zenesz_logo.png– NAGY ANITA – Zsuffa Aba és Vörös Ákos elektronikus zenei duója a pop/rock dallamosságát ötvözi az elektronikus zene monotonitásával, szövegeik szétcsúszott hajnalok és másnap reggelek lenyomatai.

Hatéves fennállásuk alatt szinte minden fontos hazai fesztiválon és koncerthelyszínen felléptek. 2021-es debütáló albumuk óta, amely mind a szakma, mind a közönség elismerését elnyerte, 2022-ben egy négyszámos EP-vel jelentkeztek.  

Meg tudnátok fogalmazni, hogyan látjátok magatokat zenekarként?

Alapvetően egy elektronikus jellegű duó vagyunk. Azért jellegű, mert vannak benne klasszikus zenekari elemek, gitár és ének, de ezen kívül tele van elektronikával a zenénk.

Ennek volt valamilyen előzménye, vagy egyszerűen csak ez a stílus érdekelt benneteket?

Amikor elkezdtünk ketten zenélni, talán 2012-ben, egészen egyszerűen ez jött létre, de nem volt semmilyen megbeszélés, hogy mit csináljunk, ez csak így alakult. Főleg az Ákos hallgatott elektronikus zenét, én nem annyira.

 

393414504 18291077152124204 750x

 

Szerintetek minek köszönhető, hogy ennyire kinőtte magát a zenekar?

A kitartásnak. Nem volt tudatos, hanem csak mindig haladtunk előre, nem hagytuk abba, csináltuk tovább.

Szájról szájra terjed a híretek, ez első lemezetek is csak 2021-ben jött ki, hogyhogy ilyen sokat vártatok vele?

A számainkat csak a koncerteken hallhatták, nem voltak feltöltve, talán egyet leszámítva. Ez volt az a workflow, ami akkoriban a legkényelmesebb volt a számunkra. Minden koncerten tudtunk kicsit újítani, nem volt semmilyen megkötés, így nem is foglalkoztunk azzal, hogy kiadjuk a dalokat.

Jól érzem, hogy hobbiként kezeltétek a zenélést, nem volt meg bennetek az az erős törtetés, ami más zenészeket jellemez?

Mindenképpen több volt, mint hobbi, csak más volt a hozzáállásunk. Attól még nekünk nagyon fontos volt, csak nem egy lemezre, hanem egy koncertre készültünk nagyon sokat.

Mikor volt az a pont, amikor láttátok, hogy kinövi magát a zenekar?

Az volt az első ilyen, amikor 2019-ben az Akvárium Kishallban úgy lett teltházunk, hogy összesen három számunk volt elérhető a YouTube-on és azon kívül semmi. Ekkor már érezhető volt, hogy valami alakul.

 

AB 750x

 

Szerinted mire éreztetek rá ennyire? Nagyon sok zenekar hatalmas marketing kampányt folytat és még úgyis nehezen indulnak meg. Mi az, amit ennyire jól sikerült eltalálnotok?

A zene és a stílusválasztás talán. 2019-ben már elindult az újabb hullám zeneileg, egy izgalmas stílust képviseltünk, ami akkoriban nem volt a nagyközönség előtt elérhető itthon. Én azt gondolom, hogy egy vérfrissítésbe estünk mi is bele, talán sikerült ezzel az érdekesebbnek nevezhető stílusváltással megfognunk az embereket.

Van konkrét célkitűzésetek, hogy a jövőben milyen irányba haladtok tovább zeneileg? Vagy majd ahogy esik, úgy puffan?

Sokszor feljön, hogy zenekarok miért maradnak meg hosszú évekig ugyanabban a stílusban. Érthető módon azért, mert ahhoz értenek. Viszont én azt gondolom, hogy a rock és elektronikus zenében nagyobbra nyílik az olló, sokkal szélesebb spektrumban tudsz zenét szerezni és bemutatni az embereknek. Több a kísérletezési lehetőség a stílusok között.

Konkrét kiforrott célunk nincs, nagyon sok olyan zenénk van, ami félig-meddig kész van, de nem játszottuk még koncerten. Így, hogy ilyen sok a kiadatlan zene, inkább egy-két albummal később lesz ez a kérdés aktuális, hogy hogyan tovább.

 

szemerery bence 3 750x

Fotó: Szemerey Bence

 

A dallamot és a szöveget is közösen írjátok?

Dolgozunk külön-külön is, de általában úgy szokott kinézni, hogy a stúdióban vagyunk, két külön szobában és mindenki a külön részletein dolgozik a dalnak. Egy óra múlva összeülünk, meghallgatjuk, hogy mit csinált a másik, közösen ötletelünk.

A Facebook oldalatokon beharangoztatok egy Etele plázás vetítést, mesélnétek erről, hogyan sikerült?

