zenesz_logo.pngAz Omega Diatribe három év után új nagylemezzel jelentkezett, ami a Deviant címet kapta. Az új lemez kapcsán és a zenekar életével kapcsolatban kérdezzük Hájer Gergő, alapító gitárost.

Két tagcsere is volt az elmúlt időszakban, hogy érzed, jól sikerült a váltás?

Mindig nehezen élem meg a tagcseréket, hiszen elég erős baráti kötelék alakul ki az adott felállással, de meg kell érteni, hogy nem mindenkinek lehet a zenekar a prioritás az életében. Azt kellett elfogadnunk, hogy egy dolog biztos az életben, mégpedig pedig a változás. Ez nem volt egyszerű számomra.

A tagcserék a menete nem is mehetett volna olajozottabban, hiszen Kelemen Jánost (gitár) és Gróf Adolfot (dob) már hosszú ideje ismertük, így tudtuk, hogy emberileg nem lesz gond. A technikai rész nálunk mindig sarkalatos pont, de az említett két zenész rekordsebességgel vette fel a fonalat, így nagyon hamar sikerült beolvadniuk az Omega Diatribe gépezetébe.

 

414448065 759130599366701 HG 750x

Hájer Gergő

 A dalszerzés tekintetében az új tagok több részt vállalnak, mint korábban?

Nem titkolt munkamódszer nálunk, hogy a dalok szerves részét én szerzem, majd a próbateremben együtt csiszoljuk készre ezeket. Az új lemezre viszont több olyan téma is felkerült, melyek az új tagoktól származnak, ez rendkívül frissítően hatott ránk és új perspektívákat tárt elénk. Kimondottan öröm számomra, hogy új kreatív erők érkeztek a zenekarba, izgalommal tölt el, hogy mi fog kisülni a közös munkából a jövőben.

Az előző lemezt Jens Bogren maszterelte, a Deviantnál kire esett a választás?

A Deviant keverési és maszterelési feladatait ismét Tue Madsen látta el a dán Antfarm Studios-ban. Külön érdekesség, hogy az ő munkájával zsebeltük be 2018-ban „Az év legjobb stúdióprodukciója” díjat a HangSúly Zenei Díjon a Trinity címet viselő lemezünkkel.

Miért tértetek vissza hozzá?

Ismerve Tue mentalitását és munkametódusát, az új dalok jellegét tekintve egyértelmű volt számunkra, hogy ismét ő lesz a legjobb választás a melóra. Nem csalódtunk! Számomra meghatározó lemezeket kevert Tue, így mindig gyermeki lelkesedéssel vetem bele magam a vele való munkába.

 

415360691 760846872528407 750x

 

Tavaly megjelent egy kislemez, ahol újra elővettétek a Molecular Torsion című dalt, amely még az első lemezen jelent meg. Ezúttal kicsit átdolgozva és újravéve. Honnan jött az ötlet?

A szóban forgó dal mindig is fontos szerepet töltött be a zenekar életében, hiszen úgymond ezzel a számmal „robbantunk be” a hazai köztudatba. Ráadásul szerves részét képezi az élő koncerteknek a mai napig is, így szerettük volna, ha egy korszerű megszólalást kapna ez az alapdal is, immáron már Milán hangjával.

Hallhatóan egyre több szerepet vállalsz ének fronton. Hogyan jött az ötlet? Tudatos a döntés?

Mindig fontos szempont egy új lemez készítésénél számunkra, hogy tovább tudjunk fejlődni és semmiképp se ismételjük önmagunkat, de a zenekar védjegyei megmaradjanak. Úgy éreztük, hogy a vokál területén van a legtöbb kitaposatlan ösvény, ezért ebbe az irányba indultunk el. Ez egy olyan tudatos dalszerzési metódust eredményezett, ami hihetetlenül jót tett a daloknak kompozíció terén is.

 

OMEGA DIATRIBE Deviant 2023 PRINT 550x

 

Összességében az ének témák nagyon átgondoltak lettek. Ha jól tudom ehhez külső segítséget kaptatok. Hogyan történtek az ének felvételek?

Ez már a második lemez, ahol Diószegi Kikivel dolgoztunk együtt, mint énekproducerrel a Stray Heart Recordings-ban. Kiki nagyon képzett énekes, aki kreatívan feltalálja magát hangmérnökként is, és pontosan tudja azt, hogy mit szeretnénk átadni és hallani a vokál területén. Nagyon jó praktikája van arra, hogyan tudja Milán és az én énektémáimat is a következő szintre emelni.

Egy promó anyagban olvastam, hogy számodra ez egy nagyon személyes lemez lett. Erről tudnál minket bővebben tájékoztatni?

Ez nagyban annak tudható be, hogy ezúttal a szövegek jelentős része is tőlem származik. Számomra mindig is terápia jellegű volt a dalszerzés és a zenélés. Rengeteg negatív energiát ki tudok adni ezáltal, és feldolgozni bizonyos traumákat. Sajnos az új lemez írásának periódusában több, számomra fontos ember is elhagyta a földi létet. Az egyik dalnak a szövegvázlatát például a szekszárdi patológia előtt ülve írtam meg, ahol az összes fájdalmamat meg tudtam fogalmazni dal formájában.

Külföldön milyen a zenekar fogadtatása? Vannak bejáratott lokációk?

A pandémia óta elég nehéz a határon túli turnézás logisztikája a mi szintünkön, de szerencsére nem panaszkodhatunk, hiszen számos koncertet adtunk Németországban, Svájcban, Belgiumban, Csehországban és Szlovákiában is az utóbbi időben. Ennek sikeressége nagyban köszönhető a spanyol menedzsmentünknek! Tisztán látható, hogy Csehországban már eléggé jól kialakult közönségünk van, így már önálló koncerteket is tudunk tartani a régióban. Azon dolgozunk, hogy ez a tendencia nyugat felé gyarapodjon!

 

 

Dallista:
01. Stench Of Demise
02. Mindreader
03. Deviant
04. My Sphere
05. Reflections
06. Indoctrinated (közr. Sean Zatorsky)
07. False Prophecy
08. Seclusion
09. Molecular Torsion

(Metal.hu Records, 2023.12.01.)

Facebook: https://www.facebook.com/omegadiatribe
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCEEAkkXJiAGmt1RGrSDf9rA
Az interjú először a Zenész Magazin 2023. decemberi számában volt olvasható.