zenesz_logo.png



- NAGY ANITA - Magyarország egyik legnépszerűbb zenekara, az országszerte telt házas koncerteket adó Bagossy Brothers Company januárban első alkalommal lépett fel a Papp László Budapest Sportarénában. Erről, és a zenekart összetartó szálakról is beszélgettünk Bagossy Norberttel.

insta 08 750x

 

Nemrég volt az Arénás koncertetek, ez volt az eddigi legnagyobb fellépésetek?

Úgy fogalmaznék, hogy ez volt a legkiemelkedőbb koncertünk. Amikor kölyökkorodban először a gitárt a kezedbe veszed és elkezded játszani a feldolgozásokat, akkor mindig azt látod a lelki szemeid előtt, hogy rajongó tömeg áll előtted és az emberek érted jöttek el…Voltak már hasonló létszámú fellépéseink, de ez az, amire kizárólag miattunk váltottak jegyet, két évet készültünk rá, minden négyzetcentijét úgy rakták össze a színpadnak, ahogy mi szerettük volna…Ez egy saját grandiózus koncert volt, amit remélünk még nagyon sok hasonló fog követni.

Említetted, hogy két évig tartott a felkészülés, ezt hogyan képzeljük el?

Azon kívül, hogy jól kell összerakni a repertoárt, gondolkodni kell extrákban.  Egy zenekart rengeteg fesztiválon, rendezvényen látnak, miért jönnének el egy Aréna koncertre? Erre az a válasz, hogy azért, mert ott valami pluszt kapnak. Ezeken ötleteltünk sokat és próbáltuk úgy felépíteni, hogy minél önazonosabb és vagányabb legyen. Nem akartunk például harminc táncost magunk mögött. Olyan totemeket próbáltunk kitalálni, aminek több hónap a megépítése és egy jó vizuális tartalmat tesz a dalok mögé.

bagossy a38 01751 750x

 

Mit értesz totem alatt?

Óriási fény építmények a színpadra helyezve, amikkel alakzatokat tudunk formázni és mindenféle extra világítást tudunk hozzáadni. Azt is meg kellett tervezni, milyen legyen az Aréna elosztása, milyen arányban legyenek az ülő és állóvendégek.

Nektek melyik verzió a jobb?

Amikor a legtöbben állnak. Szeretnek tombolni az emberek a koncertjeinken és meg akartuk adni most is ezt a lehetőséget. Rengeteg olyan munka adódott, ami nekem zenészként eszembe sem jut, de mégis szükség van rá.

Érzelmileg hogyan élitek meg, amikor ekkora volumenű fellépés áll előttetek?

A színpadra való felmenés amolyan megérkezés pillanat. Egy évvel el kellett halasztanunk a koncertet és a kezdés napjáig féltünk, nehogy közbe jöjjön valami, ami miatt ismét le kell mondani az eseményt. Akkor nyugodtunk meg, amikor elindult a koncert. Éves szinten nagyjából száz fellépésünk van és ha mondjuk két hétig nem megyünk sehova, nagyon tud hiányozni.

 

bagossy a38 03854 750x


Minden úgy zajlott ahogy tervezté
tek?

Igen, minden jól ment. Volt egy pillanat, amikor át elektromos rollereztünk a színpadtól az Aréna másik felébe, odaépítettünk egy kis színpadot és az volt a terv, hogy a „Vissza” dalt ott játsszuk el, hogy a rajongók azt se tudják, hová nézzenek. Persze minden koncerten van hiba, de ez emberi tényező, mi a lemezre is teszünk fel olyan dolgokat, amik nem tökéletesek.

Mi kell ahhoz, hogy ne unjátok meg a sok koncertet? Hogy ne érezzétek azt, hogy nincs kedvetek elindulni?