Készítettünk egy Studio Session nevű 15 perces videót. Ez felkerült a YouTube-ra is, viszont előtte egy szűkebb körben volt egy vetítés az Etele moziban. Eljöttek ismerőseink és pár rajongó, aki regisztrációval bekerült az eseményre. Az elmondottak alapján jól sikerült a vetítés. Utána kicsit beszélgettünk majd mindenki ment tovább.

A kétfős felállás marad továbbra is így, vagy tervezitek vendégek, session zenészek meghívását?

Fesztivál időszakban nagyon nehéz megoldani, hogy vendégek legyenek, de nagyobb budapesti bulikra szoktunk hívni.

Az első koncertetek hol volt?

Egy kis erdő közepén egy fesztiválon, délután négykor.

Láttam a Facebookon, hogy idén nyárra rengetek fellépést vállaltatok, hogyhogy ilyen sok koncertetek volt?

Azt hiszem, hogy nem is csak a vállalásról van szó, hanem arról, hogy most lehetőségünk volt menni. Amíg lehetőségünk van, addig megyünk... Úgyis a nyár az, ami ennyire sűrű, az év elején 3-4 hónapig alig volt koncertünk, vannak sűrűbb és vannak pihenősebb időszakok.

 

398153719 817097047087132 750x

 

Most így, ősszel tudnád összegezni a nyári koncertek tapasztalatait.  Mely koncertek voltak számotokra a legemlékezetesebbek, ki tudnál emelni egy-két helyszínt?

Egyre jobb élmény a nyári szezon. Könnyebb már színpadra lépni és eljutni a fesztiválokra. Ismerősek a szituációk. Mindig az a jó fesztivál, ahova jó újra visszatérni és újabb élményt ad, mint az előző évben volt. Ahol mindig kellemes hangulat vár minket, az a Fishing on Orfű, azt biztosan állíthatom.

Az első lemezetek 2021-ben jött ki. Ha ezt a lemezt most kellene kiadni, mondjuk a jövő héten, változtatnátok rajta?

Mindig lenne, amit változtatnánk rajta, de ez már két nappal a lemez megjelenése után is így van. Ezek általában hangszerelési megoldások, egy-egy dalszöveg sora, ilyesmik.

Sokat vártak a rajongók erre a lemezre, mennyit kell várni a következőre?

Nem tudjuk pontosan mikor fog kijönni a következő, de folyamatosan azon vagyunk, hogy be tudjunk fejezni egy-egy újabb számot.

 

374699045 775501007913403 750x

 

A következő lemezen ezek szerint új számok lesznek, vagy azokból is kerülnek rá, amik régiek, de még nem voltak hallhatóak?

Azok a számok csak számunkra ismertek, a hallgató szempontjából mindegy, mert neki mindegyik új lesz. Ezeket úgy kell elképzelni, hogy nem teljes zenék, hanem kb. harminc százalékos készültségűek, vagy egy dallam, akkord, egy sor szöveg. Ezekkel még óriási meló van, hogy szám legyen belőle. Nem tudom még mennyire fogunk ezekhez visszanyúlni, mennyi lesz a teljesen új zene, az majd alakul.

A közönségetek mennyire megosztott, inkább fiatalabbak vagy teljesen vegyes? Van kommunikáció köztetek és a közönség között?

Én azt gondolom, hogy szerencsés helyzetben vagyunk mert nagyon sokszínű a közönség, átlagban azt mondanám, a mi generációnk, késői húszasok és harmincasok vannak többségben, de nincsenek nagyon fiatalok.

Kommunikálunk a social média felületeken, külön megszólítani korosztályt nem szoktunk. Olyat viszont igen, hogy találkozunk a közönséggel, mint ezen a vetítésen is. Karácsonykor is csináltunk egy karácsonyi vásárt és ott beszélgettünk. Én azt gondolom, haveri szinten tudunk kommunikálni.

Szerintem a közönségünk sem olyan, mint egy tipikus rajongó közönség, nem fognak sikongatni, ha találkozunk az utcán, hanem higgadtan elbeszélgetünk.

 

 

Van bármi olyan tervetek, ami a közeli jövőben aktuális lehet?

Szeretnénk jó dalokat írni és bár most sok koncertünk van, a fő tevékenységünk továbbra is a zeneírás kell, hogy legyen.

Jó dalokat szeretnétek írni, de nektek mitől minősül jónak egy dal?

Az a baj, hogy ha ezt meg lehetne fogalmazni, akkor mindig tudnánk jó dalokat írni.

Mindig próbálunk fejlődni, stílusgyakorlattal közelebb kerülni ahhoz, hogyan lehetne olyan zenéket írni, amilyeneket azok az emberek csinálnak, akikre felnézünk. Ezt a fajta önfejlesztést, progressziót próbáljuk szem előtt tartani és figyelni arra, hogy ne ismételjük magunkat. Nyilván egy lemezzel a hátunk mögött még nem fenyeget annyira ez a veszély, de jó az embernek frissen tartania magát.

Köszönöm az interjút!

Ez az interjú először a Zenész Magazin 2023. októberi számában volt olvasható.

Címlapfotó: Sinco