét, amikor meghallotta a 2011C tiszta hangját, ami különösen jól érvényesült Larry Carlton és Steve Lukather gitárerősítőinek mikrofonozásakor.

 

„Egy mikrofon pontosságának, hitelességének a legjobb próbája az, hogy a színpadon állók mennyire elégedettek a színpadi hangzással" – mondta Wheeler. "A zenészek többnyire tudják, hogy mit akarnak hallani a színpadon de általában nem nagyon foglalkoznak a mikrofonok márkájával és típusjelzéseivel. Ezen a turnén mindenki elégedett volt a hangzással és rengeteg dicsérő szót kaptam. Ez a legjobb visszaigazolása annak, hogy jól választottam.”

 

Larry Carltont eddig négy Grammy díjjal jutalmazták munkásságáért, Steve Lukather a csodálatos session zenész, leginkább a Toto-ból ismert, hozzájuk csatlakozott Keith Carlock dobos - aki azóta már szintén a Toto-ban játszik, Jeff Babko billentyűs és Travis Carlton basszista.

 

 

On Stage With DPA_700.jpg

 

 

 

 

DPA

 

A DPA Microphones (Danish Professional Audio) piacvezető dán cég, amely felsőkategóriás, kondenzátor mikrofonok területén kínál megoldásokat professzionális felhasználási területekre. A DPA elsődleges célkitűzése – függetlenül attól, hogy színpad, stúdió, színház, vagy rádió a felhasználási környezet – hogy a lehető legjobb minőségű mikrofonokat kínálja az adott feladatra. A DPA mikrofonjai tervezésénél és gyártásánál nem törekszik semmiféle kompromisszumra, ennek eredményeként termékei világszerte elismertek és híresek kivételes hangtisztaságukról, páratlan technikai megoldásaikról, megbízhatóságukról, de legfőképpen természetes, színezetlen, torzításmentes hangjukról.

 

Bővebben: DPA