zenesz_logo.png– HATOS NIKI – 2022 nyarán rukkolt elő első zenei anyagával a Kőbányai Zenei Stúdió igazgatóhelyettese, az ifjabb Tornóczky Feri által alapított Tornóczky All Access.

A banda idén szeptemberben pedig kiadta első nagylemezét „Elkezdték, folytatjuk…” címmel. Többek között ezt a sokrétű munkát járjuk körbe ebben az interjúban Ferivel, Nagy Ricsi énekessel, Temesi Berci basszusgitárossal, valamint Zombori Atus dobossal.

 

r2xeZ3Yf tor 750x

 

Ahogy a zenekar nevéből is kikövetkeztethető, Feri, a te fejedből pattant ki ennek a rock-blues zenekarnak az ötlete. Hogy született meg ennek a bandának az igénye benned?

FERI: Szerencsés vagyok, mert pályám során sok-sok olyan zenekarban játszottam, ahol valóban jól éreztem magam. Többek között ilyen volt a Póka Egon Experience, ám Egon halála hatalmas űrt hagyott bennem, nehéz volt feldolgoznom. Végül úgy kaptam új erőre, hogy több mint 25 évnyi szakmai siker után létrehoztam a saját zenekaromat, amit úgy érzem, már régen meg kellett volna tennem. Ezzel a bandával fontosnak tartjuk a gyökereket, a számunkra minőséginek, előremutatónak tartott előadók, zenészek lábnyomaival haladunk tovább a saját zenei utunkon. Ők elkezdték, mi folytatjuk.

 

yKZPhM TM 750x

 

Berci, köztudottan hazánk egyik legfoglalkoztatottabb basszusgitárosa vagy. Mesélj picit arról, hogy miért szeretsz a többiekkel együtt zenélni, alkotni?       

BERCI: Ferivel körülbelül 2005 óta van szerencsém színpadon állni, alkotni. Mindamellett, hogy világszínvonalú gitáros, embertelenül jól főz és az egyik legjobb barátom. Mindent, amit együtt csinálunk azt az őszinteség, a minőség, az ösztönösen egyedi, eredeti gondolatok vezérlik. Sosem akartunk megfelelni, sem azért hangszert a kezünkbe venni, hogy kompromisszumot kössünk. Amióta ismerem, abban hiszünk, hogy egyszerűen csak tennünk kell a dolgunkat, kizárólag azzal kell foglalkoznunk, amit adni szeretnénk. Hiszünk a közönség erejében, abban, hogy a power blues közössége igazán lelkes, értő emberekből áll. Összetart minket a foci, a főzés és a humor. Sok időt töltünk egymással a színpadokon, valamint azon kívül is.

Atus egy fiatal zseni. Minden hangszeren zseniálisan játszik, bármit adsz a kezébe. A humor központi szerepet tölt be a mindennapjainkban. A Tornóczky All Access zenekar mellett a saját lemezeimen, szóló koncertjeimen is együtt dolgozunk. Rengeteg session zenei munkánk volt közösen. Nagyon szeretem, hogy hatalmas szíve van, még egyszer sem hallottam kifordulni magából. Igazi családcentrikus barát, akivel minden zenét jó játszani. Nagyon egy húron pendülünk zeneileg, fél szavakból megértjük egymást.            

Ricsivel először egy televíziós műsorban találkoztam, ahol együtt dolgoztunk. Kőbányán tanult, Feri osztályában végzett. Ennek köszönhetően esett rá a választásunk, amikor énekest kerestünk, mindig is kivételes hangnak éreztem őt. Igazi közlő, érző lélek. Kifejezetten kiemelkedő színpadi előadóművész. Kiforrott, nagyon magabiztos pontja a zenekarnak. A poénokért neki sem kell a szomszédba mennie, rengeteget nevetünk. Több projekten dolgozunk együtt, stúdiózenészként is megállja a helyét. Mindamellett, hogy kiváló zenész, nagyon jó barátom lett, büszke vagyok arra, hogy a mi négyesünk kivételesen összetartó. A zenén túl a pozitív gondolatok, a humor fogja össze a csapatunkat.

 

IpHdyyM 750X

 

Ricsi, amikor megkaptad a meghívást a zenekarba, mi járt a fejedben?  

RICSI: Éppen a szüleimmel nyaraltunk, soha nem felejtem el azt a hívást. Egy olyan időszakában volt az életem, amikor vártam a lehetőségeket. Meglepett, de nagyon jó érzés volt, amikor Feri felhívott, hogy engem képzel el a zenekara énekesének. Akkor még nem tudtam, hogy kik lesznek a tagok rajtam kívül, de azt tudtam, hogy amiben Feri benne van, abban egészen biztosan én is szívesen ott lennék.

