zenesz_logo.pngTörök Ádám több évtizedes pályáját, annak minden állomását lehetetlen egy szűkre szabott interjú keretében végigbeszélni. Így először – szubjektív módon – a korai Bem rakparti időkről kérdezem.

 

E sorok írója, valamikor a hetvenes évek elején szinte minden hétvégén ott ült a Bem rakparti művelődési ház első sorában és csodálattal vegyes érdeklődéssel hallgatta a Török Ádám vezette Mini muzsikáját. Hétről hétre elment, és nem tudta megunni azt a zenét. Valami nagyon egyéni és nagyon erőteljes dolog jött le a színpadról. Papp Gyula virtuóz orgonajátéka, Nemecsek (Németh Tamás) energikus dobolása, Nagy István stabil, kemény basszusa, Török Ádám senkiéhez sem hasonlítható énekstílusa, fuvolajátéka is élmény volt, de mindez nem biztos, hogy elég lett volna, hogy a cikk íróját és még százakat visszahúzzon újra és újra. A dalok, a szövegek, a Bartók feldolgozások, és az az energia, ami az előadásból sugárzott, így együtt volt az igazi csoda.

 

 

Török Ádám több évtizedes pályáját, annak minden állomását lehetetlen egy szűkre szabott interjú keretében végigbeszélni. Így először – szubjektív módon – a korai Bem rakparti időkről kérdezem.

 

Számomra a Mini legkarakteresebb, legegyénibb időszaka a Papp Gyula – Nemecsek – Nagy István – Török Ádám féle felállás volt. Nem is elsősorban a Bartók feldolgozások és Papp Gyula virtuóz játéka miatt, hanem azért, mert az a zene és a megszólalás – szerintem – akkor egyedülálló volt nem csupán idehaza, hanem világviszonylatban is. Ha téged kérdezlek, mi erről a véleményed?

 

 

109-115-02_res_300.jpg

Lehet, hogy szerénytelennek tűnök, de én is így vagyok vele. Három szakíró is – Kőbányai, Sebők, Jávorszky – minden idők legjobb magyar rockegyüttesének tartotta, tartja a Mininek ezt a felállását, én meg nem vitatkozom velük… Sajna csak röpke 2 év volt, kb. 200 koncert és 3 kislemez.

 

Amikor 1971-1973-ig a Bem rakparton nyomtátok azt a fantasztikus zenét, mennyire voltatok tudatában annak, hogy valami nagyon jót csináltok? (Én úgy emlékszem, hogy nagyon szerények voltatok.) 

 

Igen, akkor a nagy progresszív-rock, jazz-rock világsztárokhoz hasonlítottuk magunkat és nem voltunk tudatában annak, hogy milyen magas szintű dolgot hoztunk létre itt Közép-Európában.  Én például az első Mini próbák idején, 1971 januárjában még csak 9 hónapja fuvoláztam – 1970 májusában vettem az első fuvolám – de az 1972-es felvételeink ma is ragyogóak és kiállják az összehasonlítást a hasonló, akkori angolszász progresszív-rock bandákkal – Argent, Camel, Atomic Rooster – pedig csak néhány óra stúdióidő állt rendelkezésünkre.

 

Tudjuk, hogy nagyon fiatalon kerültél bele a rockzenébe – az előbb említett Mini felállás előtt volt már egy Závodi, Czipó Tibor, Doxa féle „gitár centrikus” Mini. Adódik a kérdés, hogy készültél-e valaha másnak, mint zenésznek? Mi volt az, ami a zenén kívül leginkább érdekelt?

 

Igen, valamikor a 60-as évek közepén fociztam NB I-es ifi csapatban és a sportújságírás is érdekelt. Fiatal koromban persze a nők érdekeltek leginkább, és ahogy mondtam a foci, ugyancsak nagy szerelem, ami már ötéves korom óta tart.

 

 

 

 

40975_mini_1971.jpg

 

Papp Gyula, Németh Tamás, Török Ádám, Nagy István

 

 

 

Most itt jöhetne a Mini és Török Ádám egyéb nagyon sikeres formációinak felsorolása, ehelyett egy újabb személyes kérdés. Volt-e olyan, a zenével kapcsolatos döntésed, amit később megbántál?

 

Sajna sok is, például, abbahagytam a Jazz Konzi előkészítőjét 1971-ben, aztán sok zenekari tagcserét is elhamarkodtam a 70-es és 80-as években, meg az új évezredben is…

 

 

Melyik volt a legnagyobb, vagy legemlékezetesebb koncert, amin játszottál?

 

Sok ilyen volt, de a két legemlékezetesebb talán: az első Mini – LGT koncert 1972. május 1-én a Tabánban, ahol 150 000 néző volt, és egy USA-beli koncert 1990. július 4-én a Freedom Fesztiválon, ahol a svájci Jammin együttessel léptem fel 400 000 ember előtt.

 

 

Szerinted a 60-as évek végén, 70-es évek elején, vagy manapság könnyebb egy kezdő fiatal zenésznek az indulás?

 

Ma talán könnyebb, de rengetegen vannak, és így talán még nehezebb kitűnni…

 

 

Szoktad-e nézni a kereskedelmi tv-k tehetségkutató műsorait, és ha igen, mi a véleményed róluk?

 

Nem nagyon… De ebből is túl sok van, és bár néhány csodás énekeset felfedeztek pl. Tóth Vera.

 

 

 

10155443_700.jpg

 

 

 

A mai külföldi előadók, zenekarok közül – műfaji megkötöttség nélkül – vannak-e olyanok, akiket szívesen hallgatsz, netán a kedvenceid? 

 

Csak néhány idehaza kevésbé ismert jazz és blues előadót hallgatok ilyen pl. Robben Ford, vagy a Dirty Loops és Joe Bonamassa az újabbak közül.

 

Ez év elején jelent meg Elrohant az idő címmel egy stúdióalbumod, amelyen más előadók mellett az ős-Miniként emlegetett formáció is szerepel. Tervezel-e a közeljövőben a mostani új-Minivel, vagy Capriccio-val, esetleg más felállással újabb kiadványt?

 

Igen, az ős-Mini lesz az alapja egy új anyagnak, a Mini Acoustic World-nek: Bartók, Kodály és néhány régi dalunk vonósokkal feldolgozva szigorúan akusztikus hangzással. De ez a jövő zenéje, még meg kell élni…

 

Valahogy így kapcsolódik össze múlt és jelen. Török Ádám, akinek a nevéhez olyan formációk kapcsolódnak, mint a R.A.B.B., a Tátrai-Török Tandem, töretlen energiával dolgozik tovább, legújabb projektje egy olyan rock & blues klub vezetése, amely egyfelől a fiatal, feltörekvő rock zenészeket karolja fel, másfelől a nyugdíjas korú rock és blues zenészeknek nyújt fellépési lehetőséget. A klub Óbudán van, a neve Glob Royal, és ha szerencséje van az odalátogatónak, még Török Ádámot is meghallgathatja, aki a Capriccio-val is fellép, de időnként más bandákhoz is beszáll, hogy énekhangjával és fuvolajátékával elvarázsolja a közönséget.

 

Török Ádám hivatalos weboldala 

Török Ádám Facebook

 

(-k-)