Mi sokkal hamarabb voltunk barátok, mint zenésztársak és ez egy olyan dolog, ami túl tud lendíteni mindenféle problémán. Rengeteg időt töltünk el a mai napig együtt, ami nem zenéhez kapcsolódik, egymásnak vagyunk fontosak. Eddig soha nem éreztük a kiégés pillanatát, épp ellenkezőleg, minden egyes újabb lemez feltölt minket.

 

BN 750x

 

A dalok szövegét te írod, ha jól tudom…

Így van, egyedül otthon írom. A szövegvilágban fontos, hogy az egy történet legyen. Talán az első lemeznél fordult elő, hogy az öcsém beleírt egy-egy sort, de szerintem fontos, hogy a dal egy ember története legyen, mert az úgy kerek. Én sokkal inkább érzem az alkotásnak azt a feladatát, hogy a dalnak az érzetébe tegye bele mindenki magát. Először megmutatom a fiúknak, koccintunk rá és utána kerül a dal az öcsém műhelyébe. A végén lehetnek még szójavítások, végső simítások.

Ahogy a szöveg megszületik, úgy egyidőben gitárral a dallamot is kitalálod?

Így van. Ha nagyon kellene választanom, akkor lehet a dallam születne meg hamarabb. Ha külön íródna, mindig kompromisszumot kellene kötni.

Mindig a pozitív végkifejletre törekszel a dalokban. Ez azért van, mert ilyen az alaptermészeted vagy ez egy tudatos koncepció, hogy ti egy ilyen pozitív vonalat képviseltek?

Mi egész egyszerűen ilyenek vagyunk. Én nagy happy end kedvelő vagyok, az életben van elég sok szerencsétlenség így is. Nyilván meg kell küzdeni az élet problémáival, de alapvetően az a jó, ha azt közvetítjük, hogy bármiből van kiút, minden megoldódhat. Ez magam számára is fontos, ezért ez kerül a szövegekbe.

 

B drum 750x

 

Melyik stúdióban veszitek fel a számokat?

Két stúdióval is dolgozunk, az egyik a Sunday Stúdió Vastag Gábornál, a másik pedig, már két éve az öcsém, Bagossy László saját stúdiója, a Mountain Air.  Az utolsó lemezünket szinte teljes egészében ott vettük fel. Mivel kétlakiak vagyunk, attól is függ, hogy hol vesszük fel a dalokat, hogy éppen hol tartózkodunk.

Szinte minden koncertetek sold out, ami nem kis teljesítmény… Gondolkodtatok már azon, hogy a minőségi zenén kívül, miért szeretnek benneteket ennyire?

Nagyon sok összetevője van, de a siker nem garantált. Kellenek nagyon jó dalok, amik úgy születnek, hogy a kohézió összeáll a zenekar és a közönség között, rengeteg munkával, kitartással. Olyan, mint egy házasság, csak sokkal többen vagyunk benne és sok minden kell hozzá. Együtt szeretnénk megöregedni, úgy, hogy szeretjük egymást és együtt zenélünk.

Jártatok a Dubai Expon, miben volt más egy ottani koncert?

Minket általában magyar ajkú emberek hallgatnak és nagyon fontos a zenénkben a szöveg. Dubaiban nyilván nem értették, miről énekelünk. Mi nagyon jól éreztük magunkat és szerintünk a közönségnek is tetszett, csak nehéz volt így kommunikálni. Elmondhatjuk két mondatban angolul, miről fog szólni a következő dal, de az nem ugyanaz.

 

N and harrm 750x

 

Az egyik újabb számotok azt a címet viseli, hogy „Az a szép” és ha jól tudom, az Arénás koncerten debütált. Milyen volt a fogadtatása?

Megjelent és nem volt, ahol eljátsszuk, volt idejük az embereknek hallgatni. Nagyon jó fogadtatása volt és annak is örültünk, hogy mi is teljes beleadással tudtuk bemutatni. Az új számokat általában kisebb koncerteken szoktuk először előadni, hogy legyen ideje kiforrni, az Az a szép esetében másként történt és egyből nagyszínpadra vittük, nagyon szerette a közönség.