 

Pua0 111 750x dob

 

És te, Atus?    

ATUS: Nagyon örültem, mivel tudtam, hogy kegyetlen jó zene fog születni. Bercivel hosszú ideje együtt dolgoztam már. Nagyon szerettem Feri gitározását, de azelőtt talán csak egyetlen alkalommal játszottunk együtt egy jazz-fesztiválon. Már akkor hatalmas élmény volt vele zenélni. Ricsit ismertem korábbi zenész összejövetelekről, de a Tornóczky All Access megalakulásáig nem játszottunk együtt soha. Az első próbán úgy énekelt, hogy azonnal megvett magának.

Mi volt az „Elkezdték, folytatjuk…” album alapkoncepciója?

           
FERI:
Sokan vannak, akikre felnézünk, ilyen volt Szappanos Gyuri, Póka Egon, vagy éppen édesapám. Rengeteg olyan hazai előadónk van, akiket tisztelünk, akik az alkotásaikkal arra ösztönöznek minket, hogy folytassuk azt az utat, amit ők elkezdtek. Ezzel a lemezzel egy olyan őszinte, dinamikus, sallangmentes blues-rock zenét szerettünk volna összerakni, ami az életünkről, a megélt tapasztalatainkról mesél. Mindenképpen súlyos riffekre épülő power blues-zenét szerettem volna, feltétlenül magyar szövegekkel.

 

TAA cover2 550x

 

Hogyan emlékeztek vissza a lemez munkálataira? Melyik dal a kedvencetek?   

BERCI: Ritka jó emlékeim közé tartozik ez a lemezkészítés. Feri gitár és dallam ötleteiből indultunk ki. Összejöttünk a próbateremben, majd mindenki beletette magát a dalokba. Minden számot a Kőbányai Zenei Stúdió próbatermeiben rögzítettünk sávonként, hogy jó minőségben tudjuk visszahallgatni az ötleteket. Lombos Marci szövegíró barátunknak ennek köszönhetően jó minőségű demókat küldtünk, és ő olyan szövegeket küldött vissza számunkra, amiért örökké hálásak leszünk neki. Minden szerzeményt úgy alkotott meg, hogy mi igazán őszinte érzésekkel éljük meg a színpadon ezeket a dalokat a mai napig. Büszkék vagyunk erre a lemezre. Én a legjobban az „Így lesz egy óriás földönfutó” című dalunkat szeretem. Minden szava, dallama kincs számomra. Azt mondtam a többieknek, hogy ha létezik szám, amiért megérte valaha hangszert ragadnom, akkor ez az a dal.

RICSI: A srácok a Csend Stúdióban feljátszották a lemezt, én pedig később Bercinél énekeltem fel a dalokat. Az összes számot nagyon szeretem, de ha egyet kellene kiemelnem, akkor én is az „Így lesz egy óriás földönfutó” c. dalt mondanám.    

ATUS: A próbákon szerintem elég gyorsan összeraktuk a dalokat. A dobot, a basszust egy nap alatt felvettük. Nagyon nehéz erről a lemezről egyetlen kedvenc dalt kiválasztanom, mert mindegyik szerzemény nagyon erős. Az összeset imádom. A balladák közül az Így lesz egy óriás földönfutó talán a favorit, a Barbárüzemmód pedig azért, mert dobszóló van benne.

 

 

Milyen visszajelzések érkeztek eddig a korong kapcsán?  

FERI: Alapvetően nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk eddig mind a közönségtől, mind a szakmától, amelyek többek között azt jelzik számunkra, hogy nagyon jól szólnak a dalok. A kommentek mentén kezdjük látni, kezd körvonalazódni, hogy mely számokat szeretik tőlünk a leginkább. A „20 éves verda” például nagyot megy, az én ismerőseim legjava, – különösen a fiatalok – ezt a szerzeményt emeli ki a repertoárból.

 

TAA AKVÁRIUM 1 750x

 

Az Akvárium Klubban mutattátok be elsőként az „Elkezdték, folytatjuk…” lemezt. Hogy éreztétek magatokat ezen a bulin?


RICSI:
Egy igazán emlékezetes buli volt, nemcsak a zenekar életében, hanem számomra egyénileg is. Először álltam az Akvárium színpadán, és az, hogy ezt a srácokkal tehettem meg, nagyon jó érzés. Azt kívánom, hogy minél több ilyen koncertünk legyen, és minél többen tartsanak velünk.    