A klip egy „kocsmaklip”, ha lehet így fogalmazni…

Egy 100 évvel ezelőtti kocsmahangulatot próbáltunk visszaadni. Mindig a What’s in the Box Productions-szel szoktunk együtt dolgozni, talán 2-3 klipet nem ők forgattak, de az összes többi az ő munkájuk. Most kibővült a stáb, voltak színészek, gyártásvezető, fénytechnikus, öltöztető brigádunk. 100 évvel ezelőtti ruhákat vettünk fel, elszakadt az ingem úgy húsz percenként, varrni már nem lehetett, úgyhogy egy öltöztető néni ragasztgatta össze rajtam a forgatás közben.

Mitől szakadt el?

Teljesen magától, amikor ültem vagy álltam, éreztem, hogy jön szét az anyag. Annyira régi volt, nemcsak régies hatású, konkrétan elmállott rajtam a ruha. A videóklipekkel próbálunk mindig egy új szálat behozni a dal mellé, vagy próbáljuk egy másik megközelítéssel tükrözni a mondanivalót. Ennek a klipnek az a sztorija, hogy a báros a kocsmai verekedés előtt varázsport hint az emberek közé és így ahelyett, hogy üvegek törnének, mindenki együtt énekel a végén.

 

BN köz 750x

 

Hogyan találjátok ki a klipek témáját?

Ötletelünk. Van, hogy már a nóta írása közben megszületik a kép, de gyakran a turnébuszban gondolkodunk rajta.  A Csillag az égen című legújabb dalunkat csillagvizsgálóban forgattuk, a képi világ is ehhez igazodik.

Szinte minden díjat megnyertetek már, van olyan, amire nagyon vágytok?

Ez egy megerősítés számunkra, hogy amit csinálunk az jó. Mindig jól esik, ha jelölnek bennünket egy-egy díjra, mert az azt jelenti, hogy jelen vagyunk a szakmában.

Idén is rengeteg koncertetek lesz, számos fesztiválon felléptek…

A Budapest Parkban fellépünk július 16-án, amit mindenképp érdemes megtekinteni. Két éve nem voltak fesztiválok, úgyhogy kifejezetten várjuk ezt a nyarat, mert úgy gondoljuk, most előszőr lesz minden újra olyan „normális”, mint a Covid előtt. Minden tavasszal csinálunk egy új felépítést, új intrót, úgyhogy mindig megújulunk valamilyen formában. Jövő év elejére egy új lemezzel készülünk és erről biztos, hogy néhány új számot belecsempészünk a koncertekbe. Lesz meglepetés közreműködőnk is, ami még titok.

2 G 750x

 

Ti már egy 9 éves zenekar vagytok, ami nem kevés idő. Mi segít benneteket abban az állandó megújulásban, amiről beszéltél, ennyi koncerttel a hátatok mögött?

Az egész zenekar úgy áll hozzá, hogy nem akarjuk megismételni ugyanazokat a dolgokat, nem akarjuk a „bevált receptet” másolni. Egy idő után unatkoznánk, abba tényleg bele lehetne fásulni. Lehet lesznek hasonlóságok, de mindig valami kicsit másabbat keresünk, ezt lehet érteni szövegvilágra, hangszerelésre, koncertfelépítésre. Még az öltözékre is. Én nem hiszek abban, hogy az ember 30 éves korára megtalálja önmagát és onnantól minden oké. Mindig keresni kell az új kihívásokat.

Amikor visszagondolsz az utóbbi 9 éves időszakra, amióta létezik a zenekar, ha egy mondattal vagy szóval kellene jellemezni, mi az első gondolat, ami eszedbe jut?

Család.

Köszönjük az interjút!



https://www.facebook.com/bagossybrothers
https://www.youtube.com/channel/UCyFYaPl6D4bb-Dit3uxmbGg
Az interjú a Zenész Magazin júniusi, 232. számában jelent meg először.