FERI: Egy ideje már játszottunk dalokat a koncerteken, például a „Kémia”, vagy az „Ördög vigye el” c. számokat, de a teljes lemezt itt adtuk elő először. Nagyon jó volt látni a közönségen, hogy hatnak rájuk a saját dalaink. Amikor meghallottam, hogy éneklik a szövegeket, libabőrös voltam, különösen szerettem azokat a pillanatokat megélni. Hihetetlen érzés volt, hogy a lemezbemutatónkon voltak olyanok, akik már jól ismerték ezeket a számokat. Aki zenésznek készül, az leginkább ezekre a pillanatokra vágyik. Messzemenőkig elégedett vagyok, ha erre az estére visszagondolok.

ATUS: A legjobb értelemben fura élmény volt, mert a korábbi koncertekhez képest nagyobbnak éreztem ennek a bulinak a tétjét. Szörnyen izgatott voltam, hogy bemutatjuk az első nagylemezünket.  

BERCI: Nagyon szerettünk készülni erre a koncertre. A próbateremben, a műsor összeállításakor éreztük, hogy ez egy igazán kivételes koncert lesz. Nemcsak a helyszín miatt, hanem a dalok összefüggése kapcsán is. Azt gondolom, hogy hitelesen és méltó módon emlékeztünk meg azokról, akiknek nagyon sokat köszönhetünk. Azt éreztük, hogy itt vannak velünk, és büszkék arra, amit nekik köszönhetően alkottunk meg. Ezért is lett a lemez egyik fontos dala a „Te tanítottál”. Lemezmegjelenés, próbák, baráti sütés-főzések. Egymásra hangolódtunk maximálisan, pont emiatt döntöttünk úgy, hogy nem szeretnénk vendégzenekart, sem sztárfellépőt. El akartuk játszani a lemezt, és pár olyan dallal tisztelegni a nagyok előtt, amikre épültek az album megjelenése előtti koncertjeink. Nagy örömmel hívtunk színpadra fiatal tehetségeket, számomra hatalmas mérföldkő, örök emlék, hogy Ádi fiammal zenélhettem a színpadon életemben először.

A zenekar megalakulásakor zseniális közreműködésekkel indultatok útnak. Számíthatunk még tőletek feat munkákra?    

FERI: Azt hiszem, ez az irány mindig bennünk lesz, mert nagyon sok jó barátunk van, akik kiemelkedő muzsikusok, akikkel nagyon szeretünk együtt játszani. Erre lehetőséget nyújt majd a jövő évi Gitár ünnepünk is, ahol sok-sok kollégával tudunk együtt muzsikálni.

 

 

Nemrégiben forgattátok le a már többször is említett „Így lesz egy óriás földönfutó” klipjét. Hogy éreztétek magatokat a munkálatok során? Milyen videóra számíthatunk?

FERI: Ez a dalunk picit kilóg a többi közül, elképesztő hangulata van, szuper hatással, komoly üzenettel. A klip, amit sikerült leforgatnunk, hozzátesz ehhez az egészhez miliőhöz. A dal mondanivalója miatt kézenfekvő volt, hogy sztoris klipet készítünk neki. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki eljött, és hozzátett ehhez a pár perces kisfilmhez. Azt hiszem, ez is egy olyan dolog lesz, ami párját ritkítja.         


RICSI: Én mindig jól érzem magam a klipforgatásokon, mivel mire odaérünk, Berci a forgatás minden részletét összerántja. Nekünk csak meg kell jelennünk, és tennünk a dolgunkat, zenélni. Berci hatalmas munkát rak bele ezekbe a klipekbe, ő segíti hozzá a zenekart ahhoz, hogy ilyen fantasztikus videóink legyenek.   

Mivel készültök még a közeljövőben?

           
BERCI:
A napokban megjelenik az „Így lesz egy óriás földönfutó” című dalunkhoz a már említett csodálatos videóklip. Január 6-án a Barba Negrában tartjuk meg az első Újévi Blues Ünnep koncertünket a barátainkkal, a Jazztelen zenekarral közösen. Mindemellett elkezdünk dolgozni a második nagylemezünk számain. Bőven van még tervünk, ám nem szeretnénk előre lelőni mindent. Ahogy azt a lemez címlapján is olvashatja mindenki, aki rendel a weblapunkon keresztül: „folytatjuk...” 

 

Facebook: https://www.facebook.com/TornoczkyAllAccess

YouTube: https://www.youtube.com/@tornoczkyallaccess

 Az interjú először a Zenész Magazin 2023. decemberi, 241. számában volt olvasható.
Címlapfotó: Bikali Sándor